x

2
53
Zanimivosti / 24. Junij 2022

Enobesedni palindromi in besedne igre

Besedne igre so zabavne v vseh obdobjih življenja. Eno od njih ponujajo palindromi. Beseda palindrom je sestavljena iz starogrških besed palin, kar pomeni smer, in dromos, ki označuje dirkališče. Palindrom bi lahko torej prevedli kot dirkališče v smeri … Kateri smeri? Kam? Kamor koli!   

To so namreč besede ali povedi, ki se naprej in nazaj berejo enako. Več možnosti ponujajo, če ne upoštevamo presledkov in ločil. Sicer pa se z izrazom palindromi poimenujejo tudi vsa zaporedja, ki so v obe smeri enaka.

 

Enobesedni palindromi v slovenščini

Dirkajmo po slovarju slovenskih besed. V slovenščini imamo več kot 250 enobesednih palindromov. Med njimi so tudi osebna imena in priimki ter zemljepisna imena.

 

Samostalniki:

  • lastna imena:
    • imena: Ana, Ada, Oto, Neven, Tit, Natan;
    • priimki: Celec, Rakar, Rener, Kek;
    • zemljepisna imena: Reber, Kuk;
  • obča imena: rotor, kajak, brv, vrv, cepec, dovod, topot, kisik, ata, pokop.

 

Pridevniki: nežen, neradodaren, nededen.

 

Glagolske oblike: iti, omilimo, maram, lezel, legel, lagal, jej, jahaj.

 

Medmeti: joj, aha, oho, jej.

 

Nekateri palindromi so enaki v različnih jezikih. To so prevzete besede, kot je kajak, ki smo jo prek nemščine prevzeli iz eskimskega jezika, ali pa besede s skupnim slovanskim izvorom, npr. oko v slovenščini in hrvaščini.

 

Iskati smisel v palindromih ni vedno lahko

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je zbral številne palindrome, med njimi so tudi povedi. Nekateri imajo smisel, za druge pa bi potrebovali več domišljije.

 

A je meja?

O, bolelo bo!

Perica reže raci rep.

Ema z vnemo deli, le Domen vzame.

Ivo dvori Mileni, sin Eli, Miro vdovi.

Ta borka obrača, kačar bo akrobat.

Tabornika Finec oceni fakin robat.

Tako vdani ženin ni Nežin advokat.

A mika botra Marko? Kramar tobak ima.

Hrano menja kmet, demagoga medtem kajne monarh.

 

Poseben palindrom je poved v latinščini Sator Arepo Tenet Opera Rotas, ki je hkrati še besedni magični kvadrat (besede se ponovijo navpično in vodoravno, podobno kot v križanki) in pomeni Sejalec Arepo s težavo drži kolesa.

 

Palindromi z drugim pomenom

Med palindrome se uvrščajo tudi besede, ki pri branju v nasprotni smeri dajo drugačen, a smiseln pomen, kot ga ima beseda sama. Takih palindromov je več, niso pa tako zabavni. Ali pač?

 

osem – meso

zaman – namaz

nejaven – nevajen

nevaren – neraven

napisan – nasipan

disko – oksid

salta = atlas

tabor = robat

vihra = arhiv

 

Najdaljši palindromi na svetu

Kot smo že omenili, so palindromi lahko zaporedje ne le črk, ampak tudi drugih znakov. Ljubitelji števil se radi poigrajo z zapisom datuma, ki postane pomemben, če si ga, upajoč na dobre vibracije števil, izberejo za datum svoje poroke.

 

»Časovni palindrom« z uro in datumom 20:02 02/20/2002 je spodbudil Petra Norviga, da je sprogramiral najdaljši palindromni stavek, ta ima kar 17.259 besed.

 

Ko smo že pri najdaljših: najdaljši slovenski enobesedni palindrom je pridevnik neradodaren, najdaljši na svetu pa saippuakivikauppias, ki ima 19 črk. To je finski izraz za trgovca s kavstično sodo.

 

Še ena zanimivost: Poseben palindrom je spisal skladatelj Joseph Haydn. Njegova Simfonija št. 47 v G-duru zveni enako, če jo poslušate naprej ali nazaj.

 

Ne zamudite tudi druženja z nami prihodnji teden, ko bomo razkrili našo 16-letno pot (čez drn in strn).

 

 

Podobni članki

07. December 2020
prevajanje, spletna stran, prevod spletne strani v jezike, angleščino
Za podjetja
3 MIN
27
pogled
Prevajanje spletnih strani je vsekakor kompleksen projekt in verjamemo, da se prav vsak, ki bi rad prevedel svojo spletno stran, b...
09. Julij 2021
Zanimivosti
3 MIN
39
pogled
Če bi vprašali 100 Slovencev, česa nikoli ne pozabijo, ko se odpravljajo na počitnice, koliko bi jih odgovorilo: knjige? ⇒ (Žal) l...