x

španščina, fraze, španski jezik, Španija, jeziki, pozdravi, potovanje, nogomet, kosilo
3
5
V središču / 28. Julij 2023

Španija: fraze in uporabno besedišče

Španci so rojeni osvajalci, ne le deklet (muchachas), temveč tudi ozemelj. S seboj so prinesli tudi svoj jezik, zato je španščina materni jezik več kot 400 milijonom Zemljanov, obvlada pa jo skoraj 500 milijonov ljudi, kar jo po razširjenosti uvršča na drugo mesto, takoj za angleščino. 

Špansko ne govorijo le šarmantni Španci, temveč tudi velika večina držav Južne Amerike (da, tudi Messi govori špansko, Neymar pa ne), s preseljenci pa se je preselila tudi v Združene države Amerike, kjer se je preobrazila v špangleščino. (Se spomnite istoimenske romantične komedije?) Poznajo jo še v ponekod v Afriki, Ekvatorialni Gvineji in Demokratični arabski republiki Sahara.

Če ste ljubitelji telenovel, glasbe v španskem jeziku ali kar španščine same, gotovo že obvladate nekaj izrazov in stavkov. (Este no es tu hijo!) Sicer imate kar 500 milijonov razlogov, da se je naučite tudi vi!

 

Buenos días! Pa še poljubček.

Španci se zelo radi se družijo, glasno govorijo in so zelo odprti. Morda še preveč. Ne bodite presenečeni, če vam bodo ob pozdravu Buenos días ali Hola dali poljubček (beso), in to na usta. Cmok! kiss

 

So Španci res leni? Gotovo ne vsi, sicer ne bi poznali toliko španskih vrhunskih športnikov, igralcev in glasbenikov. Je pa res, da začnejo delati šele po 9. uri. Najprej pa kava: Un café, por favor.

Če ne veste, kdaj so obroki, vprašajte, ob kateri uri je zajtrk, kosilo ali večerja: ¿A qué hora es el desayuno/la comida/la cena?

 

Tu je še več uporabnih fraz, ki jih lahko uporabite v restavraciji:

Imate meni v angleščini?¿Tienen el menú en inglés?

Naročil bi prvi meni.Me gustaría pedir el primer menú.

Je tole pekoče? → ¿Es esto picante?

To vino je odlično.Este vino es excelente.

Kaj danes priporočate? ¿Qué recomienda hoy?

Kje lahko dobim najboljšo paello? ¿Dónde puedo conseguir la mejor paella?

Kosilo je bilo izvrstno. La comida fue excelente.

Lahko dobim kozarec vode iz pipe? ¿Puedo tomar un vaso de agua del grifo?

Račun, prosim. La cuenta, por favor.

Lahko plačam z gotovino/kreditno kartico? ¿Puedo pagar en efectivo/con tarjeta de crédito?

 

Kosilo sicer traja dve uri (dos horas!), saj si po njem še odpočijejo. Prava siesta

 

Kjer se igra najboljši nogomet

Ko pridejo zvečer domov, pozdravijo Buenas noches in si želijo obilne večerje ter ogleda nogometne tekme (partidos de fútbol). ¡Uno, dos, tres! ¡Vamos Barcelona/Real Madrid/ España/Argentina!

Najboljše je tekmo seveda spremljati ob pivu (cerveza) ali sangriji (sangría). Če potrebujete stranišče, najprej počakajte na konec polčasa (medio tiempo) cheeky, prej vas ne bodo slišali, nato pa vprašajte: ¿Dónde está el baño?

Ko se bo poleglo huronsko navdušenje ob zmagi (victoria), nazdravite na dobro sodelovanje. Brindemos por una buena colaboración in zaželite lahko noč (Buenas noches).

Če načrtujete še skupen ogled nočnih klubov, lahko rečete »Se vidimo pozneje«: Hasta luego, če pa boste druženje nadaljevali naslednji dan: Hasta mañana (se vidimo jutri). Seveda se jim za njihovo gostoljubnost zahvalite: ¡Muchas gracias!

 

Vsekakor pa se, ko ste v Španiji ali Južni Ameriki, odpravite na plažo.

¡Vamos a la playa!

 

Vam je bil obisk Španije všeč?
Preberite še več Leemetinih blogov in se naučite
osnov še drugih jezikov. ¡Muchas gracias!

Drugi članki iz serije uporabnih fraz (tudi za sklepanje poslovnih vezi in poslov):

 

Podobni članki

30. Junij 2017
Slovenski pravopis
1 MIN
33
pogled
Če vas vprašamo, kako bi zapisali bolezni, kot so: ŠKRLATINKA, OŠPICE, MUMPS, OSLOVSKI KAŠELJ, najbrž ne bi imeli posebnih težav...
24. Junij 2016
Kam po nasvet za jezikovni zaplet?
Slovenski pravopis
2 MIN
22
pogled
Ker nas naši bralci in sledilci pogosto povprašate, kje poiskati rešitev, kadar na kakšno izmed jezikovnih zagat potrebujete hiter...