Brezplačen

Hitri izračun cene

x

3
42
Slovnica / 10. Junij 2022

Kdo ne pozna Bradpitta?

Koga točno? Ja, Bradpitta vendar! Tistega slavnega igralca. Pravite, da tale zapis ne bo najboljši? Imate povsem prav. Gre za problem sklanjanja imen in priimkov. O tem smo v Leemetinih blogih že pisali, zato naj vam nekoliko osvežimo spomin.

 

Kako se lotiti priimkov s končnico -a, lahko prebere tukaj.

Ali doma ni Luke, Luka ali Lukata, smo razpredali tukaj.

 

Sklanjanje imena in priimka

Naj povzamemo osnovni princip, ki pravi, da ženske in moške kombinacije imen in priimkov obravnavamo posebej.

 

Pri moških je prvo pravilo, da sklanjamo ime in priimek.

 

Janez Novak

Janeza Novaka

Janezu Novaku

 

Ženske znajo biti malo trmaste in neuklonljive, zato priimka ne sklanjamo.

 

Janez iz zgornjega primera to že zelo dobro ve.

Marta Novak

Marte Novak

Marti Novak

 

Šalo na stran. Zelo pogosto se pojavi potreba, da nekoga nazivamo le s priimkom (recimo v strokovnem članku).  Takrat zapišemo, da je Novak ugotovil to in ono, pri ženskih priimkih pa se hitro pojavi oblika Novakova. To je oblika, ki jo poznajo nekateri slovanski jeziki in v svojem bistvu označuje pripadnost. Če je Marta poročena z Novakom, bi bila vsekakor Novakova. Njen dekliški priimek pa bi bil povzet po očetu, torej bi se naša Marta v mladosti pisala Jelenova. Te oblike so sprejemljive samo, ko osebno ime povsem izpustimo in kadar to pomaga pri razumevanju besedila. Tudi o tem smo že pisali v preteklosti.

 

Seveda slovenščina ne bi bila to, kar je, če ne bi desetim pravilom sledilo enajst izjem.

 

Vendar naj te za danes ostanejo ob strani. Osredotočimo se raje na to, kar se je v naslovu zgodilo s slavnim igralcem.

 

Čast in slava

Zdi se, da imajo slavne osebe v naših glavah (in srcih) poseben status. Jezik kaže, da jih ne dojemamo kot običajne ljudi z imenom in priimkom, pač pa kot celoto. Predvsem se to zgodi v govoru:

 

V tem filmu ni bilo Brad Pitta.

Si kdaj šel na koncert Adi Smolarja?

Pesem (od) Ed Sheerana mi je zelo všeč.

Tale pogovorni od je krivec, da pride do napačnega sklanjanja. Če ga ne uporabimo, se zdi, da nekaj manjka, in ime kar naenkrat dobi končnico: Pesem Eda Sheerana.

Video z Bruno Marsom je zelo dober.

Si že bral Harry Potterja?

 

Opazimo torej, da pri znanih moških kombinacijo imena in priimka vzamemo kot eno besedo, in zato sklanjamo samo priimek, podobno kot pri dvobesednih imenih blagovnih znamk.

 

Pil je coca-colo.

Nakupuje v H in Emu.

Hvali se z Louis Vuittonom.

 

Zanimivo je, da pri ženskah tega pojava ne zaznamo. Verjetno gre za to, da imajo tuja ženska imena pri sklanjanju ves čas enake končnice (Gledam Taylor Swift.), medtem ko imena s končnico -a zvenijo tako domače, da je za ušesa preveč boleče, da jih ne bi sklanjali (Duet z Ariano Grande mi je všeč.).

 

Tu je treba poudariti, da čast in slava nista izgovor, da imen in priimkov ne bi sklanjali.

 

Za zaključek pa še tale misel.

Slovenščina torej pri sklanjanju imen in priimkov močno sloni na tem, katerega spola je nosilec tega imena. Zanimivo pa bo videti, kaj se bo zgodilo, če/ko bomo začeli uporabljati spolno nevtralna imena.

Kako bomo sklanjali ime osebe, ki se ne želi spolno definirati kot moški ali ženska, saj že sklanjatev sama razkriva eno ali drugo opcijo, te tretje pa sploh ne pozna? Angleščina s tem nima težav, se pa trenutno spopada z rabo zaimkov. Kaj boste rekli, če vas kdo vpraša, kakšni so vaši zaimki?

Več o tem pa v kakšnem drugem Leemetinem blogu.

 

 

 

 

Podobni članki

28. December 2018
praznični kviz, znanje slovenščine, preizkus, prazniki, rešitve, test
Zanimivosti
3 MIN
21
pogled
Leto se izteka in čas je, da tudi mi, tako kot Božiček, preverimo, kako pridni ste bili. V nadaljevanju vas čaka 10 zanimivih vpr...
22. Marec 2018
V središču
3 MIN
111
pogled
Pravica do pritožbe (pravnega sredstva) je ustavno zagotovljena možnost pritožbe ali drugega pravnega sredstva proti sodnim ali up...