Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Kolikor jezikov znaš, toliko veljaš
5
Zanimivosti / 29. Januar 2016

Kolikor jezikov znaš, toliko veljaš

Na svetu je približno šest do sedem tisoč jezikov. Menite, da največ ljudi govori angleščino? Ne bo držalo. smiley

Najbolj razširjen jezik je kitajščina, ki jo govori več kot milijarda ljudi. Angleški jezik je na drugem mestu, govori pa ga 508 milijonov ljudi.

Kolikor jezikov znaš, toliko veljaš!

 

Od kitajščine, finščine in furlanščine ...

Kitajščina je jezik, ki ga za angleščino govori največ uporabnikov spleta. Deli se na 6 do 12 narečij oz. jezikov. Najbolj razširjeni med njimi so mandarinščina, wu in kantonščina. Je zlogovni jezik. Kitajske besede so enozložne in nepregibne (se ne sklanjajo ali spregajo) ali večzložne (sestavljene iz enozložnic).

Kako Kitajci v svoje besedišče sprejmejo tuje besede? Najprej jih razdelijo na zloge in potem poskušajo za vsak zlog najti kitajsko besedo, ki ima podobno izgovorjavo.

Na zahodu za zapisovanje kitajskih besed v latinici uporabljamo jezikovni sistem pinjin. Iz 北京 tako nastane Běijīng (po slovensko Peking).

Izjemno zapleten jezik je finščina, ki spada v skupino ugrofinskih jezikov. Ni del indoevropskih jezikov, ki so razširjeni od Evrope do Indije. Skupne prednike si deli z madžarščino. Finščina pozna od 14 do 17 sklonov, veliko onomatopoetskih besed (to so besede, ki predstavljajo zvoke) in razlikuje med dolgimi in kratkimi glasovi. Nekaj posebnega so v finščini tudi številke. Podobne niso prav nobenemu drugemu jeziku.

V naši soseščini govorijo še en zelo zanimiv jezik – furlanščino. Je eden od romanskih jezikov. Ker sta bili furlanščina in slovenščina stoletja v neposrednem stiku, obstaja v furlanskem besedišču kar nekaj slovenskih besed: colaç (kolač), cudiç (hudič), 'save (žaba).

... do klingonščine in naprej

Če bi se radi naučili res posebnega jezika, se lahko odločite za klingonščino, ki je umetno ustvarjen jezik z lastno slovnico in fonetičnim sistemom.

Se morda sprašujete, od kod vam je ta jezik znan? Za nanizanko Zvezdne steze ga je ustvaril jezikoslovec Marc Okrand. Ima celo svoj jezikovni sistem za zapisovanje besed, kljub temu pa so v slovarju klingonščine besede zapisane v latinici. Naučite se ga lahko celo z zabavnim brezplačnim programom za učenje jezikov Duolingo.

Ayapa in taushiro: jezika, ki ju uporabljata zgolj ena oziroma dve osebi

Zaradi obveznega izobraževanja v španščini je v Mehiki postal ogrožen jezik ayapa zoque. Postal je znan po dejstvu, da ga govorita samo dva moška v Mehiki, ki naj bi bila prav po človeško sprta. V tem jeziku se številka pet imenuje »bosna«. Kdo ve, mogoče obstaja kakšna povezava z imenom države v bivši republiki Jugoslaviji? :)

Če pa bi se želeli naučiti jezik taushiro, bi lahko naleteli na težave. Jezik namreč govori samo še en človek na svetu, pa še ta živi v Peruju. Številski sistem tega jezika pozna izraze za števila od ena do deset, za števila nad deset pa so govorci uporabljali prste na rokah in nogah.
 

Rimsko-nemški kralj in cesar Karel V. Habsburški je nekoč dejal:

»Italijanščino sem se naučil, da bi se pogovarjal s papežem, španščino, da bi se pogovarjal z mamo, angleščino, da bi se pogovarjal s teto, nemščino, da bi se pogovarjal s svojimi prijatelji, in francoščino, da bi se pogovarjal sam s sabo.«

Podobni članki

10. Maj 2019
Izvor priimkov
Zanimivosti
5 MIN
106
pogled
Največ priimkov je najverjetneje tistih, ki opisujejo telesno ali značajsko lastnost in ki so nastali iz vzdevkov. Takšni so recim...
29. Marec 2019
Dobrodošli v Sloveniji ali Slovenijo
Slovnica
2 MIN
77
pogled
Kako bi pozdravili tujca v Sloveniji? Dobrodošel v Slovenijo! Dobrodošel v Sloveniji! Če se takšnemu pozdravu še nekako uspete i...