x

Slog, sleng, narečje, arhaizmi.
4
70
Slovnica / 21. Januar 2022

Ljubkovalnice, manjšalnice, slabšalnice, arhaizmi

Kakšen je vaš slog? Ste rocker, športnik ali poslovnež? Se oblačite po modi ali vam je zanjo malo mar? Se zlijete z okolico ali izstopate po kakšni nenavadni lastnosti?

Ne boste verjeli, tudi besede imajo svoj slog. No, nekatere so prave sive miške, spet druge pa opazite že na daleč, saj kot pisane are privlačijo pozornost. A tako kot kričave papige ne moremo prinesti v gledališče, tudi vsake besede ne moremo postaviti v vsako besedilo.

 

Slogovno nezaznamovane besede

Začnimo pri besedah, ki ustrezajo vsakemu govornemu položaju ali besedilu. Rečemo jim slogovno nezaznamovane, saj poleg osnovnega pomena ne nosijo nobene druge informacije. Take besede so nevtralne in jih slišimo iz najstniških ust ali pa jih preberemo v vrhunskem romanu.

Poglejmo besedo pes. SSKJ nam pokaže prvi pomen besede, ki je »domača žival zelo raznolikih pasem, zlasti za družbo, čuvanje, lov«. Besedo pes tako lahko uporabimo v strokovnem besedilu, v vsakdanjem pogovoru, lahko jo izrečeta majhen otrok ali pa veterinar, pa se nam to ne bo zdelo nič posebnega.

 

Beseda je torej dovolj nevtralna, da ne izstopa iz nobene situacije, v kateri se znajde.

 

Slogovno zaznamovane besede

Na drugi strani pa imamo besede, ki jim lahko hitro nalepimo kakšno nalepko, oznako, če hočete. Te besede poleg svojega osnovnega pomena nosijo tudi druge informacije. Lahko govorijo o našem odnosu do omenjenega, o času nastanka besede ali o strokovnem področju, od koder prihaja. Ker pa so te besede tako specifične, ne sodijo v vsak govorni položaj ali besedilo.

 

Tako besedo nemudoma opazimo, vendar to ni vedno dobro ali zaželeno, zato si oglejmo nekaj pogostih slogovno zaznamovanih besed.

 

Ljubkovalnice, manjšalnice

Predstavljajte si, da ste v restavraciji in uživate v kosilu. Izza sosednje mize zaslišite glas, ki pravi: »Boš še malo krompirčka? Ti tudi meska narežem? No, zdaj pa še malo sokca spij.«

Ko se obrnete, zagledate gospo v zrelih letih, ki strašno skrbno pazi, da nekdo ne bo lačen. Toda nasproti nje ne sedi majhen otrok, pač pa njen mož.

Če so vam v tem trenutku vilice padle po tleh, ni nič čudnega. Besede krompirček, mesek in sokec so pomanjševalnice, ki jih največkrat uporabljamo v komunikaciji z malčki. Nikakor pa ne sodijo v pogovor med dvema odraslima osebama, če tam seveda nimajo neke druge funkcije.

 

Slabšalnice

Ste še za eno zgodbo? Vrnimo se k zvesti domači živali, omenjeni zgoraj. Recimo, da svojega psa odpeljete k veterinarju, kjer pričakujete nežno, a profesionalno oskrbo. Gospod v beli halji vas pozdravi: »A tega cucka ste pripeljali?« Vam gredo dlake pokonci? Seveda, saj slabšalnica poleg osnovnega pomena nosi tudi sporočevalčev negativen odnos. Veterinar, ki ne mara psov, pa ni ravno profesionalen, mar ne?

 

Arhaizmi

Jezik je bolj živ, kot si mislimo. Spreminja se iz generacije v generacijo, zato v desetletjih in stoletjih nastane veliko novih besed, hkrati pa druge utonejo v pozabo. To prav hitro opazite, če vzamete v roke Prešerna ali pa kar Trubarja. Po arhaizmih, starinskih besedah, lahko sklepamo, koliko je besedilo staro. Po drugi strani pa z lahkoto ponaredimo starinski tekst. Če pišete zgodovinski roman, ga morda lahko na tak način dodatno začinite. Gvišno pa je treba take besedi z andohtjo nucati.

 

Sleng

Če ste zdržali do sem, potem brž lajkajte tale blog in ga šerajte frendom na netu. Slengovske besede različnim generacijam kar letijo z jezikov in izpod prstov. Pravijo, da je to jezik mladine.

 

Res je, začne se pri mladini.

 

Ta izumi besede za stvari, ki jih združujejo, pri tem pa prevzame kup izrazov iz tujih jezikov. Največkrat iz angleščine, od koder so prišle tudi raznorazne popularne kratice. Sleng seveda ohranimo kot naše osnovno sporazumevalno sredstvo, a se hitro pokaže razlika med mladimi in starimi. Nekateri se najbrž še spomnite, da ste hodili na hausbale, malo mlajši na žurke, čage in gavde, najmlajši pa zdaj gredo na partije. Vsekakor pa sleng ni govorica za javne in uradne govorne položaje.

 

Narečne besede

V slovenščini imamo več kot 40 narečij. Ta so v resnici naši materni jeziki, ki ga uporabljamo za vsakodnevno komunikacijo. Narečja slovenščino bogatijo in zato jih ni nobena sramota uporabljati in govoriti. Je pa ravno zaradi velike raznolikosti slovenščine in težav pri razumevanju nastal knjižni jezik, ki je dejansko namenjen knjigam, branju in pisanju ter javni rabi.

Za primere čudovitih narečnih besed pa lahko poskrbite vi – zaupajte nam kako lepo domačo. Morda je še ne poznamo!

 

 

 

Podobni članki

12. November 2020
Biden, Bidnov, Bidenov, mandat
V središču
5 MIN
44
pogled
  V zadnjem tednu naslovi medijskih objav niso bili zapolnjeni samo s podatki, povezanimi z epidemijo (končno), pač pa tudi z izv...
22. Junij 2010
mit o prevajalcih
Prevajanje
MIN
21
pogled
Prevajalci vsake toliko bijemo težko bitko s stereotipi in napačnimi predstavami o nas in našem poklicu. V ta namen smo za vas zbr...