Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Učenje tujih jezikov preko spleta z Duolingom
45
Zanimivosti / 18. September 2015

Učenje tujih jezikov z Duolingom

Leemetina specialiteta je sicer prevajanje (čim zahtevnejših) strokovnih besedil in ne poučevanje tujih jezikov, vendar pa smo bili nad programom za učenje tujih jezikov Duolingo tako navdušeni, da smo ga preprosto morali deliti z vami. Kdo ve, morda vam pomaga pri odločitvi, da se končno lotite učenja enega od (bojda) jezikov prihodnosti - kitajščine ali ruščine (mimogrede, ste vedeli, da ima kitajščina več različnih oblik?).

No, tudi če namero nato opustite, vas to ne bo pretirano udarilo po denarnici. Ker je uporaba programa Duolingo povsem brezplačna, vas res prav nič ne stane, če ga preizkusite. smiley

Učenje tujih jezikov preko spleta z Duolingom

Brezplačen, a vendar zelo napreden program za učenje tujih jezikov preko spleta

Duolingo je brezplačna spletna platforma za učenje jezikov. Na voljo je tudi kot mobilna aplikacija za pametne telefone Android in iPhone (o tem več v enem od prihodnjih blogov). Trenutno program uporablja približno 100 milijonov uporabnikov po vsem svetu. Ker je uporaba brezplačna, se je treba zgolj registrirati z vpisom e-poštnega naslova ali prek računa Facebook oz. Twitter.

Od avgusta ponuja Duolingo učenje 13 jezikov, za katere je izdelan celotni tečaj. To so: španščina, francoščina, nemščina, italijanščina, portugalščina, nizozemščina, irščina, švedščina, danščina, turščina, norveščina, ukrajinščina in esperanto. Zanimivo, da med ponujenimi za zdaj ni kar 3 od 5 najbolj razširjenih jezikov na svetu.

Za 11 jezikov pa je tečaj še v razvoju, ti jeziki so: ruščina, madžarščina, poljščina, vietnamščina, romunščina, hebrejščina, grščina, hindujski jezik, jidiš, češčina in celo klingonščina (jezik iz nanizanke oz. filmov Zvezdne steze). Za učenje uvodoma omenjenih jezikov prihodnosti boste torej morali še malenkost počakati, vsekakor pa je izbira že zdaj precej impresivna.

Delovanje programa

Po registraciji izberete jezik, ki se ga želite učiti. Jezik, s pomočjo katerega se učite (učni jezik), ni samo angleščina, ampak lahko izbirate še med nekaterimi drugimi jeziki. Francosko se lahko na primer naučite s pomočjo portugalščine. Med možnostmi žal ni slovenščine in je glede na omejeno število govorcev tudi ni za pričakovati.

Ko ste izbrali jezik, si lahko nastavite tudi dnevne cilje, ki vam bodo pomagali pri motivaciji. Vsaka posamezna stopnja je sestavljena iz modulov, moduli pa iz posameznih ur. Module lahko tudi preskočite, kar storite z opravljenim preizkusom znanja. Če preizkusa znanja ne opravite, ne morete napredovati na naslednjo stopnjo. Naloge zajemajo branje in poslušanje, pisanje in govorjenje. Na koncu vsake ure vas čaka tudi poročilo o napredku.  

Prednosti in slabosti Duolinga

Prednosti platforme:

 • brezplačen (potrebujete zgolj internetno povezavo),
 • interaktiven,
 • vsakdanje fraze,
 • odlično orodje za učenje otrok,
 • vaje iz t. i. šibkih točk (ponavljanje tistega, česar ne znate),
 • jasna navodila,
 • program besedne zveze tudi izgovori,
 • urjenje vseh 4 veščin sporazumevanja: branja, pisanja, poslušanja in govorjenja,
 • napredek lahko primerjate z drugimi uporabniki in se z njimi tudi povežete.

Vsak program pa ima seveda tudi kakšne slabosti:

 • omejena količina pojasnil oz. teorije, uporabnik se uči predvsem z metodo poskusov in napak,
 • omejeno število ponujenih jezikov,
 • primeri iz besedišča se ponavljajo.

V Leemetini pisarni te dni odmevajo predvsem ¡Hola!, ¿Cómo estás? in Muchas graciasOčitno si vsi želimo bolje razumeti prelestnega Armanda, ko v popoldanskih urah na PopTV dvori brhki Sofii. smiley

Pa vi, kateri jezik vas je od nekdaj mikal?

Podobni članki

08. December 2017
Zanimivosti
2 MIN
20
pogled
Poznate tistega, ko se dva prevajalca utapljata in eden vpraša drugega: »Ali znaš plavati?«, pa mu ta odgovori: »Ne, to ne, znam p...
26. Oktober 2018
sklanjanje, imena, tuja moška imena, sklanjanje imen
Slovnica
3 MIN
36
pogled
Tako kot vsak oboževalec boksa ve, kdo je Mike Tyson, ve vsak oboževalec Beatlov, kdo je bil George Harrison. Pa vedo tudi, kako s...