Brezplačen

Hitri izračun cene

x

BLOG

Praktični in hudomušni nasveti za učinkovito rabo jezika

2
9
Slovenski pravopis / 09. November 2018

Praznik martinovo in velika začetnica

Približuje se praznik, ki v slovničnem svetu velja za posebnost. Po Pravopisu namreč večino praznikov in posebnih datumov pišemo z malo (izjema je recimo Prešernov dan).

Kako pa je z besedo MARTINOVO? Bi praznik, poimenovan po sv. Martinu, zaradi imena spadal med izjeme in bi ga pisali z veliko?

In kako je z besedami, kot so MIKLAVŽEV ČAJ, MOZARTOVE KROGLICE in CEZARJEVA SOLATA?

Pripravite torej vilico in nož, okrog vratu si zavežite prtiček in se lotite naše današnje poslastice. smiley

Martin, martinovo in martinova gos

Martinovo ali god sv. Martina iz Toursa je dan, ko se spomnimo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino.

Kako bi v spodnjih primerih zapisali pridevnik MARTINOVA?

  • Si boste na martinovo privoščili martinovo gos?
  • Vsi sosedje imajo lepe goske, a najlepša je martinova gos.

Pri zapisu pridevnikov je treba včasih res dobro razmisliti, ali jih pišemo z veliko ali malo začetnico.

Znano je pravilo, da pišemo prvo sestavino z veliko začetnico, kadar imamo v besedni zvezi svojilni pridevnik (Prešernov dan, Marijino vnebovzetje). Težava se pojavi, ko moramo ločiti svojilnost od vrstnosti.

Miklavžev ali miklavžev čaj?

Kot vemo, Slovenski pravopis navaja, da imena praznikov, razen tistih, ki so izpeljani iz priimkov (Prešernov dan), pišemo z malo začetnico. Tako imamo:

  • silvestrovo,
  • jurjevo,
  • božič itd.

Sem bi lahko uvrstili tudi praznik miklavževo.

Zveza miklavžev čaj prav tako zaznamuje konkretno vrsto čaja, tako kot božični čaj. Pravilen zapis je torej z malo začetnico (če ne govorimo o čaju, ki ga v roki drži sam Miklavž).

Martinova ali martinova gos?

Čeprav je pridevnik Martinov izpeljan iz osebnega imena Martin, v primeru martinove gosi (gos, ki jo pripravimo za martinovo) zaznamuje vrstnost, ne svojilnost. Pišemo ga torej z malo začetnico.

Če pa pridevnik Martinova razumemo kot svojilnost (gos, ki jo pripravi Martin, ali gos, ki je njegova last), pa ga seveda pišemo z veliko začetnico. wink

Mozartove kroglice, Karađorđev zrezek, Wellingtonova pečenka

Kadar govorimo o jedeh, ki so jih pripravile slavne osebe ali so bile za njih ustvarjene, se pravopisci nagibajo k veliki začetnici. Veliko začetnico utemeljuje tudi raba z desnim prilastkom: pečenka Wellington itd.

Cezarjeva ali cezarjeva solata?

Solato s kuhanimi jajci, opečenimi koščki kruha in drugimi dodatki si je izmislil italijanski kuhar Caesar Cardini, danes pa jo jedo po vsem svetu. A kako jo zapisujemo?

Ker v tem primeru govorimo o posebni vrsti solate, pri kateri se je ime avtorja že povsem izgubilo, jo lahko zapisujemo z malo začetnico.

Zoisova zvončica ali zoisova zvončica?

Jezikovna raba kaže na to, da se govorci pri tem primeru le še malo spominjajo imenske podstave. Zaradi tega lahko pišemo takšne primere z malo začetnico (vendar najdemo tudi rabo velike).

Lastnoimenske pridevnike, ki poimenujejo jedi ali rastline, lahko pišemo z veliko začetnico, če je v ospredju njihov svojilni pomen, z malo pa, če se je svojilnost oz. povezava s to osebo že toliko izgubila, da je ne občutimo več.

Dejstvo pa je, da je odločanje o tem, koliko se je povezava z imenom osebe izgubila, precej subjektivno.

Majhna pomoč pred koncem

Pri odločitvi, kako pisati vrstne pridevnike, moramo torej biti pozorni na ustrezno razlago besedne zveze in na to, ali pridevnik zaznamuje vrstnost ali svojilnost. Prav tako se je dobro vprašati še, ali je ime že tako ponarodelo, da ga morda zato pišemo z malo začetnico.

Se spomnite sami kakšnega primera, pri katerem niste prepričani, ali je pravilen zapis z malo ali veliko začetnico? 

Pravilen odgovor z začetka članka: »Si boste na martinovo privoščili martinovo gos?«; »Vsi sosedje imajo lepe goske, a najlepša je Martinova gos.«)

Podobni članki

30. September 2016
Lingua latina – nekoč kraljica, danes učiteljica
Zanimivosti
3 MIN
5
pogled
Ste se kot otrok radi igrali z lego kockami? Če vas mika zlaganje lego kock na jezikovnem področju, je za vas prava izbira učenje...
05. Julij 2012
Jezikovne dileme
MIN
18
pogled
Dejstvo je, da rodilnik v zanikanih povedih vse bolj izpodriva tožilnik. Tako ne samo v pogovornem jeziku, ampak tudi v javnih g...