Brezplačen

Hitri izračun cene

x

BLOG

Praktični in hudomušni nasveti za učinkovito rabo jezika

14
Jezikovne dileme / 25. Maj 2012

Zmešnjava malega in velikega

Slovenščina je s svojimi mnogimi slovničnimi pravili zelo natančen jezik. Kot takšen nas zna hitro spraviti v zadrego že pri samih osnovah. Ena teh osnov, ki se ji nikakor ne moremo izogniti, je pravilna raba velikih in malih začetnic.

Kaj torej zapisati z veliko začetnico? Kaj z malo? Kje se najpogosteje motimo? Za vas smo zbrali nekaj primerov in jih oblikovali v preprosta pravila, ki si jih ni težko zapomniti.

 

Zapisovanje pridevnikov

Napačno Pravilno
Slovenski slovenski
Pacifiški pacifiški
Italijanski italijanski


PRAVILO: Pridevniki, ki se končajo s »-ski« ali »-ški«, se zapisujejo z malo. Pomnite pa, da se vsi drugi pridevniki, izpeljani iz lastnih imen in ki se nanašajo na nosilce lastnega imena, zapisujejo z veliko: Milanov (in ne milanov), Mercedesov (in ne mercedesov).

 

Zapisovanje praznikov

Napačno Pravilno
Božič božič
Novo leto novo leto
Prvi maj prvi maj
Martinovo martinovo
Jurjevo jurjevo


PRAVILO: Imena praznikov pišemo z malo začetnico razen imena tistih praznikov, ki so izpeljana iz imen ali priimkov - ta se pišejo z veliko (npr. Prešernov dan).

 

Zapisovanje enot in jezikov

Napačno Pravilno
Kilometer kilometer
Vat vat
Amper amper
Džul/Joule džul
Slovenščina slovenščina
Angleščina angleščina


PRAVILO: Enote in jezike zapisujemo z malo.


Enako velja za znamke in modele avtomobilov, če govorimo o VOZILU, in ne znamki kot blagovni znamki oz. podjetju:

Napačno Pravilno
vozim Toyoto vozim toyoto
Fiat Punto je majhen avto fiat punto je majhen avto
Danes je Renault predstavil nov model vozila Renault Megane. Danes je Renault predstavil nov model vozila renault megane.

 

Zapisovanje imen predmetov, ki vsebujejo izpeljanko iz lastnega imena

Pravilno Pravilno
alzheimerjeva bolezen Alzheimerjeva bolezen
zoisova zvončica Zoisova zvončica
hodgkinov limfom Hodgkinov limfom


PRAVILO: Pri imenih (npr. rastlin, bolezni, aparatov), ki vsebujejo svojilni pridevnik, izpeljan iz lastnega imena, slovenski pravopis dovoljuje zapisovanje z veliko ali malo začetnico, pri čemer pa se vse bolj uveljavlja zapis z malo začetnico.

 

Zgoraj so predstavljeni najpogostejši primeri napačne rabe velike in male začetnice. Ne bomo posebej poudarjali, da se lastna imena VEDNO pišejo z veliko (imena oseb, podjetij, geografskih enot in pojavov itd.).

Smo izpustili katero od pomembnih posebnosti? Vam zapisovanje katere od besed dela še posebne preglavice? Dodajte v komentar! :)

Podobni članki

15. Januar 2015
Prevajanje
MIN
2
pogled
Danes na sporedu ni tortica, ampak nekaj, česar zagotovo ne bi pričakovali od strokovnjakov za tuje jezike: slovnica! :) Za spre...
20. Junij 2019
Slovnica
3 MIN
62
pogled
  Katero možnost bi izbrali vi? Zaklenjeno je, ne morem noter/notri. V obeh primerih sicer ostanemo zunaj, a to še ne pomeni, da j...