x

seznam, branje, knjige, branje, knjiga, top, lestvica, fikcija, poletje, poletno branje
3
16
V središču / 30. Junij 2023

Branje za poletne dni 2023

Poletje je čas, ko si mnogi privoščijo več časa za branje in sproščanje s knjigami. Čeprav lahko izbira literature, ki jo boste brali, včasih predstavlja izziv, smo za vas pripravili seznam desetih knjig, ki bi vas lahko zanimale.

Ne glede na to, ali ste nepoboljšljiv ljubitelj fikcije ali pa se raje izgubljate v filozofskih razmišljanjih, boste našli nekaj zase v tem izboru. Pripravite se na nepozabno potovanje skozi strani teh knjig in doživite poletje, kot ga še niste.

Letošnji seznam 10 knjig, ki jih priporočamo za poletno branje:

 

Andrej E. Skubic: Pa čeprav buldožer

Umetna inteligenca je z odločnim korakom vstopila v naš vsakdan in se nastanila tudi v tem romanu. V njem spremljamo glavnega junaka, ki dobi delo v tehnološkem podjetju, kjer naj bi razvijal umetno inteligentne like za virtualno resničnost. Namesto generičnih likov ustvari osebnosti na podlagi resničnih oseb iz svojega življenja, situacijo pa zaplete skrivnosten avatar, ki jih začne nadlegovati z nenavadnimi vprašanji. Branje, kjer se resnično in virtualno nevarno prepletata, kot se to dogaja pravzaprav vsak dan.

 


Tadej Golob: Koma

Poletje brez Tarasa Birse pač ni pravo poletje. Na krvavi strani Alp se spet odvija drama. V petem delu priljubljene kriminalke se namreč naš glavni junak prebudi iz kome in namesto v svoje staro življenje zre v apokaliptični svet, v katerem divja covid, Generalno policijsko postajo pretresajo spremembe, njegov spomin pa mu po vrhu vsega še močno nagaja. Le kako naj se loti naslednjega primera?

 


Coleen Hoover: Tako popolno

Avtorica uspešnic Začne se z nama in Konča se z nama se je tokrat izkazala v izjemni zgodbi o zakonu v krizi in davno pozabljeni obljubi, ki ga morda lahko reši. Tako popolno je čustveni vrtiljak, ki nam zostavlja pomembno vprašanje, ali lahko dve nepopolni osebi doživita popolno ljubezen. Tako popolno branje za poletno poležavanje na plaži.

 


Douglas Stuart: Shuggie Bain

Popolno nasprotje lahkotnega branja je roman Shuggie Bain. To je srce parajoča zgodba o drobcenem fantku, katerega edina svetla točka v družini je mama, ko je trezna. Ko ni, je odvisna od svojega sinka, ki potrpežljivo prenaša njene slabe dneve in se na vse kriplje trudi biti normalen otrok, čeprav je že vsem jasno, da je drugačen. Avtorjev prvenec je boleča zgodba iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so na Škotskem možje ostali brez dela, ženske brez mož, otroci brez staršev, vsem pa so za tolažbo ostali le alkohol in droge.

 


Emily St. John Mandel: Postaja Enajst

Fantazijska pripoved iz leta 2014 govori o pandemiji gripe, ki čez noč pokonča večino svetovne populacije. 20 let po tem je svet nazadoval in živi v popolnem zatonu tehnologije in človeških vrednot. Edina svetla točka so umetniki, ki potujejo po deželi in ljudem vračajo upanje v človečnost, kulturo in vrednote, ki jih je pandemija uspešno pomendrala. Leta 2021 je po romanu nastala tudi televizijska priredba.

 


Holly Jackson: Pridna punca preiskuje umor

Pridna punca preiskuje umor je prvi roman britanske avtorice Holly Jackson, ki v prostem času rada gleda dokumentarce o resničnih zločinih in se pretvarja, da je detektivka. Tako je nastala zgodba o Pippi Fitz-Amobi, ki živi v zaspanem mestecu, kjer se nikoli nič ne zgodi. Razen umora. Ko ga dekle začne preiskovati, počasi odkriva, da njeno mestece vendarle ni tako nedolžno, kot je videti na prvi pogled.

 


James Clear: Atomske navade

Če si poleti radi zadate cilje, da boste pri sebi kaj izboljšali, potem je to branje za vas. Knjiga razkriva, kako lahko vsak dan spremenimo le eno majceno stvar in tako počasi pridobivamo dobre navade in se znebimo slabih. Knjiga nas vodi na poti do sprememb in ima nasvet za vsak korak – tudi, ko nam spreminjanje ne gre najbolje. Domačih nalog vam ne bo zmanjkalo!

 


Terry Pratchett: Čar enakih pravic

Na seznam dodajamo klasiko legendarnega mojstra fantastike in britanskega humorja, Terryja Prachetta. Če imate radi skrivnostne neznane svetove in fantastična bitja, potem bo svet zdravilcev, magov in čarovnic ravno pravi za vas. Podajte se v svet, ki je v marsičem tako podoben našemu, da se po branju začnemo ozirati preko rame v pričakovanju kakšne čarovnice. Človek nikoli ne ve.

 


Ivana Djilas: A si lahko vsaj enkrat tiho

Debata s kolegi ob pivu ali babje čvekanje na kavi na mizo prinese raznolike teme. Od jamranja nad otroki do obiranja znancev. In globlje kot družba pogleda v kozarec,  globlje so navadno teme, dokler ekipa ne najde univerzalne rešitve za svet. Tako nas s humorjem prežeto branje popelje preko vseh tem, ki jih v takih debatah radi predelamo. Popolno branje za dneve, ko na terasi lokala ne bi radi obsedeli čisto sami.

 


Toshikazu Kawaguchi: Preden se kava ohladi

Kaj bi dali, da bi lahko spremenili en sam trenutek v preteklosti? To možnost vam ponuja skrivnostna kavarna, vendar morate biti nazaj, še preden se kava ohladi. Pa potovanje v preteklost res reši vse naše sedanje zagate? Kako izkušnje iz preteklosti vplivajo na našo prihodnost? Spremljajte usodo štirih popotnikov, ki upajo, da bo ta nenavadni izlet prinesel, kar iščejo. Pa bo res?

 


 

Premalo predlogov? Naj bo, dodajamo še enajsto poslastico:

Miha Mazzini: Osebno

Tudi vam prijatelji in znanci priporočajo še tako »čudežne« formule, kako se spraviti v red in kaj vam lahko pomaga? S skorajda znanstvenim pristopom se Miha Mazzini loti vseh receptov, od hoje po Caminu in žerjavici, rituala ajavaske, odkrivanja prejšnjih življenj, šamanizma, feng shuija vse do desetdnevne budistične seanse – skratka vsega, kar so mu znanci predlagali. Ob spremljanju pripovedi iz otroštva in ljubezenske (ne)zveze vas bo knjiga navdušila tudi s humorjem, ki se v značilnem slogu avtorja vseskozi prepleta. A pozor: ob branju lahko zaidete v razmišljanje o lastnih izkušnjah in odnosih ter nehote začnete psihoanalizirati samega sebe.

 


 

Katere knjige smo uvrstili na pretekle sezname?

V Leemeti že četrto leto zapored priporočamo zanimiva poletna branja različnih žanrov.

Vabimo vas, da preverite tudi, katere knjige smo za vas izbrali:

 

Dopolnite Leemetin bralni seznam!

Zagotovo obstaja še kakšna knjiga, ki bi jo morali uvrstiti na letošnji seznam in je to poletje enostavno ne smemo preskočiti. Veseli bomo vaših predlogov.

Nam zaupate, katera knjiga vam je v letu 2023
ostala najbolj pri srcu, katera vas je navdušila in
katera pretresla? Pripišite v komentar.

 

Prihodnjič na našem blogu? Italija in italijanske besede, ki vam lahko pridejo prav.

 

Podobni članki

14. Januar 2022
Jezik in prazniki.
Zanimivosti
4 MIN
54
pogled
Vsak dan je lahko razlog za praznovanje. Verjetno se vsi najbolj veselimo rojstnih dni, obletnic in decembrskih obdarovanj, vendar...
27. Maj 2021
pizza, pica, jazz, džez, opcija, možnost, kvaliteta, kakovost, urgentno, nujno, tujka, tujke
Zanimivosti
3 MIN
90
pogled
Število prevzetih besed v slovenskem jeziku narašča, kar niti ni presenetljivo, saj je jezik ne nazadnje živ, zato prevzema, preob...