Brezplačen

Hitri izračun cene

x

2
46
Slovnica / 11. Marec 2022

1 : 0 za slovenske samostalnike!

V slovenščini se lahko z besednim redom igramo po mili volji.
Z besednim redom se v slovenščini lahko po mili volji igramo.
Po mili volji se lahko igramo z besednim redom v slovenščini.
V slovenščini se po mili volji lahko igramo z besednim redom.

 

No, lahko se, seveda, a pri tem ne smemo pozabiti, da ima vsaka od zgoraj navedenih povedi nekoliko drugačen pomen, saj so poudarki na različnih mestih. Več o tem principu smo že povedali v članku z naslovom Besedni red.

 

Danes pa naj dodamo zanimivo primerjavo z angleščino, s katero zabijemo gol za prepričljivo zmago slovenščine. V čem je torej trik?

 

Kače in žabe

Poglejmo tale primer iz živalskega sveta.

  • Kače jejo žabe.

V slovenščini so v tej povedi kače osebek, žabe pa predmet. Če spremenimo poudarek v tej isti povedi, lahko kače postanejo predmet in žabe osebek.

(V naš zagovor in kot zanimivost naj omenimo volovsko žabo, ki je ogromna požrešna dvoživka in z lahkoto pohrusta kakšno kačo).

 

Enostranske ljubezni

Premaknimo se k prijetnejšim temam.

  • Tina ljubi Janeza.
  • Janeza ljubi Tina.

V tem zgornjem primeru smo stavčne člene premešali in ohranili pomen povedi. In to je situacija, kjer slovenščina angleščino gladko potolče.

 

  • Poved Tina loves Janez. izraža samo enostransko ljubezen Tine do Janeza.

Če stavčne člene zamenjamo, kot smo to naredili v slovenski povedi, se pomen močno spremeni.

 

  • Janez loves Tina.

Tokrat je Janez tisti, ki nekoga ljubi, in ne Tina. Ona je le predmet njegove ljubezni in predmet naše povedi.

 

Razlaga je preprosta.

 

Zamenjavo stavčnih členov in ohranjanje pomena nam v slovenščini omogočajo besede, ki se pregibajo – predvsem samostalniki in njihovi skloni.

 

Preprosto je namreč poiskati osebek, če vemo, da je vedno v 1. sklonu (imenovalniku), predmeti pa zavzemajo vse ostale sklone. Najpogostejša sta 3. in 4. sklon (dajalnik in tožilnik). Tako je vseeno, kje v povedi se posamezni stavčni člen skriva.

 

Kdo bo koga?

Če se vrnemo k povedi o kačah in žabah in jo postavimo v angleščino, se na prvi pogled zdi, da ni mogoče ugotoviti, kdo bo pojedel koga. Angleški samostalniki namreč nimajo različnih oblik in sklonov, zato je nemogoče ugotoviti, katera beseda je osebek in katera predmet.

  • Snakes eat frogs.

 

Da bi rešili zagato, v angleščini stavčne člene določamo glede na njihov položaj v povedi. Osebek boste vedno našli pred povedkom, obema pa sledi predmet. Prislovna določila se v nevtralni stavi pojavijo čisto na koncu povedi, ločena z vejico in poudarjena pa so lahko celo na začetku.

 

Zdaj natančno veste, kdo se bo lotil koga!

 

Članki o besednem vrstnem redu:

 

 

Podobni članki

01. December 2017
Jezikovne dileme
1 MIN
30
pogled
Se mučite že s sklanjanjem enobesednih izrazov, kot so mati, otrok, vojvoda in drugi? Potem vam podatek, da imajo tudi večbesedna...
29. Julij 2016
Uporaba poševnice
Slovenski pravopis
2 MIN
27
pogled
Črta levo, črta desno, s presledkom, brez presledka ... Morje možnosti, a vedno je pravilna samo ena. Gre za zelo preprosto pravil...