Brezplačen

Hitri izračun cene

x

bralni seznam, ideje za branje, predlogi knjig, kaj brati na morju
3
53
Zanimivosti / 07. Avgust 2020

Poletni bralni seznam

 

Vprašanj in debat o koronavirusu in koriščenju turističnih bonov smo že precej naveličani, kajne? Ker je sezona počitnikovanja in dopustov na vrhuncu, vas bo prijateljica, ki se odpravlja na morski oddih (ko ste vi v službi v največji »gužvi«), zagotovo vprašala:

»Čuj, kaj poznaš kako dobro knjigo?«.

No, odgovor na njeno vprašanje bo preprost – samo posredujte ji povezavo do tega članka. wink

 

Slovenci ne beremo radi

Slovenci nismo pridni bralci, saj skoraj polovica Slovenk in Slovencev v enem letu ne prebere niti ene knjige.

Med strastnimi bralci so najbolj priljubljeni slovenski in prevedeni romani, med mladimi bralci izstopa kratka fantastična proza in fantazijski romani.

V nadaljevanju vam predstavljamo »top« 6 leposlovnih del po izboru Leemetine ekipe. Smo na katero pozabili?

 

Drago Jančar: In ljubezen tudi (2017)

Roman In ljubezen tudi ni ljubezenski roman, temveč roman o ljubezni v zadnjem letu druge svetovne vojne, v času, ko je svetu zavladalo sovraštvo. Sonja, mlado zaljubljeno dekle, v želji, da bi rešila svojega ljubega Valentina iz gestapovskega zapora, podleže nizkotnim kompromisom »uniformiranega« moškega, Ludviga Mischkolnika. Sonja z »nečednim«, a plemenitim dejanjem sicer doseže svojo namero, a njen ljubljeni Valentin se brez slovesa odpravi v pohorske gozdove, Sonjo pa pošljejo v taborišče na sever Evrope. Trije protagonisti poskušajo ubraniti svoje dostojanstvo in ljubezen; ljubezen se skrha, duh utrudi.

 

Aljoša Bagola: Kako izgoreti ... in vzeti življenje v svoje roke (2019)

Aljoša Bagola je uspešen, večkrat nagrajen slovenski oglaševalski kreativni direktor. V svoji uspešnici Kako izgoreti opisuje svojo izkušnjo z izgorelostjo, podivjanim norim svetom, dirki proti dnu. Pravi, da se recept za srečo skriva v »biti v redu«, da se naučimo reči ne in se ne trudimo preveč z več, še več in veličino. Če ste bili vsaj enkrat deležni opazke: »V službi ti ne bodo postavili spomenika,« potem je ta knjiga namenjena prav vam.

 

Adam Key: Tole bo bolelo: skrivni dnevnik mladega zdravnika (2019)

Adam Key, nekdanji specialist ginekologije in porodništva britanske javne splošne bolnišnice, je pri svojih tridesetih letih opustil zdravniški poklic. Med pregledovanjem svojih dnevniških zapisov, ki jih je ustvarjal kot zdravnik, se je spomnil svoje poti do zdravniškega poklica, odločitve zanj, pritiska in kruto resničnostjo »prestižnega« poklica. Dnevniške zapise in spomine je združil v humorne, tragične, a resnične zgodbe mladega zdravnika.

 

Sally Rooney: Normalni ljudje (2019)

Connell je najstnik, priljubljen športnik in šolski zvezdnik, Marianne pa najstnica, nedružabna piflarka. Med glavnima junakoma se kljub družbenim in razrednim razlikam razvije ljubezenski odnos. Po uspešno končani srednji šoli se odpravita na študij v Dublin. Novo okolje odlično vpliva na Marianne – postane samozavestna, priljubljena, zgradi nova prijateljstva in se znova zaljubi, Connell pa se umakne v osamo. Usoda najstnika znova združi. Roman Normalni ljudje razgali intimne psihološke svetove protagonistov, ki se soočata z zapletenimi odnosi z družino, prijatelji, svetom ter s samim seboj.

 

Milena Miklavčič: Ogenj, rit in kače niso za igrače (2013)

Milena Miklavčič v prvem delu trilogije opisuje čas med letoma 1900 in 1915, niza zgodbe o spolnosti naših prednikov, ki so edinstvene, še nikoli slišane in zabeležene. Knjiga odpira vrata spalnic dedkov in babic; opisuje dojemanje intimnosti, spolnosti, moškega in ženske ter kako je »pomanjkanje« informacij o ženskih rodilih (tudi fizično) vplivalo na mlade žene. Ob branju boste dobili občutek, kot da vam zgodbe pripovedujejo vaši stari starši.

 

Veronika Simoniti: Ivana pred morjem (2019)

V romanu Ivana pred morjem se prepletajo tri družinske zgodbe. Pripovedovalka se iz Pariza vrne na Primorsko, da bi počistila stanovanje pokojne matere. V kupu fotografij najde sliko svoje babice, ki z eno roko drži njeno petletno mamo, drugo roko ima položeno na nosečniški trebuh. Kaj se je zgodilo z otrokom v trebuhu? Roman nas sooči s kolektivno preteklostjo in usodami posameznikov treh generacij ene družine. Veronika Simoniti je junija 2020 za roman Ivana pred morjem prejela nagrado kresnik (najboljši slovenski roman leta 2019).

 

Dopolnite Leemetin bralni seznam!

Zagotovo je tudi na vaši knjižni polici knjiga, ki vas je tako navdušila, da ste jo prebrali najmanj dvakrat.

 

Nam zaupate,
katera knjiga vam je najbolj pri srcu,
katera vas je navdušila in
katera pretresla?

 


Poletne bralne sezname smo objavili tudi leta 2021 (tukaj), leta 2022 (tukaj), zelo kmalu pa tudi za leto 2023. wink

 

Podobni članki

08. Oktober 2020
Slovenski pravopis
3 MIN
57
pogled
  Če med prebiranjem tega Leemetinega članka sanjarite o letošnjem dopustu, ki je že za vami, vedite, da niste sami: tudi mi že u...
10. September 2020
pismenost, slovenska, pismen narod, Slovenija, Slovenci
V središču
3 MIN
57
pogled
  »Pa stari, ti si res nepismen, ej!« – stavek, ki je vsaj enkrat zletel iz ust vašega prijatelja jezikoslovca (ali pridnega bral...