x

Brezplačen

Hitri izračun cene

x

prenos spletne strani, websitedownloader, kako prenesti spletno stran
3
5
Zanimivosti / 13. December 2022

Orodje za prenos vsebin s katerekoli spletne strani

Posel se danes dogaja na spletu – vaš, posel vaših partnerjev in konkurence. Javna spletna mesta so prosto dostopna in vsakdo lahko pregleduje njihovo vsebino. A za pripravo spletnih dokumentov, primernih za obdelavo (pregledi, analize, prevodi), potrebujemo napredna orodja. Taka, ki nam prihranijo čas in denar.

V prevajalski agenciji Leemeta smo iskali in našli spletno orodje, ki z nekaj kliki prenese vsebino s kateregakoli spletnega mesta v vaš računalnik.

 

Izziv: vsi dokumenti spletišča na enem mestu

Za prevajanje spletnih mest v drug jezik potrebujemo originalne vsebine v ustreznem elektronskem formatu. Partner, ki želi, da njegovo spletno vsebino prevedemo in jo po potrebi tudi lokaliziramo, je postavljen pred izziv: je celotna dokumentacija spletnega mesta zbrana, in to v formatu, ki je primeren za prevajanje?

Prevodi spletnih mest so danes ena najpogostejših nalog prevajalskih agencij, pa tudi samostojnih prevajalcev. Vsebina spletišč zanima tudi IT-strokovnjake – ne toliko zaradi prevodov kot zaradi nadzora nad lastnimi spletnimi mesti ali pregleda nad tem, kaj in kako počne konkurenca. Ročno kopiranje in prenosi so dolgotrajni in nenatančni, tak pristop vzame tudi veliko časa.

V Leemeti smo zato iskali orodje, ki bi odpravilo zamudni korak in omogočilo takojšen skok v fazo procesa, ki ustvarja dodano vrednost – k prevajanju spletnih mest s pomočjo dokumentov, primernih za obdelavo.

 

WebsiteDowloader.com – do vsebine spletnih mest z nekaj kliki

V poplavi ponudbe danes največ velja priporočilo iz zanesljivega vira, pa naj gre za izdelek, storitev ali spletno orodje. Pri Leemeti smo dobili namig o uporabnem spletnem orodju WebsiteDownloader.com, ki naj bi nam prihranilo ure, dneve ali celo tedne dela. Stvar smo želeli preizkusiti.

Priložnost se je ponudila kmalu, saj je pomemben naročnik želel, da njegovo obsežno spletno trgovino prevedemo v nemški jezik. Nekaj dokumentov je bilo na voljo, a ne vsi in nismo bili prepričani, ali gre za aktualne, na spletu objavljene verzije. Odločili smo se preveriti, ali si lahko pomagamo z omenjenim spletnim orodjem.

 

Slika 1: Sistem očitno sproti išče strani znotraj domene in jih izpisuje na seznamu, vključno s številom besed. Slednje nam koristi tudi za ugotavljanje, koliko besedila bo treba pozneje prevesti. smiley

 

Leemetina uporabniška izkušnja

WebsiteDownloader.com je orodje, ki je v prvi vrsti enostavno – zanj ne potrebujete programerskega znanja in zmogljive strojne opreme. Omogoča prenos vsebin s kateregakoli javno objavljenega spletnega mesta z le nekaj kliki. Osnovni, brezplačni paket je namenjen posameznikom in vsem tistim, ki želijo funkcionalnosti testirati brez nepotrebnih stroškov. V Leemeti smo najprej izbrali brezplačni paket in prenesli vsebino z enega spletnega mesta z do 15 podstranmi. Rezultat je bil hiter prenos datotek v formatih, ki so omogočale takojšnje prevajanje. Za resno delo smo nato izbrali paket Pro Plan, ki nam ponuja:

  • prenos do 30 spletnih mest v formatih .docx, .txt, .html, .pdf, .xliff – v posameznih ali v skupni datoteki;
  • prenos metapodatkov;
  • vključene povezave v besedilu;
  • podporo strankam.

Z novim orodjem, ki ga zdaj uporabljamo pri vseh projektih, zadostuje, da vpišemo naslov spletnega mesta (URL), kopiranje opravi program samodejno, vsebina pa je kmalu pripravljena za vnos v naše prevajalsko orodje CAT.

 

Slika 2: Prenesete lahko tudi druge datoteke, na primer brošure PDF ali slike in vse meta podatke za SEO. Določite, ali želite vse strani v enem dokumentu ali vsako stran v svojem, pri izbiri formata za prevajalske sisteme (.xliff) pa celo, v katerem jeziku bo sledil prevod. 

 

Hiter prenos datotek različnih formatov lahko z Website Downloaderjem opravi kdorkoli v podjetju, kar dodatno niža stroške. Poleg že omenjenih funkcionalnosti z njim prenašamo tudi slikovno gradivo, ki se shrani v posebni mapi, orodje pa odstrani tudi morebitne vodne žige.

Pri obsežnejših spletnih mestih, kjer prenos traja dalj časa, je dobrodošlo obvestilo o zaključku prenosa, ki ga prejmemo na elektronski naslov. Kadar ne želimo prenosa vseh podstrani, to označimo, omogočeno je tudi štetje besed na posamezni spletni strani. Tržnikom pride prav tudi dostop do (pogosto skritih) meta podatkov. Kopiranje vsebine s spletnih mest je anonimno – tudi če se v našem računalniku znajde spletna vsebina konkurence, tega ne ve nihče.

Brezplačna verzija nam je omogočila testiranje, ali je orodje za nas uporabno in koristno. Preverili smo tudi podporo, ki deluje prek spletnega klepetalnika. Odgovore smo prejeli hitro, zadovoljni smo bili tudi z njihovo kakovostjo.

 

Spletna orodja, ki olajšajo življenje

V Leemeti z vami radi delimo uporabna spletna orodja, kot sta orodje CJT za postavljanje vejic ali recenzija Amebis Besane, tokrat pa smo našli novega spletnega pomočnika za kopiranje vsebin s spletnih mest. WebsiteDownloader.com prihrani veliko časa in za nas opravlja sicer neprijetno in za človeka zamudno delo. Omogoča nam, da ne izgubljamo časa z iskanjem ustreznih datotek ali ročnim prenašanjem vsebin s spleta, temveč že po nekaj klikih začnemo s prevodi spletnih strani. In če prav pride nam, bo morda koristil tudi drugim prevajalcem ter različnim upravljavcem spletnih mest, ki se soočajo s podobnimi izzivi. Tehnologija je (lahko) najboljša stvar sedanjosti in prihodnosti, le vedeti moramo, katero izbrati in kako jo uporabiti.

 

 

Podobni članki

11. November 2016
'Moram' in 'morem' – kakšna je razlika?
Slovnica
2 MIN
117
pogled
Spet je vikend. Iz sosednjega stanovanje se zaslišijo besede: → »Srček, pomiti moreš posodo, jaz bi mogla k Anki!« → »Pikica, ne m...
09. Maj 2012
Jezikovne dileme
MIN
43
pogled
Se zavedate, da je veliko besed in izrazov, ki jih uporabljamo v slovenskem jeziku, pravzaprav tujega izvora? Razumljivo, Slovenci...