x

Brezplačen

Hitri izračun cene

x

palmovo olje, palmino olje, palma, oljčno olje, olivno olje, olje, avokado, mula, mezeg, sova, čuk
4
18
Zanimivosti / 22. Marec 2024

Palmovo ali palmino olje?

Včasih nekatere besede ali besedne zveze uporabljamo dolga leta, ne da bi vedeli, da se izražamo napačno. Lep primer je tudi pri nas priljubljeno in visoko cenjeno olivno olje. Pa je res olivno? Agronomska stroka dosledno uporablja izraz oljčno olje, a sta v splošnem jeziku sprejemljiva oba izraza. Podobno smo se poigrali tudi z naslednjo zagonetko: palmino ali palmovo olje. Danes predstavljamo primere iz rastlinskega in živalskega sveta, ki smo jih še našli. Berite naprej!

 

Najprej: oljčno ali olivno olje

Najboljšo poletno solato si torej naredimo z domačim oljčnim oljem, ki je narejeno iz plodov oljke – prav tako imenovanih oljke in ne olive, kot je pogosto slišati. A gre za strokovno rabo terminov, v vsakdanjem jeziku nam je dopuščeno več svobode. Kljub temu pa bomo kmetijske strokovnjake in slaviste najbolj razveselili, če bomo z oljke v oktobru pobrali oljke in iz njih v mlinu iztisnili oljčno olje. wink

 

Palmino ali palmovo olje?

Druga pogosta – v večji meri napačna – uporaba besede olje, je v povezavi z zimzelenim eksotičnim drevesom, palmo. Kadar besedam dodajamo pridevnike, moramo biti pazljivi, saj lahko kaj hitro spremenimo njihov pomen, ne da bi se tega zavedali. Tako velikokrat slišimo, da je palmino olje škodljivo, ne le za okolje in živali, ki izgubljajo svoj življenjski prostor, temveč tudi za naše zdravje. Pa to drži? Da, res je, saj vsebuje velik delež nasičenih maščobnih kislin, katerih čezmerno uživanje poveča možnost razvoja srčno-žilnih bolezni. Slaba novica je tudi, da ga največkrat najdemo v tako slastnih čokoladnih namazih, auč.

A v resnici je govora o palmovem in ne palminem olju. Palmino olje bi namreč pripadalo palmi, tako kot bi rekli Barbarino olje ali pa Petrov avto. Olje, narejeno iz palme, pa je palmovo olje.

 

Pregibanje sadežev

Nasprotno pa v avokadovem olju prevladujejo nenasičene maščobne kisline, ki so za naše zdravje blagodejne. Avokado je postal v zadnjih letih izjemno priljubljen sadež, ki pa ima tudi svoje temne plati. Avokadovo drevo potrebuje do 15 let, da obrodi sadove, pri tem pa se porabi velikanska količina vode – okoli 70 litrov za en sam sadež, kar dvanajstkrat več kot za en paradižnik. Res pa je, da je avokado izjemno hranljiv.

A vrnimo se k jeziku in morebitni zadregi z avokadi. Ali znamo besedo avokado pravilno pregibati, torej sklanjati, ker gre za samostalnik? V trgovino gremo po en avokado, dva avokada ali tri avokade.

Omako bomo naredili iz avokada oziroma, če imamo dva ali več, iz avokadov. Če pa jih bomo dodali solati, bo to poslastica z avokadom, avokadoma ali avokadi. In ker gre za zdrav sadež, pri avokadih ne gre skopariti. wink

Avokado je torej (in samo) moškega spola:

 

ednina

dvojina

množina

imenovalnik

avokado

avokada

avokadi

rodilnik

avokada

avokadov

avokadov

dajalnik

avokadu

avokadoma

avokadom

tožilnik

avokado

avokada

avokade

mestnik

avokadu

avokadih

avokadih

orodnik

avokadom

avokadoma

avokadi

 

Sta jelen in srna res lep par?

Poglejmo še v živalski svet in poiščimo nekaj parov z Noetove barke. Tam sta bila prva v vrsti lev in levinja, jelen pa ni prišel s srno, temveč s košuto, srna je hodila ob srnjaku. Tudi otroška pesmica o sovi in čuku nas lahko zavede, da se tudi v resnici med njima nekaj plete.

A sova je zvesta svojemu možu skovirju, čuka pa ni čukova žena, temveč je to ponekod narečna beseda za kokoš.

In še nekaj primerov – s strani človeka – dogovorjenih mešanih zakonov.

  • Potomec osla in kobile je dobro poznana mula, ki jo je človek največkrat uporabljal za prenos tovora (tovorna mula pa danes rečemo tihotapcem drog, ki za prenašanje pogosto uporabijo lastno telo).
  • Manj znan je mezeg, ki je križanec med žrebcem in oslico. Razlog za to je večje telo ter vzdržljivost in posledično večja uporabnost mule. A tudi manjši mezgi imajo svoje prednosti, saj se bolje odrežejo na težje dostopnih in strmih terenih. Trup in zadnji del križanca sta namreč praviloma bolj podobna ženskemu predniku, glava in sprednji del pa moškemu. Mula ima tako, če nekoliko poenostavimo, oslovsko glavo na velikem telesu konja, mezeg pa konjsko glavo na manjšem telesu osla. Tako mula kot mezeg sta lahko ženskega ali moškega spola, a sta praviloma neplodna.
Ne recite, da ste za vse to vedeli.
Ker mi nismo. laugh

 

Svet rastlin, živali in jezika

Narava je vedno čudovita in tak je tudi jezik, če ga urimo in izpopolnjujemo. Napake so del tega in radovednost je tista, ki šteje.

Je pa lepo vedeti, da imamo v našem jeziku tudi besede, kot so galebka, hrčica, gamskovka, veveriček in lastovček. smiley

 

– – – – – – –

enlightened  Vabljeni, da obiščete naš blog, ko boste pred novo jezikovno ali prevajalsko zagato.
Denimo: 

 

Podobni članki

26. Junij 2010
Za podjetja
MIN
17
pogled
Zakaj ne bi najeli prevajalca, ki bo prevod opravil po nižji ceni in prihranili. Predstavljajte si, da v vašem podjetju potrebujet...
17. Februar 2023
podnapisi, sinhronizacija, video, prevod, prevajanje
Prevajanje
4 MIN
14
pogled
Prevod videa mora biti čim manj opazen, tako da tuje govoreči gledalci brez težav razumejo vaše sporočilo. Na izbiro imate prevod...