Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Podatki podjetja
1
27
Za podjetja / 09. Junij 2017

Podatki podjetja – kako jih zapisati?

Tako kot mi ima tudi vsako podjetje svojo osebno izkaznico. To je njegova predstavitev, kjer je zapisano, kje in kdaj lahko vzpostavimo stik z njim. Vsi ti podatki podjetja najdejo svoje mesto tudi na vabilu, v podpisu elektronskega sporočila, na vizitki itd., zaradi česar je še toliko pomembneje, da so zapisani pravilno.

V današnjem članku vam bomo predstavili jezikovni vidik teh podatkov, da bo vaša osebna izkaznica podjetja pravilna, lepša in preglednejša ter vaš ugled ohranjen.

Kontakt ali stik?

Namesto rabe besede kontakt se že nekaj časa priporoča raba besede stik, zato se uporablja tudi izraz podatki za stik namesto kontaktni podatki.
Napoved podatka je navadno zapisana z okrajšavo.

  • Namesto zveze e-mail uporabite raje e-pošta, e-poštni naslov (vezaj je nujna sestavina) ali pa kar okrajšavo E.
  • Telefonsko številko največkrat zapišemo za okrajšavo Tel. (tudi Tel. št.) ali kar T.
  • Priporočamo vam tudi, da dodate še naslov spletnega mesta in številko faksa (pazite, da ne boste zapisali fax).

Podatki podjetja in njihova vsebina

Vsebina oziroma podatki podjetja so seveda vedno drugačni, obstaja pa nekaj osnovnih pravil, ki jih moramo upoštevati vsi.

Telefonske številke

Telefonske številke razdelimo na nize. Stacionarne lahko tako zapišemo:

  • 01 234 56 78 ali (01) 234 56 78 ali
  • 01 2345 678

Za mednarodno rabo spredaj dodamo +386 ali 00386. Mobilne telefonske številke pišemo po tri skupaj: 031 456 789. Med številkami ni treba pisati vezajev, poševnic …

Davčna in matična številka

Nasprotno davčno in matično številko zapišemo stično, številk torej ne delimo na nize, davčno s predpono SI ali brez (glede na to, ali gre za davčnega zavezanca, npr.: ID za DDV: SI12345678).

Lokacija
Nikar ne pozabite tudi na lokacijo. Najprej navedemo ulico in njeno številko, nato kraj s poštno številko. Črko ob številki zapišemo z malo in stično.

  • Npr.: Trubarjeva 5a.

s. p. ali s.p.?

Številni (tudi prevajalci) so pogosto zmedeni, ali se kratice s. p., d. o. o., d. d. pišejo s presledki ali brez.

  • Pravopis določa:

Okrajšave besednih zvez pišemo s presledkom za vsako okrajšano besedo, torej d. d. (delniška družba), navaja pa tudi primer: Podjetju Mavrica, d. d., grozi stavka.

  • Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) pa določa, da mora biti v imenu, s katerim gospodarska družba ali samostojni podjetnik posluje, oznaka, ki nakazuje dejavnost družbe ali podjetnika:

družba z neomejeno odgovornostjo – d.n.o.,
družba z omejeno odgovornostjo – d.o.o.,
delniška družba – d.d.,
firma podjetnika pa mora vsebovati skrajšano oznako, da gre za samostojnega podjetnika – s.p.

Kot lahko vidimo, Pravopis in Zakon v tem primeru določata različno, mi pa vam predlagamo naslednje:

Če gre za besedilo, namenjeno Finančni upravi ipd., zapišite ime tako, kot je zapisano v poslovnem registru, v nasprotnem pa oznako napišite skladno s pravopisnimi pravili.

P. S. Če vas morda zanima še, kako pravilno sestaviti dopis ali napisati priporočilno pismo, smo za vas pripravili napotke tudi glede tega. smiley

Podobni članki

09. Marec 2021
Drupal, prevod, prevajanje, besedila, vtičnik, CMS, besedilo, TMGMT, prevajalnik
Za podjetja
3 MIN
24
pogled
Eden izmed pogostejših CMS-sistemov za urejanje spletnih vsebin je Drupal. Gre za odprtokodni sistem, ki slovi po svoji zmogljivos...
05. April 2019
Vrtičkarski izrazi
V središču
3 MIN
80
pogled
Tudi vi že živčno pogledujete svoj vrtiček in komaj čakate, da potegnete na plano zarjavelo motiko in pričnete štihati, špricati,...