x

Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Tukaj najdete koroško narečje
55
Jezikovne dileme / 07. Avgust 2015

Koroško narečje: »Kejk koroških besied pa vi poznate?«

V tokratnem blogu se bomo posvetili koroški narečni skupini, ki je ena najbolj razčlenjenih. Razdeljena je namreč na 6 narečij: remšniško, mežiško, podjunsko, obirsko, rožansko in ziljsko. Koroška narečja se govorijo tudi v Avstriji in Italiji.

Nekaj lastnosti koroških narečij

Vokalni sistem je zelo zapleten, pozna dvoglasnika ie  in uo, tri različne e-je in dva različna o-ja. Zaradi vokalizacije (ko iz polglasnika nastane sprednji ali zadnji samoglasnik) Korošci rečejo psu pes (in ne pəs, torej s polglasnikom), dan izgovorijo den, maša pa je meša.

Omenili bi še dva pojava, po katerih lahko takoj prepoznate Korošca. Prvi pojav se imenuje štekanje (tj. po SSKJ dodajanje glasu š pred kazalnimi zaimki in prislovi, ki se začenjajo s t): šˈt namesto ta, šˈto namesto to.

Drug pojav pa se imenuje švapanje (po SSKJ izgovarjava dvoustničnega v namesto nekdanjega trdega l): bwa namesto bila, zdewo namesto zdelo, šwa namesto šla.

Jes sn pa ibržnik

Tako poje znan koroški kantavtor Milan Kamnik. Pa veste, kdo je ibržnik? To je hlapec, ki nima določenega področja dela oz. »deklica za vse«. Veliko narečnih besed in besednih zvez izhaja iz nemškega jezika. Poglejmo si še nekaj besed, ki ste jih mogoče že slišali, pa niste vedeli, kaj pomenijo.

 • »Bica« pomeni babica.
   
 • »Bajsa« ni žaljivo poimenovanje za žensko s prekomerno težo, ampak Korošci tako poimenujejo živali (navadno krave), ki so bele barve. Rjavo kravo z belimi lisami pa bodo poimenovali cika.
   
 • Štajerci bi namesto ta rekli »tota«, Korošci pa s tem mislijo tja (»Pojdi tota.«).
   
 • Če vas Korošec pošlje po repico in mu boste prinesli repo, ne bo ravno »gmajtn«. »Repica« je po koroško namreč krompir, »gmajtn« pa pomeni vesel.
   
 • »Rufanje« seveda ni klicanje, ampak je to izraz ta staro kmečko opravilo ličkanje.
   
 • Če se vas kdo »am jemlje«, pomeni, da vam posveča pozornost. Če vas »zamerka«, vas opazi, če pa vas kdo »obrajta«, vas ceni in upošteva.
   
 • Če ste »zapufani« in imate »pufe«, pomeni, da ste zadolženi. »Zvlčani« ste takrat, ko ste dolgočasni, »grintižni« ste slabe volje, »žleht, da je kr dov« ste pa takrat, ko ste tako poredni, da tega ni mogoče prenašati.
   

Baramo vas, kejk koroških besied pa vi zastopite? Za zanimivosti o štajerščini in prekmurščini pa kliknite na ti povezavi. smiley

Podobni članki

24. Februar 2017
Slovenski pravopis
3 MIN
31
pogled
Superživila, ki so se začela uveljavljati v svetu, smo začeli vključevati v svojo prehrano tudi pri nas. A če želimo imena vseh te...
02. Junij 2017
Slovnica
2 MIN
31
pogled
Na televiziji ste zagotovo že zasledili oglas, na koncu katerega obvezno sledi opozorilo, naj se kupci in uporabniki »o tveganju...