Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Kaj so govorne smetke?
3
29
Zanimivosti / 14. Januar 2021

Kaj so govorne smetke?

 

V skladu z načeli jezikovne stilistike se v besedilih izogibamo določenim besedam in besednim zvezam, ki so nepotrebne ali slogovno slabijo besedilo. V enem od svojih člankov smo jih hudomušno poimenovali jezikovne smetke (temu ni tako, brez da bi …).

No, tudi v govor se nam prikradejo besede, ki slabijo naše izražanje – strokovno jih imenujemo mašila. 

Ste za to, da odmašimo vaš govor? smiley 

 

Kaj so mašila

Mašila so zvočna prvina govora, ki jih najpogosteje uporabljamo pri javnem nastopanju. Omogočajo nam, da si – predvsem med nepripravljenim govorom – podaljšamo čas za premislek.

 

Mašila, ki jih prepoznamo najhitreje, so:
hmm, ammm, eee (polglasnik), mmm.

 

Mašila so v govoru pokazatelj slabe pripravljenosti na nastop in neizkušenosti ter kršijo načela dobrega sporočanja. Predvsem pri javnem nastopanju težimo k načelu: s čim manj besedami doseči čim večji učinek. Mašila (nezavedno) uporabljamo predvsem zaradi strahu pred tišino.

 

Dejansko so načeloma mašila pravzaprav moteča

Mašila se lahko iz govorjenega jezika preselijo »na papir«. V besedilih kot mašila delujejo naslednje besede:

  • dejansko (potrjuje resničnost zapisane trditve)
  • načeloma (izraža možnost, da se zapisano ne uresniči)
  • v primeru da/če (uporabimo samo veznik da ali če)
  • v kolikor (raje uporabimo veznik če)
  • iz razloga ker (uporabimo samo veznik ker)
  • tam, kjer (uporabimo samo veznik kjer)

Mašila v besedilu niso pravopisne ali slovnične napake, slabijo pa slog pisanja. Tudi kopičenje veznikov deluje mašilno.

 

Kako se znebiti mašil v govorjenem jeziku

Mašila so tako kot v pisani besedi tudi v govoru odraz neveščega govorca. Zagotovo ste bili na kakšni prireditvi priča tako »razburljivemu« govoru:

»Hmmm, pravzaprav vam bom danes predstavil … dejansko nisem čisto prepričan, ali zadevo poznate, ne. Dejansko jo danes emm predstavljam prvič, no emm, ja, dejansko drugič, ne.«

Precej moteče in mučno, kajne? Da bi izboljšali svoje govorne sposobnosti, upoštevajte čim več naslednjih nasvetov:

 

Leemetini nasveti

1. Na nastop se dobro pripravite

Mašila se v naš govor najpogosteje prikradejo takrat, ko nanj nismo pripravljeni. Če smo v vlogi javnega govornika, se moramo na nastop dobro pripraviti – tako med govorom ne bo prostora za »nerodno tišino«, ki iz nas izvabi vsa mogoča mašila.

2. Udeležite se delavnic javnega nastopanja

Strokovnjaki za govor in nastopanje vam bodo s kratkimi, a učinkovitimi tečaji zaupali veliko trikov, kako samozavestno nastopiti brez mašil.

3. Posnemite svoj govor

Med poslušanjem posnetka bodite posebej pozorni na »svoja« mašila, si jih zapišite, uzavestite in se jim ob ponavljanju govora poskušajte čim večkrat izogniti.

4. Ne bojte se tišine

Tišina med javnim nastopanjem naj ne bo razlog za preplah. Strokovnjaki za javno nastopanje bi vam povedali ravno nasprotno: najbolj prepričljivi govorci tišino namenoma izkoristijo za dodaten premislek o izrečenem, kar pri poslušalcih vzbudi še večjo stopnjo zaupanja.

 

Ammm, kako bi zaključili …

Suvereno govorno nastopanje zahteva veliko vaje in učenja (če vam nastopanje ni bilo ravno »položeno v zibelko«). Da bi iz govorjenih in zapisanih besedil odstranili vse jezikovne smetke, berimo čim več kakovostne literature, vadimo in besedila v pregled pošljimo strokovnjakom.

 

Podobni članki

30. Oktober 2015
Pravilni zapis ure v slovenščini
Slovenski pravopis
MIN
50
pogled
Ne bi bilo nerodno, če bi nekomu poslali vabilo, ta pa bi namesto bistva najprej opazil moteč nepravilen zapis časa? Prav tako ni...
02. Marec 2021
ISO, certifikat, standard, 17100, prevajanje, Bureau Veritas, 17100:2015, Leemeta
Za podjetja
3 MIN
10
pogled
V poslovnem svetu ni panoge, ki ne bi imela svojih postopkov in načina dela. Zakaj bi bilo torej prevajalstvo drugačno? Če odšteje...