Brezplačen

Hitri izračun cene

x

31
Jezikovne dileme / 17. Julij 2015

Gučati ali kako govoriti po prekmursko

Čarabača, cintor, kmica, krüj

Kot smo omenili že v prvem delu članka o slovenskih narečjih, je slovensko ozemlje kljub majhnosti razdeljeno na 7 narečnih skupin, približno 40 narečij, skoraj vsak kraj pa ima še svoj govor.

Ste že ugotovili, iz katerega narečja so besede v naslovu? Gre za prekmursko narečje, na podlagi katerega se je razvijal prekmurski knjižni jezik. Če boste v pogovoru s Prekmurcem kdaj v zadregi, si lahko pomagate s prekmursko-slovenskim slovarjem.

Dej mi Micka pejneze nazaj

Če ne drugače, lahko prvine prekmurskega narečja slišite v pesmih Vlada Kreslina. Navedli pa bomo nekaj primerov besed, ki imajo v drugih slovenskih narečjih ali knjižnem jeziku drugačen pomen kot v prekmurskem narečju. Veliko besed je arhaičnih, ohranile so se namreč iz praslovanščine.

 • »Blek« je sicer medmet, s katerim izrazimo, da nam hrana ni všeč, v prekmurščini pa to pomeni želodec in tudi trebuh.
   
 • Kadar smo na nekoga jezni, se »kujamo«, Prekmurci pa s to besedo, ki ji dodajo pikice na samoglasnik u, povedo, da kuhajo.
   
 • »Mamca« v prekmurščini ni pomanjševalnica za mamo, ampak je to babica.
   
 • Če kdo »nori«, potem v Prekmurju goljufa.
   
 • »Odpiljen« v prekmurščini ni nekdo, ki je nor, čudaški, ampak je to izkušen človek.
   
 • Če kdo sklepa, da je »mišijca« mogoče mišica, se moti. Gre za mušico.
   
 • V nekaterih narečjih poznamo glagol »pošnofati« v pomenu brskati. Zdaj ste verjetno že ugotovili, da lahko ima beseda v prekmurščini povsem drugačen pomen. Če vam bo Prekmurec rekel, da ga pošnofajte, želi od vas, da ga poduhate.
   
 • »Šamarli« je pručka, če pa boste dobili »šamar«, potem ne boste ravno »veseleni«, saj boste dobili klofuto. Mimogrede, »veselen« pomeni vesel.
   

Prekmürski kniževni jezik

Ste vedeli, da je bila v preteklosti prekmurščina tudi knjižni jezik? V 18. stoletju sta v slovenskem prostoru obstajali dve knjižni normi, ena od teh je bila vse do konca druge svetovne vojne tudi prekmurska knjižna norma.


Prekmurci, bi imeli kaj proti, če bi se moralo širno slovenstvo v šolah učiti kar prekmurščine? smiley

Podobni članki

15. Oktober 2020
Slovnica
3 MIN
45
pogled
»Pret in, ste pozabli vejico!« »Ne, ne, beseda konj mora biti v rotilniku« »A nisi ti slovenistka? Ti pa bi že mogla vedet, da se...
14. September 2010
Prevajanje
MIN
1
pogled
Književno prevajanje se v marsičem razlikuje od prevajanja splošnih ali strokovnih besedil. Pri književnem prevajanju je prevaja...