Brezplačen

Hitri izračun cene

x

3
38
V središču / 08. Julij 2022

Ideje za poletni bralni seznam 2022

Poletne počitnice so se približale s svetlobno hitrostjo in v zraku je že čutiti počitniško vznemirjenje. Vroči dnevi in kratke poletne noči nakazujejo odlične možnosti za vznemirljive in nasmejane poletne avanture, ki bodo v spomin vtisnile neponovljiva doživetja. Je pa to seveda tudi idealen čas, ko si lahko vzamete kakšen trenutek ali dva zase – in seveda za odlično knjigo, ki bo pobožala vašo dušo in vas ponesla daleč, daleč novim dogodivščinam naproti.

Tisti »ta hitri« ste verjetno že izbrali in spakirali svoj kupček knjig, tisti, ki pa še niste bili tako pridni, pa vas to lepo opravilo še čaka. In le pravi knjigoljubi vedo, da ga ni lepšega opravila od radovednega brskanja med knjižnimi naslovi in lova za tisto »tapravo« knjigo. In pri tem vam z veseljem pomagamo tudi mi.

Tudi to leto smo Leemetovci pridno brali, zbirali predloge in pripravili zdaj že tradicionalni poletni seznam nam najljubših zgodb, ki vam bo zagotovo popestril in krajšal vroče poletne dni. In pazili smo, da smo poskrbeli prav za vse okuse –  od napetih kriminalk, čutnih ljubezenskih pripovedi in slikovitih zgodovinskih zgodb pa vse do priročnikov, ki bodo pripomogli, da postanete najboljša verzija samega sebe. Vi si morate samo izposoditi želeno knjigo, se zlekniti v senco na udoben ležalnik in knjižna avantura se lahko prične!

 

No, pa da vidimo, kateri od spodnjih opisov vas bo najbolj pritegnil. laugh

 

POT V SVOBODO –  David R. Hawkins 

Vas zanima, kako vaša čustva vplivajo na vaše mišljenje in kako vam krojijo usodo? Potem je ta knjiga idealna izbira.

Na temo osebnostne rasti lahko v knjižnici najdemo ogromno zapletene, težko razumljive literature z vajami, pri katerih bi moral biti skorajda 70-letni himalajski guru s 65-letnimi izkušnjami meditiranja. Če vas zanima nekaj preprostejšega, vendar učinkovitega, primernega za začetnike in tiste, ki se že nekaj časa ukvarjajo z osebnostno rastjo, je tole idealna izbira.

In ja, čisto možno je, da boste to knjigo vzeli za svojo, jo postavili na najsvetlejšo polico v svoji domači knjižnici in jo proglasili za najpomembnejšo knjigo svojega življenja.

 

Pot v svobodo: z metodo opuščanja: David R. Hawkins: 9789617090987: Osebna  rast in zdravje | Emka.si

 

DUNE. PEŠČENI PLANET – Frank Herbert

Uživate v zgodovinsko-fantazijskih knjigah z nekaj akcije, mistike in izvirnimi zapleti? Imamo pravo izbiro za vas.

Verjetno ste že slišali, da je film drevo, medtem ko je knjiga gozd. Da, to umetnino morajo prebrati vsi navdušenci znanstvene fantastike. Knjiga se bere kot srednjeveški roman, vendar leta 10191, ko Zemlja ne obstaja več in je človeštvo koloniziralo že mnoge planete. Zgodba predstavi dve mogočni družini, vsaka pa želi nadvladati puščavskemu svetu. Knjiga je napeta kot struna, konec pa pušča možnost za interpretacijo in nadaljevanje.

 

Peščeni planet: Frank Herbert: 9789612746179: Knjiga | Emka.si

 

BEHIND THE MASK – Tyson Fury

Edinstvena knjiga, katere moto je: vse se da, če se hoče!

Vas mika avtobiografija, ki vas ne bo pustila ravnodušne? Potem bo tole prava izbira: avtobiografija dvakratnega svetovnega boksarskega prvaka v težki kategoriji Tysona Furyja zelo doživeto opiše vsakodnevne notranje boje svetovnega prvaka – od nevsakdanjega otroštva, zasedbe svetovnega boksarskega prestola, boja z depresijo, padca v najgloblje brezno vse do ponovnega vzpona, odkrivanja samega sebe in premagovanja sebe. Knjiga, ki ti da misliti, da je možno čisto vse, če si le dovoliš to tudi dejansko verjeti.

 

Behind the Mask: My Autobiography by Tyson Fury

 

VSA TA NEVIDNA SVETLOBA – Anthony Doerr

S Pulitzerjem nagrajena uspešnica, zaradi katere je ob branju marsikomu zatrepetalo srce. Iščete knjigo, ki se ne more primerjati z nobeno drugo? Našli ste jo. Knjigo sestavljata dve zgodbi, ki se med sabo svojevrstno prepletata. Gre za fantastično dinamiko med zgodbama, ki bo pritegnila še najzahtevnejšega bralca. Glavni osebi – slepa francoska deklica in nemška sirota – fant, ki s svojim tehničnim znanjem postane pripadnik Hitlerjeve mladine, čez celotno pripoved doživljata grozote druge svetovne vojne, ko se zgodbi končno združita v s čustvi nabitem trenutku, pa spoznata skupno moč. Ob avtorjevi izjemni liriki, čudovitimi, do potankosti izdelanimi opisi, ter tankočutnemu prikazu tega, »kar je vojna naredila sanjačem«, je to le eden od čarov tega romana.

 

Vsa ta nevidna svetloba | Anthony Doerr - Knjigarna Bukla

 

VEČERNO SONCE – Osamu Dazai

Kratek roman z močnim sporočilom, ki bo odmevalo še dolgo potem, ko boste odložili knjigo

V romanu Večerno sonce nam svoje življenje in njegove intimnosti razkrije ne več rosno mlada Kazuko, ki se po izgubi premoženja skupaj s svojim bratom in mamo po drugi svetovni vojni iz mesta preseli v revno hišo na podeželju.  A njej in njenim – na prav poseben način – ostaneta njihov ponos in čast, ki nista izhajala (le) iz družbenega statusa, temveč iz njih samih. Skozi nežno pripoved odkrivamo odnose med družinskimi člani, njihove stiske in mračne skrivnosti. Odkrito in brez sramu, kjer ga pogosto čutimo zahodnjaki ter ponižno in z mislijo na skupnost, kjer smo mi vse prepogosto brezbrižni.

 

No Longer Human: Osamu Dazai 12.23 EUR brezplačna dostava

 

MOJ KITAJSKI ŽENIN – Alma Karlin

Vrhunski roman izpod peresa Alme Karlin, ki te dobesedno zasvoji

Če kaj, pa ne smete zamuditi te izjemne pripovedi, ki jo je napisala Alma Karlin – odlična popotnica. Zgodba, ki govori o dekletu Katherine Schulze, je navdihnila resnična življenjska zgodba Alme Karlin. Katherine je bila osamljena, nesrečna, neizpolnjena, vse dokler se ne zaljubi v kitajskega študenta, ki jo kmalu po prvem srečanju zasnubi. Katherine seveda reče »Da«, s tem pa se pričnejo prava življenjska vprašanja in preizkušnje.

Pripoved je napisana z veliko mero humorja in samoironije, avtoričinimi razmišljanji o številnih temah (položaj žensk, osamljenost, domotožje, družinski odnosi, ljubezen …), prav tako pa je bogata s podrobnimi opisi kitajske kulture, običajev ter posledic križanja evropske in zahodne kulture.

 

Moj kitajski ženin | Alma M. Karlin - Knjigarna Bukla

 

EGIPČAN SINUHE – Mika Waltari

Zgodovinski roman, poln napetih dogodivščin

Knjiga nas popelje v Egipt v čas vladavine faraona Ehnatona, približno 1300 let pred našim štetjem. Življenjska zgodba zdravnika Sinuhe je skoraj zgodovinski učbenik – napet in poln pustolovščin, ki nas o starih Egipčanih in njihovih sosedih nauči več kot učitelji zgodovine.

Spletke, ljubezenska razmerja, strateška zavezništva in razvoj medicine je finski pisatelj Mika Waltari mojstrsko povezal z zgodovinskimi dogodki, ki so vplivali tudi na našo sedanjost. Skozi knjigo Egipčan Sinuhe vstopimo v svet, ki s svojo živostjo in pridihom pravljične preteklosti ostane v nas še dolgo.

 

The Egyptian by Mika Waltari

 

SKRIVNOST SE IMENUJE ERICH ŠLOMOVIČ – Slavko Pregl, Leon Pogelšek

Idealna kriminalka za na plažo

Ste mislili, da smo pozabili na ljubitelje kriminalk? Ne skrbite, tudi za vas smo poskrbeli z napeto in zabavno pripovedjo o svetu umetnin, denarja in vsega, kar sodi zraven. Mlad študent umetnostne zgodovine v Ljubljani bolj kot na svoj študij stavi na hiter uspeh s preprodajo umetnin. In kako to naredi? V igro velikih vstopi s pozabljeno in znova odkrito zbirko Ericha Šlomoviča, ki je (v resničnem življenju) nastajala v tridesetih letih v Parizu, nato pa jo je imetnik zaradi nevarnosti druge svetovne vojne skril nekje na srbskem podeželju. Zapleti, ki vam ne bodo pustili dihati, razplet, ki vas bo navdušil.

 

Skrivnost se imenuje Erich Šlomovič | Leon Pogelšek, Slavko Pregl -  Knjigarna Bukla

 

POD SNEGOM – Petra Soukupová

Pikanten roman o novodobnih pripetljajih sodobnih družin

Tisti, ki imajo radi prave drame, bodo s to knjigo prišli na svoj račun. Češka pisateljica z globokim notranjim pogledom v družinska razmerja pričara prav to – pravo družinsko dramo, ob kateri se vam bodo mnogokrat usta razpotegnila vse do ušes. Zgodba se začne z dolgo vožnjo odraslih sester – poročene, samohranilke in ljubice poročenega moškega – v avtomobilu, polnem otrok, podivjanih hormonov, zamer iz otroštva, očitanj in tega, kaj kdo lahko razume in o čem nima pojma. Njihovi različni stanovi razgaljajo tegobe, medsebojne obtožbe, za trenutek pa celo rodijo trohico razumevanja. In kdo ne pozna takšnih odnosov, takšnega potovanja, pri katerem je mučna že pot, kako bo šele na cilju?

 

Pod snegom | Petra Soukupová - Knjigarna Bukla

 

PSI – založba EROS

Čudovit, inteligentno napisan prvenec, prežet s številnimi modrostmi

Želite to poletje prebrati knjigo, zaradi katere ne boste mogli spati in boste komaj čakali, da jo znova primete v roke? PSI ponuja prav posebno doživetje, pri katerem se vam bo porajalo na desetine in desetine novih vprašanj, vaš um pa bo doživel razodetje. Gre za knjigo, ki razkriva številne modrosti – modrosti, ki jih že vsi poznamo, ki so na svoj način samoumevne, samo spomniti se jih moramo in jih znova vzeti za svoje.

 

psi] knjiga EROS - Petra Škarja

 

Kaj pa vi? Imate tudi vi kakšen predlog za odlično knjigo, ki je to poletje enostavno ne smemo preskočiti? Veseli bomo vsakih namigov, z veseljem pa po prebrani knjigi tudi odpremo debato ob dobri kavi. smiley

 


Poletne bralne sezname smo objavili že leta 2020 (tukaj), leta 2021 (tukaj), zelo kmalu pa tudi za leto 2023. wink

 

Podobni članki

20. Marec 2015
Jezikovne dileme
MIN
28
pogled
Osebni ali službeni e-poštni nabiralnik nam vsak dan polnijo različna sporočila. Vsake toliko tudi kakšno Leemetino. ;) Vendar p...
24. April 2020
Delo od doma
Za podjetja
3 MIN
26
pogled
Svet se je v trenutnih okoliščinah skorajda zaustavil: meje so zaprte, letala prizemljena, ulice in trgovski centri izpraznjeni. P...