x

Brezplačen

Hitri izračun cene

x

cene prevodov, cenik prevajanja, primerjava cen prevodov
5
17
Za podjetja / 25. November 2022

Koliko v resnici stane 1 stran prevoda?

Na vprašanje iz naslova vam odgovorimo približno s tako lahkoto, kot odgovorimo na vprašanje: »Kaj je sreča?« Odgovor seveda obstaja in to zelo dober, ampak je odvisen od 263 dejavnikov! No, ne ravno toliko, nekatere najpomembnejše med njimi, ki vplivajo na ceno, pa najdete v nadaljevanju.

Preberite, kaj najbolj vpliva na ceno prevoda, ki ga potrebujete!

 

Zgodba iz naše pisarne

Potencialni naročnik Jure: »Živijo. Jaz bi pa potreboval en prevod. Kakšna je cena?«

Projektna vodja Tjaša: »Pozdravljeni. Hvala, da ste se obrnili na nas. Za katero jezikovno kombinacijo pa gre?«

Potencialni naročnik Jure: »Mislim, da angleščina pa nemščina. Kakšna pa je cena prevoda?«

Projektna vodja Tjaša: »Govoriva o jezikovni kombinaciji iz angleščine v nemščino?«

Potencialni naročnik Jure: »Aja, ne, ne. Iz slovenščine v angleščino in iz slovenščine v nemščino, mogoče bomo potrebovali še iz slovenščine v francoščino. No, kakšna je cena za to?«

Projektna vodja Tjaša: »Razumem. Poznate morda obseg izvirnega dokumenta? Koliko prevajalskih strani vsebuje?«

Potencialni naročnik Jure: »Kaj je to prevajalska stran?«

Projektna vodja Tjaša: »Ena prevajalska stran vsebuje 1500 znakov brez presledkov oziroma 250 besed.«

Potencialni naročnik: »Ahaaa, to tam zgoraj v Wordu vidim, kajne?«

Projektna vodja Tjaša: »Tako je.«

Potencialni naročnik: »Hm … (računa) 5,6 prevajalske strani. Ampak končnih dokumentov še nimam. Nekaj še popravljamo, enkrat naslednji teden bo najbrž končano. Koliko to potem stane?«

 

Medtem ko mi to pišemo, Tjaša v levi roki stiska protistresno žogico, v desni pa z žličko umirjeno meša svojo drugo kavo danes. Najbrž razumete tudi sami, zakaj, kajne? smiley

 

KAJ DEJANSKO VPLIVA NA CENO?

Preverimo osnovne dejavnike, ki vplivajo na ceno in s katerimi se lahko izognete takšnemu kot kača dolgemu pogovoru!

 

1. DEJAVNIK: JEZIKOVNA KOMBINACIJA

Jezikovna kombinacija je eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na ceno prevoda. Bolj je jezik eksotičen, višja bo cena. Osnovno pravilo prodaje (cena je premo sorazmerna s številom ponudnikov storitve in obsegom povpraševanja) namreč drži tudi v tem primeru.

Kako do nižje cene prevoda?

Poiščite lokalno prevajalsko agencijo, kjer jezik ne velja za tako eksotičnega kot pri vas, ali strokovno prevajalsko agencijo na svojem območju, ki ponuja prevode v številne jezikovne kombinacije in ima razvejano ekipo raznolikih prevajalcev. Če boste izbrali lokalno prevajalsko agencijo (pa tudi sicer), pa topel nasvet: pred naročilom prevoda vedno opravite kakovostno predpreverjanje: zahtevajte testni prevod, ki ga nato še neodvisno preverite pri maternem govorcu ciljnega jezika, da se prepričate o kakovosti njihovega dela.

 

2. DEJAVNIK: ZAHTEVNOST BESEDILA

Če ste kdaj že naročali prevod besedila ali ne, najbrž veste, da prevod zahtevnih navodil za uporabo medicinskih pripomočkov ne more stati enako kot prevod navodil za mizico, ki jo lahko doma sestavite sami v 5 minutah.

Kako do nižje cene prevoda?

Težko (ne pa nemogoče). Če delujete v panogi, kjer so besedila zaradi njene narave zahtevnejša in kompleksnejša, tega ne morete spremeniti. Obstaja pa skrivnost, kako jo lahko znižate na dolgi rok: poiščite agencijo, ki uporablja prevajalska orodja (CAT tools). Slednja bodo dolgoročno zagotovo znižala ceno ter hkrati zvišala kakovost in doslednost vaših prevodov ter skrajšala čas prevajanja.

 

3. DEJAVNIK: HITROST

Če prevod potrebujete zelo hitro, bo cena pri številnih agencijah zaradi nujnosti poskočila. V tem primeru morajo namreč projektni vodje hitro sestaviti ekipo prevajalca, dvojezičnega lektorja, grafičnega oblikovalca in še koga, ki bodo vso svojo pozornost v naslednjih dneh namenili vašemu projektu.

Kako do nižje cene prevoda?

Načrtujte vnaprej. Pripravite vsaj trimesečni okvirni načrt prevodov, ki jih boste v podjetju potrebovali, in si za čas od trenutka, ko pošljete besedila v prevod, in do trenutka, ko jih dobite, rezervirajte dovolj časa (svojemu izračunu dodajte še dan, dva, tri, da ne boste zadnji dan kot norec klikali »Osveži« v svojem poštnem predalu).

 

4. DEJAVNIK: CELOVITA STORITEV

Pri nekaterih agencijah lahko naročite samo prevod brez lekture, kar pomeni, da boste dokument dobili nazaj neprimerljivo hitreje, kot če boste zahtevali celovito prevajalsko storitev (upoštevajte pa, da bo v prvem primeru dokument šel samo skozi en par oči).

Celovita prevajalska storitev navadno poleg prevoda maternega govorca vključuje tudi dvojezični pregled oziroma lekturo, ki ji sledi grafično oblikovanje, včasih celo prenos besedila na splet (če gre za spletno stran) ali pretvorba besedila v podnapise. Pri resnih prevajalskih agencijah bo cena dolgoročna nižja tudi zaradi ponovitev besedila, ki se obračunajo s pomočjo uporabe orodij za računalniško podprto prevajanje (CAT tools), in baz vaših obstoječih prevodov, ki se vedno znova dopolnjujejo.

Kako do nižje cene prevoda?

Če potrebujete prevod za zunanje deležnike ali širšo javnost, vam toplo polagamo na srce, da ne varčujete pri ceni in se odločite za celovito storitev (vsaj prevod z dvojezično lekturo). Če pa potrebujete prevod samo zase in morda par sodelavk in ga ne boste delili z drugimi (ker vas recimo zanimajo nova strokovna dognanja iz strokovnega članka, ki je napisan v vam nerazumljivem jeziku), bo morda zadostoval že (kakovosten) prevod.

 

Če je prepoceni, da bi bilo resnično …

… najbrž tudi ni resnično.

 

Saj poznate zakonitost, ki jo vidite na spodnji sliki?

Nikoli ne morete dobiti vsega trojega – ne glede na to, kako močno vam kdo to zatrjuje. Če želite nekaj dobiti hitro in kakovostno, to ne bo poceni. Če želite nekaj dobiti poceni in hitro, to ne bo kakovostno. Če pa želite nekaj dobiti kakovostno in poceni, tega ne boste dobili hitro. Enostavno ko' keks!

 

 

Nalijte si čistega vina (v prenesenem pomenu, seveda)

Bodite realistični. Koliko strani lahko prevajalec, celo strokovnjak, razumno prevede v eni uri (zmota št. 3)? Koliko časa želite, da prevajalska agencija nameni ustvarjanju ključnega besedila za posel, podobo ali ugled vašega podjetja? Kako dolgo ste izvirnik sestavljali sami? Koliko ste pripravljeni plačati za resnično kakovosten rezultat?

Pri izbiri ponudnika prevajalskih storitev upoštevajte čas, ki ste ga porabili za razvoj izdelkov, storitev in ugled podjetja doma in v tujini. Profesionalni, visokokakovostni prevodi so del mednarodnega poslovnega modela. Če si jih ne morete privoščiti, vaša organizacija morda še ni pripravljena za vstop na globalne trge – s čimer ni prav nič narobe, le iskreni bodite sami s sabo.

Vrednost profesionalnega prevajalskega podjetja – od izbire prevajalcev, vodenja projekta, nadzora kakovosti do pretvorbe dokumentov in končnega zagotavljanja kakovosti – ima svojo ceno. In hkrati še vedno vaši organizaciji privarčuje ure in poveča vašo vrednost na trgu.

Spominja na tisti dobri stari rek »daš – dam«, kajne? smiley

 

 

Podobni članki

17. Januar 2024
finančno prevajanje, strojno prevajanje financ, kakovostne prevajalske storitve, človeški in strojni prevodi
V središču
3 MIN
3
pogled
V izjemno natančnem svetu financ, kjer lahko napačno postavljena vejica spremeni usodo in napačno interpretiran izraz povzroči hud...
29. Oktober 2021
nizek, majhen, visok, velik, nizko, majhno, visoko, veliko, razlike
V središču
3 MIN
68
pogled
So vaši prihodki majhni ali nizki? Ali so se pred kratkim morda povišali ali povečali? No, vsekakor nam ni treba povedati, koliko...