x

Brezplačen

Hitri izračun cene

x

napake v voščilu, voščila, novoletna voščilnica
2
24
Slovenski pravopis / 18. December 2015

Dedek Mraz z veliko začetnico ali kako pravilno postaviti začetnice v prazničnem voščilu

»Želimo Vam vesel Božič in srečno Novo leto ter prijetne božičnonovoletne praznike.«

 

Koliko napak je v zgornjem voščilu? Kar 4! No, česa takega pa res ne moremo poslati prijateljem, sorodnikom in poslovnim partnerjem. Naučimo se skupaj napisati praznično voščilo, zaradi katerega nas prejemniki ne bodo gledali postrani.
 

Razčlenimo zgornje lepe želje

Že v Zmešnjavi malega in velikega smo zapisali, da imena praznikov pišemo z malo začetnico, če ne izvirajo iz priimkov in v nekaterih izjemah iz osebnih imen. V Sloveniji imamo samo dva praznika, ki se zapisujeta z veliko začetnico: Prešernov dan in Marijino vnebovzetje. Vse druge pišemo z malo začetnico. To sta torej dve napaki: praznika božič in novo leto pišemo z malo začetnico.

Potem je tu zapis »Vas«. Pravopis dovoljuje veliko začetnico, ko ogovarjamo osebo, do katere želimo izraziti izrecno spoštovanje, pri čemer pa se tudi takšen zapis z veliko začetnico pri vikanju dandanes šteje za zastarelega. Uvodno voščilo pa je namenjeno več osebam. To je torej tretja napaka.

Pa poiščimo še četrto. O njej smo pisali v blogu Kdaj pišemo pomišljaj in kdaj vezajMed prirednimi zloženkami namreč pišemo vezaj: božično-novoletni.
 

Veroslovna in bajeslovna imena

Marsikdo v voščilo vključi tudi Jezusa, Marijo, Jožefa …, ki po pravopisu spadajo pod veroslovna in bajeslovna imena ter jih pišemo z veliko začetnico. Poglejmo si še kakšno: Sveta trojica, Sveti duh, Sveti Trije kralji, Marija Pomočnica. Prav tako veliko začetnico uporabimo pri sopomenkah za te osebe: Vsemogočni (Bog), Devica (Marija) … Naše voščilo bi se lahko glasilo na primer: Naj se to leto Dete rodi tudi v tvojem srcu.

Seveda pa je treba napisati pismo tudi dobrim možem, ki decembra prinašajo darila. Kako jih bomo pravilno naslovili, da ne bo zamere? Božiček/božiček, Miklavž/miklavž, Dedek Mraz/dedek Mraz/dedek mraz? Z veliko začetnico, jasno, saj so to njihova imena. Pri dedku Mrazu bi bilo smiselno pisati dedek z malo začetnico, a pravopis dovoljuje tudi Dedek Mraz.
 

Še malce zimskega pravopisa

  • sneži in ne sneguje,
  • na razprodaji je blago znižano za 50 %, ne za 50% ali -50%,
  • decembrski, ne decemberski,
  • imam nove smučke, ne novi smučki.
     
In še letošnje tradicionalno nagradno vprašanje: miklavževanje ali Miklavževanje? Prvim petim, ki boste pravilno odgovorili na vprašanje, bomo poslali Leemetino praznično darilce. smiley

Pa lepe praznike, berite naš blog tudi v letu 2016!

Podobni članki

18. Junij 2021
ljudje, skupina ljudi, ekipa, jezikovni nasveti, pomoč
Slovnica
3 MIN
47
pogled
Zagotovo ni področja človekovega življenja, na katerem se ne bi ustavili ob vprašanju enakopravnosti moških in žensk. Javno nagova...
07. Februar 2011
Prevajanje
MIN
20
pogled
Na potovanjih v tujini si pogosto želimo, da bi s seboj pripeljali prevajalca. Namesto tolmača, ki bi poskrbel za prevajanje, la...