Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Primorsko narečje
2
45
Zanimivosti / 18. November 2016

Primorsko narečje: Vam natakar ponuja dojužnik, pa ne veste, kaj to je?

Kar nekaj člankov o narečjih (gorenjskem, rovtarskem, štajerskem, koroškem in prekmurskem) smo že objavili, vendar še nismo končali. Ste mogoče zasledili, katerih narečnih skupin še nismo omenili?

Ena od teh je primorska narečna skupina, ki obsega devet narečij: rezijansko, obsoško, tersko, nadiško, briško, kraško, istrsko, čiško in notranjsko narečje. Rezijansko, nadiško in tersko narečje govorijo tudi v Italiji.

Primorsko narečje – osnovne lastnosti

  • Narečja uvrščamo med severozahodna zaradi skupnega razvoja preglasa ě > ie in o > uo. Posebnost je notranjsko narečje, ki je ohranilo diftonga ei in ou.
  • Rezijansko in tersko narečje poznata tonemsko naglaševanje, v nadiškem in obsoškem narečju pa so tonemsko naglašeni samo dolgi zlogi. Druga narečja poznajo samo jakostno naglaševanje.

V notranjskem narečju se ponekod polglasnik izgovarja kot samoglasnik o (pəs > pos). Narečje pozna izglasno ukanje (žitu) in o-jevsko akanje (pandelek > ponedeljek). Pred sprednjimi samoglasniki se izgovarja protetični j (ješčem > iščem), v nekaterih govorih notranjskega narečja pa poznajo tudi prekozložno asimilacijo (pošešit > posušit).

Kako dobro poznate primorsko narečje?

Kako dobro pa poznate primorske narečne besede? Za vas smo jih nekaj poiskali in razložili.

Cvek ni samo žargonski izraz za negativno oceno, ampak označuje tudi žebelj.

Dojužnik – bi lahko sklepali, kaj označuje ta beseda? Gre za dopoldansko malico. Do južine – dokaj logično, mar ne? wink

→ Beseda gospod v nekaterih govorih označuje župnika.

→ Če Korošec reče, da je nekaj kaput, pomeni, da je uničeno, beseda kapot pa v nekaterih primorskih narečjih označuje plašč.

Ostanimo še malo pri primerjavi besed iz koroške in primorske narečne skupine.

  Koroško narečje Primorsko narečje
čevlji šuhi šulni/črivace
šipa šajba šavba
brisača antoh wantl´e
babica bica nona

 

→ Žegen na Primorskem na pomeni (samo) blagoslovljenega velikonočnega jedila, ampak označuje tudi pokopališče.

→ Klošter ni samostan, ampak ključavnica.

→ Šjora je gospa oz. gospodična, šantla pa botra.

Pa zaključimo spoznavanje primorskih besed z rožami.

→ Ščipon je nageljček, srboritka je šipek, garoflič pa nagelj.

Primorsko narečje in Špinel, Marjo Špinel

Če se mogoče sprašujete, kje ste že slišali primorske narečne izraze – mogoče v pesmih Iztoka Mlakarja? Ena njegovih najbolj znanih pesmi je zagotovo Marjo Špinel.

Je med bralci mogoče kakšen Primorec in bi z nami delil še kakšno tipično ali manj tipično narečno besedo? Napišite nam jo v komentar (a ne pozabite na razlago). smiley

Podobni članki

22. Maj 2020
ne bo, nebo, ne bi, nebi, brez zveze, brezzveze, ob polnoči, opolnoči, kjerkoli, kjer koli
Slovnica
3 MIN
95
pogled
    Vsi poznamo znan Hamletov izrek »Biti ali ne biti?«. No, v tokratnem Leemetinem blogu bomo to hamletovsko vprašanje predrugač...
27. September 2011
mednarodni dan prevajalcev, blog,
Prevajanje
MIN
16
pogled
Mednarodni dan prevajalcev poteka vsako leto 30. septembra na praznik svetega Hieronima. Praznik ima že več kot pol stoletja dolgo...