Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Kratek priročnik za učenje rovtarskega narečja
2
33
Jezikovne dileme / 19. Avgust 2016

Kratek priročnik za učenje rovtarskega narečja

Slovenščina je narečno zelo razčlenjen jezik, v današnjem blogu pa bomo spoznali eno od zanimivejših narečij  rovtarsko. Ko smo ga malo bolj raziskali, smo ugotovili, da bi lahko Leemetovci, povečini Štajerci, imeli precejšnje težave, če bi nas nekdo odložil v kakšni vasici blizu Idrije. Brez današnjega članka namreč ne bi vedeli, kaj je fufla, pa če bi ta sedela nasproti nas. :)

Rovtarska narečna skupina je sestavljena iz cerkljanskega, črnovrškega, horjulskega, poljanskega, škofjeloškega in tolminskega narečja.

 

Nekatere lastnosti narečne skupine

  • Značilna sta diftonga ie in uo.
  • Polglasnik ə je prešel v o (pəs > pos).
  • Narečna skupina je poznana po akanju (izgovorjava glasu a namesto o) – kabila (kobila), naga (noga).
  • L se v medsamoglasniški legi izgubi (bala > baa).
  • V cerkljanskem narečju pred samoglasniki izgovarjajo w (konec > kwonc, ponoči > panwoč).

 

Starejši zapisi slovenščine

Iz leta 1466 je znan Škofjeloški rokopis, ki ga je zapisal Martin iz Loke. Gre za zapis najstarejših slovenskih imen za mesece v slovenskem in latinskem jeziku, v nemškem jeziku pa so dodani še značaji ljudi, ki so rojeni v posameznem mesecu.

Naj na tem mestu omenimo tudi Škofjeloški pasijon, ki je najstarejše ohranjeno dramsko delo v slovenščini. Zapisan je v starološkem narečju, zapisal ga je pater Lovrenc Marušič, oče Romuald, pri tem pa naj bi mu pomagali tudi domačini. Pasijon sestavlja 869 verzov, zasnovan pa je kot procesija, ki se zaustavlja na določenih točkah Škofje Loke. Verzificirani monologi so povzeti iz svetopisemskega besedila, nazadnje pa je bil uprizorjen leta 2015. Če ste uprizoritev zamudili, boste morali na novo počakati vse do leta 2021. surprise

Crkljansko naričje

Pri raziskovanju besedišča smo si pomagali s cerkljanskim narečnim spletiščem.

• Če je nekdo »mutast«, je omotičen. »Lakatn« je lačen, »nagmahn« nemiren, »fierčn« radoveden, »zmeclan« razvajen, »marot« pa bolan.
»Aklih« ali »atlih« je človek, ki je natančen, »fratliu« je nezanesljiv, »gaunar« je pretkan, »fušien« pa nevoščljiv.
»Matafier« je metulj, »ciba« pa kokoš.
• V prekmurščini je »blek« trebuh in tudi želodec, v cerkljanskem narečju pa beseda označuje kos zemlje. In kako Cerkljani rečejo trebuhu? »Triph«.
• Le kaj bi lahko pomenila beseda »čuolca«? Gre za napolitanko. »Kaps« je zelje, »pajtica« je potica, »papr« poper, »fieca« kvas, »pameduor« pa paradižnik.
• Bi rekli, da je »maluona« melona? Seveda ne, v cerkljanskem narečju je to buča.wink
• Če se »griuate«, se jezite, če pa se »nažiehtate«, ste se napili.
»Daj« ni velelnik glagola dati, ampak prislov davi.
• Kadar »jaskate«, vpijete, ko pa »cieukate«, pa sitnarite.
• Če nekdo »fofla« in govori »figulefagule«, pomeni, da laže in govori traparije oz. izmišljotine. Ženska, ki laže, pa je kar »fufla«.

Za konec pa še ena zanimiva beseda. Kdo mislite, da je »babji čiečnk«? To je fant, ki se raje druži z dekleti kot s svojimi vrstniki.

Katere crkljanske beside pa še vi gauarite? :)

Podobni članki

22. Februar 2018
Slovnica
MIN
43
pogled
Nekateri priimki so glede sklanjanja povsem preprosti. Recimo priimek Novak. Spet pri drugih se nam zaplete že pri rodilniku, in k...
06. Maj 2022
Slovnica
4 MIN
77
pogled
Katere so najbolj pogoste in najbolj boleče napake pri rabi našega jezika? Katere vas najbolj zmotijo in ali morda tudi sami kdaj...