x

deliti, strinjati se, deliti mnenje, deljenje, deliti izkušnje, prijatelji, znanci
5
49
Slovnica / 17. December 2021

Kaj tokrat delimo z vami?

Lepo je deliti, kajne? Že v otroštvu so nas učili, da moramo deliti stvari, najlepše pa je, ko delimo veselje. Ko smo odrasli, smo začeli deliti tudi usodo, mnenja, objave na družbenih omrežjih in še kaj. V tokratnem blogu smo razčlenili glagol deliti, njegove pomene, rabo in frazeme, s katerimi je povezan, opozorili pa bomo tudi na to, kdaj je bolje namesto glagola deliti uporabiti kakšnega drugega. 

 

Pet pomenov glagola deliti

V SSKJ2 ima glagol deliti pet pomenov, uporablja pa se tudi v različnih žargonih, med njimi je tudi jezikoslovje.

1. iz celote delati dele: Jabolko je delil na pet delov.

2. od večje količine dajati po delih: Mati jim je delila orehe in hruške.

3. ne imeti česa sam, ampak skupaj s kom: Z nikomer noče deliti oblasti.

4. biti vmes: Gibraltarski preliv deli Afriko od Pirenejskega polotoka.

5. (z oznako matematično) delati računsko operacijo, pri kateri se ugotavlja, kolikokrat je deljenec večji od delitelja: Deliti dvajset s pet.

 

Deliti torej pomeni, da:

- iz celote ali iz večje količine delamo dele (na to se nanaša tudi matematična funkcija – se še spomnite deljenja v šoli?)

- se deljena celota oz. količina ne spremeni, spremeni pa se število oseb, ki to ima, uporablja;

- je celota razdeljena na dva dela zaradi fizične ovire.

Ko pa delimo neoprijemljive, abstraktne stvari (pojme), dobi glagol deliti še drugotne pomene.

  • deliti usodo – imeti enako usodo: Direktor je delil usodo s svojo ekipo. Javni sektor mora deliti usodo gospodarstva.
  • deliti od nekega dogodka določeno obdobje – ločiti: Od tega dogodka nas deli skoraj osemdeset let. Štel je dneve, ki ga še delijo od vrnitve domov.
  • deliti veselje – razveseljevati druge: Prostovoljci so delili veselje med otroki v bolnišnici.
  • deliti izkušnje: širiti spoznanja ob svojih doživetjih: Podjetniki so z mladimi delili izkušnje o svojih začetkih. Mentor je delil izkušnje s svojimi vajenci.

 

Kako delimo mnenje?

Resnično ni lepo in niti ne zakonito, če učitelj deli zaušnice, nekoliko manj boleče je, ko deli nauke, še bolje je, ko učencem deli pravico, da si sami izberejo datum, ko želijo pokazati svoje znanje. Koliko zanimivih pomenov skriva glagol deliti! Kdaj pa ga je bolje zamenjati s katerim drugim?

V frazeološkem gnezdu glagola deliti se je v SSKJ2 znašel primer, ki ga navadno uporabljajo novinarji in ima v slovarju oznako publicistični: deliti mnenje. Slovenski pravopis kot navadnejšo ali nevtralno različico predlaga glagol »strinjati se«.

Mnenja lahko z nekom delimo tako, da ga nekomu povemo in ga tako širimo.
Drugi se z nami lahko strinja in mnenje deli (širi) med svojimi prijatelji.  

 

V publicistiki se je besedna zveza »deliti mnenje« že nekoliko prijela. V Gigafidi najdemo 493 konkordanc, za zvezo »strinjati se z mnenjem« pa 85. To pa ne pomeni, da je »deliti mnenje« prevladal, saj lahko »strinjati se z mnenjem nekoga« povemo tudi kot »strinjam se z nekom«. Korpus namreč hrani kar 4494 konkordanc za besedno zvezo »strinjati se s/z«.

Podobno mnenja niso deljena, temveč različna (vsi se z nekim mnenjem ne strinjajo). Tudi občutki niso deljeni, ampak mešani, različni, negotovi.

 

Kaj pa de-li-mo v je-zi-ko-slov-ju?

Sicer si želimo, da se jezikoslovci ne delijo, temveč da složno sprejemajo nova jezikovna pravila in nove zakone v zvezi z jezikovno politiko, vendar poznamo delitev tudi v naši stroki, čeprav je delitve v digitalni dobi nekoliko manj. A izumrla (še) ni.

V pravopisnih pravilih delimo besede.
Če besede na koncu vrstice ni mogoče zapisati v celoti,
jo moramo deliti in tako del prenesti v naslednjo vrstico.
Tudi za to obstajajo pravila.  

 

Deli in vladaj!

Seveda ne moremo mimo ekspresivne rabe glagola deliti. Prav gotovo poznate rek »Dêli in vladaj!«, za katerim se skriva (slab!) nasvet voditelju, naj med ljudi vnaša neslogo, da jim bo lažje vladal.

 

Delite veselje, podelite darila zahvale in porazdelite praznične dobrote!

Še več bomo prejeli, če bomo delili ali podelili. Z glagolom deliti se izoblikujejo tudi tvorjenke:

  • dodeliti (materi otroka v oskrbo), 
  • podeliti (nagrado),
  • porazdeliti (dobiček).

Kako primeren glagol za december, ko dobri možje delijo darila in prešerno vzdušje med otroke! Poseben način dajanja pa je podelitev – ko ne le delimo, ampak to storimo slovesno. Podelimo nagrado, diplomo, odlikovanja, certifikat, pa tudi hvaležnost, upanje in veselje.

Pri Leemeti nas je glagol podeliti že večkrat razveselil, saj so nam bili podeljeni certifikati:
certifikat standarda kakovosti ISO 17100:2015 za prevajalske storitve, certifikat ISO 9001:2015 in boniteta odličnosti AAA. Hkrati pa tudi sami radi delimo: svoje izkušnje, znanje, pa tudi darila. Prejeli jih bodo naši poslovni partnerji, s katerimi smo vse leto uspešno delili poslovne poti.

Ta blog pa delimo z vami, smiley da bi vas spodbudili k deljenju in razmišljanju o jeziku. Delite ga s svojimi prijatelji. Seveda pa delite tudi veselje in smeh, podelite darila zahvale in porazdelite praznične dobrote. Naj vam jih nikoli ne zmanjka!

 

 

Podobni članki

29. December 2017
Zanimivosti
2 MIN
14
pogled
Do konca leta nas ločijo samo še trije dnevi, zato je zdaj popoln čas, da se malce ozremo v preteklost. Lani ste nas s svojimi kom...
24. Junij 2022
Zanimivosti
2 MIN
53
pogled
Besedne igre so zabavne v vseh obdobjih življenja. Eno od njih ponujajo palindromi. Beseda palindrom je sestavljena iz starogrških...