x

Avtomatska lektorica Amebis Besana
4
24
Zanimivosti / 07. Februar 2017

Recenzija – Amebis Besana

Veste, kaj je Amebis Besana, avtomatska lektorica?

Nihče ni nezmotljiv in vsakomur se kdaj pa kdaj v besedilo prikrade kakšna napaka ali zatipkana beseda (tudi nam). smiley Prav zato smo si že pred časom v službene in domače računalnike namestili Amebis Besano, ki nas že med tipkanjem opozarja na morebitne zatipkane besede ter vsebinske in slovnične napake.

Ker gre za zelo koristen pripomoček za vse – od študentov do profesionalcev – smo se odločili, da v tokratnem članku čim več njenih koristi predstavimo tudi vam (nekje v članku pa vas skrita čaka še posebna ugodnost, ki jo bralcem našega bloga ponujajo njeni ustvarjalci).

Dovolite nam, da uvod zaključimo kar z odlično mislijo besanovcev:

Nemogoče je ustvariti vtis zaupanja vrednega človeka, če naše besedilo vsebuje slovnične napake. Dela jih vsak, zanesljivi pa jih popravijo.

In danes vam bomo pokazali, kako.

Avtomatska lektorica Amebis Besana – na kratko

Amebis Besana je slovnični pregledovalnik, ki vaša besedila sproti pregleduje in vas opozarja na nekatere morebitne napake. Vklopite jo lahko po želji. Gre za črkovalnik, ki poleg zatipkanih besed preverja tudi njihov smisel in slovnico, poleg tega pa vas bo ta novi sodelavec opozoril tudi na morebitne vsebinske napake – če boste recimo napisali petek, 11. 2. 2017, ki ne obstaja (obstaja namreč samo sobota, 11. 2. 2017).

 

Katere napake prepozna avtomatska lektorica?

Da bi pregledovalnik preizkusili še v praksi, smo pobrskali po vprašanjih, ki jih pogosto dobimo od bralcev, in preverili, kako dobro se Besana obnese na področjih, ki jim povzročajo največ sivih las. Odkrili smo naslednje:

  • Pregledovalnik Besana v vašem besedilu zazna tudi naslednje morebitne napake:

 

Manjkajočo vejico

Sanja pravi, da je danes ne bo v službo.

Manjkajočo vejico pri datumu

V ponedeljek, 6. februarja, gremo na sindikalni izlet.

Manjkajočo vejico pri »prosim«

Prosim, pridi čim prej.

Manjkajočo vejico pri naštevanju odvisnikov

Pravi, da bo poklicala, takoj ko se vrne domov.

Odvečno vejico pri »kot«

Govoril je hitreje, kot razmišljal.

Odvečno vejico pred tropičjem

Pravi, da pridejo Janko, Marija, Sanja,

Odsvetovano obliko

Moja matera tega ne bi nikoli storila.

Množino namesto dvojine

Marija si je kupila dve obleke.

Zanikanje s tožilnikom

Pri zanikanju nikoli ne pozabite uporabiti rodilnik.

Namenilnik namesto nedoločnika (in obratno)

Jutri ne morem prit v službo.

Jernej pride iskati poročilo čez 15 minut.

(Ne)rabo povratnega svojilnega zaimka

Moje poročilo bom oddala kar direktorju.

Vejico pred »in«

Miha bo prišel, in če ne bo deževalo, pokosil travo.

Avtomatska lektorica – kako jo namestiti?

Če bi radi preizkusili brezplačno različico, najprej zaprosite za kodo za brezplačni preizkus programa in program prenesite. Morda boste morali računalnik znova zagnati.

Amebis Besana se bo ob zagonu Worda samodejno zagnala. Če niste prepričani, ali je bila namestitev uspešna, napišite stavek ali dva, za katera ste prepričani, da sta nepravilna.

Recimo:

Slovnične napake bodo podčrtane z zeleno ali modro, napačne in zatipkane besede pa z rdečo. Da napako odpravite, kliknite podčrtano napako z desno tipko na miški in izberite popravek. Povsem preprosto!

Še majhen namig – vse podčrtane besede niso vedno napačne. Svetujemo vam, da ste nanje nekoliko bolj pozorni in pri odločanju o njihovi (ne)ustreznosti vendarle upoštevate tudi vrsto besedila, namen, ciljno občinstvo in osnovna slovnična pravila.

 

In majhen posladek za naše bralce – vsem, ki se boste odločili za brezplačen preizkus Besane, bodo pri Besani omogočili daljše obdobje preizkusa/ugodnosti ob nakupu. Na spletni strani kliknite »Promocijska brezplačna preizkusna licenca« in v polje za kupon vpišite številko 5963698. S tem boste naši bralci pridobili daljše preizkusno obdobje, ki bo trajalo do 10. 3. 2017.

 

Čemu se z nakupom licence izognete in kaj še pridobite?

Z nakupom licence se boste med drugim izognili tudi včasih kar malce nadležnemu čakanju, do katerega bo prišlo, če boste na spletni strani Besane za preverjanje ali pregibanje hoteli hitro preveriti preveč primerov zaporedoma.

Če se boste prijavili s kupljeno licenco, boste lahko spletno preverjanje ali pregibanje uporabljali brez kakršnih koli omejitev. Rešitev je še posebej primerna za uporabnike računalnikov Mac, za uporabnike programov Libre Office ...

 

No, zdaj pa berite naprej – odkrili smo še več koristi Amebis Besane!

Avtomatska lektorica v elektronski pošti in drugje, kjer jo potrebujete

Pri Besani pa so mislili tudi na vse, ki pri svojem delu pogosto uporabljamo tudi druge kanale ali programe. Njihov vmesnik Besana Mini lahko uporabite za preverjanje povsod, kjer sestavljate besedila, tudi pri pisanju e-sporočil.

Če želite uporabiti to možnost, izberite Spremljaj odložišče, priporočamo pa vam tudi vklop možnosti Vedno na vrhu, saj bo tako okno Besane Mini vedno vidno nad vsemi okni.

Podrobnejša navodila boste našli na tej spletni strani.

Pregibnik ali sklanjanje od A do Ž

Zagotovo ste se kdaj že znašli v dvomu, ali je pravilno:

  • z otroki ali z otroci,
  • dvem dnevom ali dvema dnema,

da o težavni materi in še težavnejši hčeri sploh ne govorimo.

 

Pregibnik bo rešil veliko vaših težav, saj ga lahko uporabite za preverjanje:

  • Posameznih besed

Odprite zavihek Pregibanje in v okvirček vpišete besedo v poljubni obliki, npr. besedo vreči. Pregibnik prikaže besedne oblike vseh osnovnih besed, v katerih nastopa vpisana beseda.

  • Besednih zvez (tudi imen in priimkov)

Vpišete lahko tudi besedno zvezo v obliki imena in priimka, npr. Jaka Kompara, ali kakšno drugo besedno zvezo – npr. dobre matere, in prikazale se vam bodo vse besedne oblike.

  • Nepravilnih oblik besed

Vpišete lahko celo nepravilno obliko besede, ki se pogosto uporablja, na primer dnevov (namig: nepravilne oblike boste prepoznali po tem, da so prečrtane).

Leemetovci Amebis Besano toplo priporočamo vsem, saj je uporabna pri vsakodnevnem delu, preizkus pa je brezplačen.

Tisti, ki boste vpisali kodo 5963698, boste avtomatsko lektorico lahko preizkušali še dlje oziroma vse do 10. 3. 2017.

Podobni članki

19. April 2019
piši, govoriš, zapisovanje srbskih imen, imena v Srbiji,
V središču
3 MIN
48
pogled
Spoznata se Džejms Bond in Žan Klod Van Dam. »Jaz sem Bond, Džejms Bond.« »Jaz sem Dam. Van Dam. Klod Van Dam. Žan Klod Van Dam....
30. Maj 2011
dobro je vedeti pri prevajanju, prevodi, vprašanja, odgovori
Lokalizacija
2 MIN
20
pogled
Ste se odločili za naročilo prevoda? Želite najboljši možni prevod za svoj denar? Zato je pomembno, da si zastavite nekaj vprašanj...