Brezplačen

Hitri izračun cene

x

dve imeni, dva imena, dva priimka, kako zapišemo
5
51
Zanimivosti / 07. Februar 2020

Kako pravilno zapišemo dve imeni in dva priimka?

 

 

 

Aprila 2019 je vlada RS prenovila zakon o osebnem imenu (2006), ki je določal, da lahko Slovenci v pravnem prometu uporabljamo največ dve imeni in dva priimka, čeprav sta ime in priimek sestavljena iz več besed (npr. Van der Bellen).

 

Novi zakon dopušča uporabo več imen in priimkov, možnost uporabe črke v imenu ter okrajšave imena in priimka v pravnih zadevah.

 

Kako pravilno zapišemo zaporedje imena in priimka, če sta sestavljena iz več kot ene enote?

 

Kaj pravi Pravopis?

Pravopis je normativni priročnik, ki premore res prav vse – določa tudi pravilno zapisovanje osebnega imena – imena in priimka.

 

Ste se kdaj spraševali, zakaj imajo pravljična bitja samo imena, ne pa priimkov (npr. Zlatolaska, Kekec, Brdavs)?
Ker priimki nekaj časa sploh niso bili del imen.

 

Pravopis v členu 41 določa, da je edino pravilno zaporedje: ime – priimek.

To velja tudi v primeru, ko ime in priimek sestavlja več enot – skupaj pišemo enote imena in skupaj enote priimka: Janja Teja Ivanuš Novak, pri čemer pa moramo dosledno upoštevati posameznikov izbor zaporedja.

Če v besedilu zapišemo zaporedje priimek + ime, je to slogovno slabo. V slovenskem jezikovnem prostoru se je tak način zapisovanja ohranil zaradi vojaškega in uradniškega načina hranjenja datotek (razvrščene so bile po abecednem seznamu priimkov).

 

Krajšanje imen

Vsak državljan RS ima pravico, da na upravni enoti spremeni ali preoblikuje svoje ime ter priimek. Imena in priimke lahko okrajšamo – npr. Janja T. I. Novak, izpustimo njihov del – Janja Novak ali med ime in priimek vrinemo razlikovalno začetnico – Janja T. Novak, Boris A. Novak …

V uradnih listinah in ob formalnih priložnostih pa moramo v vsakem primeru upoštevati in dosledno zapisovati posameznikovo uradno (in ne okrajšano, spremenjeno, umetniško) ime.

 

Novak, Boris. A. – je to pravilno?

Pri pisanju abecednih seznamov se pogosto znajdemo v zadregi: zapisati najprej ime ali priimek ali kar oboje ter v katerem zaporedju? blush

Pravopisni člen 41 določa, da v slovenskem jeziku zaporedje PRIIMEK + IME pišemo v primeru abecednega seznama, pri čemer moramo priimek in ime med seboj ločiti z vejico:

Na prireditvi bodo sodelovali:

  • Bergant, Petra,
  • Dolina, Saša,
  • Novak, Boris A.,
  • Pečjak, B.

Sklop imen in priimkov ostaja nespremenjen tudi v primeru navajanja: najprej priimek, nato ime.

V našem primeru Janja Teja Ivanuš Novak to pomeni:

  • Ivanuš Novak, Janja Teja, NE
  • Novak Ivanuš, Janja Teja ali kakršne koli druge kombinacije sestavin.

Če ime in priimek vsebujeta tudi razlikovalno začetnico, jo pri urejanju po abecednem seznamu upoštevamo kot del (okrajšanega) imena:

  • Novak, Boris A.,
  • Župančič, Andrej O.,
  • Zlobec, Jaša L. …

 

Imate drugačno mnenje in bi radi, da ga tvorci Pravopisa upoštevajo?

Zagotovo se vam ob branju Leemetinih blogov poraja vprašanje – česa pa Pravopis ne obravnava? Pravopisna komisija ZRC SAZU že nekaj let vneto pripravlja nov slovenski pravopis. Strokovnjaki in raziskovalci z Inštituta Frana Ramovša na portalu Pravopis 8.0 postopoma objavljajo posodobljena in na novo sprejeta pravopisna pravila. Vsa pravila so dana tudi v javno razpravo, v kateri lahko sodelujete tudi vi!

 

Podobni članki

20. Januar 2023
glasovno iskanje, voice search, iskanje z zvokom, prepoznavanje glasu, temnopolti, obraz
Zanimivosti
3 MIN
12
pogled
Ko smo začeli na veliko uporabljati internet in iskalnike, ki so rasli kot gobe po dežju, smo se naučili tipkati in spoznavali raz...
15. Junij 2018
selfie, sebe, kako napišemo
Zanimivosti
2 MIN
22
pogled
Gotovo bi vsi znali povedati, kaj je to, čemur v angleščini rečemo selfie. Gre za fotografijo samih sebe (ali več oseb) s pametnim...