Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Sinonimni slovar slovenskega jezika, Odzadnji slovar, Slovenska vezljivost, Sprotni slovar slovenskega jezika
4
20
Zanimivosti / 04. November 2022

Poznate te jezikovne priročnike?

Vsak jezik ima nekaj jezikovnih priročnikov. Največkrat pogledamo v slovarje in prevajalnike, še posebej, če potrebujemo besede v tujem jeziku. Občasno se zatečemo k pravopisu, da preverimo, ali naj pišemo Kranjska gora z veliko ali z malo, ali je se severnoprimorski piše skupaj ali narazen, ter kam za vraga naj postavimo vejico. Toda to še zdaleč ni vse.

 

Jezik se hitro spreminja, uporabljamo ga na različnih strokovnih področjih in tako sproti nastajajo novosti, ki jih jezikoslovci združujejo v izjemno zanimive priročnike. Katere? Predstavljam seznam »posebnežev«, vi pa nam zaupajte, če ste jih poznali.

 

Sinonimni slovar slovenskega jezika

Sinonimi ali sopomenke so besede z istim ali podobnim pomenom. V angleščini takemu priročniku rečemo še thesaurus ali tezaver. Sinonimni slovar slovenskega jezika prinaša več kot 33 000 sinonimnih nizov oziroma več kot 250 000 sinonimni razmerij.

Sopomenke s seboj nosijo različne pomenske nianse, ki jih lahko izkoristimo za različne namene, hkrati se v besedilu izognemo ponavljanjem ali pa nerodne fraze spremenimo v elegantnejše.

v kolikor → če

z obzirom na → glede na

brez prediha → brez predaha, nenehno

 

Sprotni slovar slovenskega jezika

Sprotni slovar je ravno to, kar je videti – slovar, ki nastaja sproti. Prinaša namreč novejše uveljavljajoče se besede, ki jih še ni v drugih slovarjih. Iztočnice so opremljene s polnimi oblikoslovnimi podatki in temeljnimi podatki o pomenu, rabi in morebitni zaznamovanosti besede. Slovar sproti zaznava tudi feminative – torej novo nastale ženske oblike besed. Besede za ta slovar lahko predlagajo tudi uporabniki.

Novejše besede, ki so se pojavile v zadnjem času: anticepilec, zero waste, večopravilni, vejpanje

 

Slovenska vezljivost

Vezljivost je lastnost glagola, ki pove, s kakšnimi oblikami samostalnika se za povezuje. Glagoli se lahko k sebi povlečejo samostalnike v različnih sklonih. Kadar smo v dvomih, si lahko pomagamo s tem priročnikom.

čŕpati -am nedovršni glagol, glagol ravnanja s premikanjem

1. v posplošenem pomenu KDO/KAJ s črpalko dobivati KAJ od/iz/z/mimo KOGA/ČESA / od KOD / k/h/proti KOMU/ČEMU na/v/med/pod/nad/skozi KOGA/KAJ / KAM

Nafto so črpali iz različnih vrelcev.

2. neobčevalno knjižno KDO/KAJ dobivati KAJ iz KOGA/ČESA / od KOD

Podatke (jim) je /brez omejitev/ črpal iz statističnega urada.

3. čustvenostno KDO/KAJ prizadevati KOGA/KAJ

Vročina (mu) /intenzivno/ črpa telo.

 

Slovar pregovorov in sorodnih paremioloških izrazov

Stalne besedne zveze so tiste besedne zveze, ki se pojavljajo v specifični obliki in s seboj nosijo tudi zelo specifičen pomen. Ta je velikokrat prenesen – besedna zveza torej ne pomeni tistega, kar je videti na prvi pogled. V slovarju niso le ljudske fraze, pač pa tudi tiste, ki se pogosto pojavljajo v kulturi.

V slovarju najdemo frazo, njene temeljne sestavine, njen pomen, variante in zglede.

Bokal → Lenega čaka strgan rokav, palca beraška, prazen bokal

Dlaka → Kjer osel leži, tam dlako pusti.

Želeti → Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.

 

Odzadnji slovar

Odzadnji slovar ima besede abecedno razvrščene od desne strani besede proti levi, tako da so najprej navedene besede, ki se končujejo s črko a, nato tiste, ki se končujejo s črko b, itd. Slovenščina je svoj sodobni odzadnji slovar (Odzadnji slovar po Slovarju slovenskega knjižnega jezika) dobila leta 1996.

Ta slovar je zanimiv za iskanje besed s podobnimi končnicami, reševanje križank in seveda rim.

Po njem lahko brskate na tem spletnem naslovu.

 

Terminološki slovar betonskih konstrukcij

Tale slovar ni edini na področju terminologije. Strokovna področja se z razvojem vede širijo tudi na besednem področju. Zato se razvijajo terminološki slovarji, ki zajemajo besedišče z dotičnega področja. Poleg betonskih konstrukcij lahko pri nas najdemo še slovarje s področij farmacije, prava, avtomatike, urbanizma, botanike, tolkal in še mnoge druge.

Ti slovarji pojasnjujejo pomene posameznih terminov, ponujajo besede v tujih jezikih in pomagajo poenotiti poimenovanja znotraj stroke.

Večino navedenih priročnikov najdemo v elektronski obliki na spletni strani Fran. Tam najdemo tudi SSKJ, Pravopis in še druge zbirke, ki kažejo, kako raznolika in bogata je slovenščina.

 

Vabimo, da svoje obzorje razširite tudi z ostalimi priročniki.
Pred tedni smo objavili tudi ta seznam jezikovnih priročnikov

 

Vabljeni k branju tudi prihodnji petek – vroče bo! Preverili bomo, kje (s čim) in na kom brusijo svoj jezik slovenski politiki.

 

 

Podobni članki

09. December 2016
Dolenjsko narečje
Zanimivosti
2 MIN
36
pogled
Bloge o slovenskih narečjih (vrstni red narečnih skupin smo izbrali povsem naključno) zaključujemo z narečjem dežele cvička – dole...
21. Avgust 2012
Akcije in popusti
MIN
13
pogled
Vas zanima, kako lahko prevod spletne strani vpliva na poslovanje podjetja? Za vas smo izbrali nekaj zgodb podjetij, ki so se pred...