x

3
39
Zanimivosti / 09. Julij 2021

Poletno branje

Če bi vprašali 100 Slovencev, česa nikoli ne pozabijo, ko se odpravljajo na počitnice, koliko bi jih odgovorilo: knjige?

⇒ (Žal) le vsak peti, a se v zadnjem času trend branja knjig pri odraslih bralcih izboljšuje – vse bolj beremo (tudi) slovensko literaturo.

Med najbolj izposojenimi (in prodajanimi) knjigami v zadnjem letu so kriminalni romani Tadeja Goloba, še vedno pa najraje posežemo po knjigah o osebni rasti – dela Louise Hay – in »plažni« literaturi – lahkotni romani, trilerji, novele, revije.

 

Plažna literatura letošnjega poletja

Da ne boste tik pred oddihom panično iskali nekaj najbolj priljubljenih knjig letošnjega poletja, smo to namesto vas naredili mi. Hitro obiščite najbližjo knjižnico ali knjigarno, potem pa le še uživajte ob branju in srkanju dobre malinine/malinove limonade.

 

Paolo Giordano: Samotnost praštevil

Alico in Mattia, glavni literarni osebi, združuje občutek drugačnosti in nesprejetosti v družbi. Alica je v otroštvu doživela nesrečo, ki ji je pustila telesno hibo, Mattia pa je družinska tragedija čustveno zaznamovala za vse življenje. Alica in Mattia oblikujeta posebno vez, za katero bralec pričakuje, da se bo razvila v romantično razmerje. Bo ostalo le pri prijateljstvu?

 

Kriminalni romani Tadeja Goloba

Tadej Golob je trenutno zagotovo najbolj bran slovenski pisatelj. Serija kriminalnih romanov o detektivu Tarasu Birsi je navdušila slovenske bralce. Zgodba je postavljena v slovenski prostor, ki z natančnimi opisi bralcu dogajanje izrisuje pred očmi. Izbirate lahko med romani: Jezero, Leninov park, Dolina rož in (najnovejšim) Virus. [Dopolnitev: izšla je tudi peta knjiga, Koma, ki smo jo uvrstili na bralni seznam leta 2023.]

Priporočamo, da si rezervirate (ali kupite) vse, saj jih boste prebrali na »dušek«.

 

Andrej Hieng: Čudežni Feliks

Čudežni Feliks je družinski (in v letu 2022 maturitetni) roman slovenskega pisatelja Andreja Hienga. Dogajanje je postavljeno na slovensko podeželje, in sicer v leto 1937. Po smrti podjetnika Kalmusa na vrata njegovega dvorca potrka Feliks, sin Kalamusove sestre, saj išče svojega očeta. Izkaže se, da je Feliksov oče priznani glasbenik judovskega rodu. Feliks sprejme judovstvo in se kljub očetovemu nasprotovanju z njim odpravi na (nevarno) pot.

 

Randy Pausch: Zadnje predavanje

Zadnje predavanje je roman, napisan po resnični zgodbi. Randy Pausch je bil mlad in uspešen univerzitetni profesor računalništva, ki je trpel za neozdravljivo boleznijo. Ker zdravljenje ni bilo uspešno, se je Randy odločil, da bo vajeti vzel v svoje roke in užil preostanek življenja. Predstavniki univerze so ga povabili, da odpredava še zadnje predavanje, v katerem je na ganljiv način predstavil, kako je uresničil svoje otroške sanje, in tako zapustil spomin (ter opomin) svojim otrokom, ki so bili še premladi, da bi vedeli, kako bolan je njihov oče. 

 

Khaled Hosseini: Tek za zmajem

Pretresljiva zgodba o prijateljstvu in grozotah vojne je postavljena na afganistanska tla v 70. leta 20. stoletja. Amir in Hasan kljub velikim razlikam v družbenem položaju preživljata srečno in brezskrbno mladost, ko med tradicionalnim spuščanjem zmaja Amir izgine – z očetom zaradi strahu pred novo oblastjo pobegneta v Ameriko. Amir se po letih življenja v Ameriki zaradi občutka izdaje prijateljstva vrne v Afganistan. Mu bo uspelo najti starega prijatelja?

 

Dani Polajnar: Iza in Samorog

Iza in Samo Login – Slovenca, ki sta dokazala, da je mogoče v pičlih 7 letih ustanoviti milijardo vredno podjetje. Kako je to mogoče? Dani Polajnar, dolgoletni sodelavec poslovnežev Login, v novem poslovnem romanu opiše neverjetni vzpon njunega tehnološkega podjetja. Bralcu v spominu ostane pomenljiva misel Sama Logina: »Najpomembnejša lekcija, ki sem se jo naučil o sprejemanju odločitev, je vedno uporabljati zdravo (kmečko) pamet. Če odločitev ni smiselna, je napačna. Vse stvari morajo biti enostavne.«

 

V komentar zapišite, katero dobro knjigo ste pred kratkim prebrali vi
in bi nam jo z velikim veseljem priporočili! 

 


Poletne bralne sezname smo objavili že leta 2020 (tukaj), leta 2022 (tukaj), za leto 2023 (tukaj), zelo kmalu pa tudi za leto 2024. wink

 

Podobni članki

20. Avgust 2021
Zanimivosti
3 MIN
53
pogled
Zapis imen nagrad je v slovenskem jeziku res neustaljeno področje. Zakaj, se sprašujete? Naravni jezikovni čut nam pravi, da bi mo...
13. Avgust 2020
Oče naš, očenaš, Zdrava Marija, imena praznikov
V središču
3 MIN
63
pogled
  Marijino vnebovzetje, ki ga kristjani obeležujejo 15. avgusta, velja za enega izmed največjih krščanskih praznikov, leta 1992 p...