x

2
16
Zanimivosti / 05. Maj 2017

Priporočilo kot ključ do zaposlitve

"Poznam le dva velika človeka in vi ste eden izmed njiju; drugi je ta mladi mož, ki stoji pred vami. Prosim vas, da mu daste priložnost."

Te močne besede je prebral Thomas Alva Edison, znameniti ameriški znanstvenik, ki je najbolj znan po izumu električne žarnice na žarilno nitko. Mladenič, ki je stal pred njim, je bil Nikola Tesla.

Priporočilno pismo za Edisona mu je napisal njegov predstojnik v pariški družbi, kjer je bil zaposlen. Zgodovina je pokazala, da je imel pariški predstojnik v zvezi z veličino obeh mož prav.

Kakšno vlogo igra priporočilno pismo danes in kaj v njega vključiti ter zakaj, lahko preberete nekaj vrstic nižje.

Priporočilo za tiste, ki si ga zaslužijo

Tako napisano priporočilno pismo je bilo eden izmed razlogov, da je Edison Teslo zaposlil. In ravno to je osnovni namen priporočilnih pisem pri iskanju zaposlitev. Da oseba, praviloma nadrejeni, ki iskalca zaposlitve dobro pozna in pri kateri se je iskalec zaposlitve z delom izkazal, tega priporoči drugim delodajalcem.

Kaj vključiti v priporočilno pismo – osnovne smernice

Priporočilo ima še posebno težo, če novi delodajalec osebo, ki je priporočilo napisala, pozna ali pa ta izhaja iz zelo uglednega podjetja.

V priporočilno pismo je priporočljivo vključiti:

 • kakšno delo je podrejeni opravljal,
 • kakšne odgovornosti je pri tem prevzemal,
 • v čem se je odlikoval,
 • kakšno znanje, veščine in sposobnosti lahko ponudi novemu delodajalcu in
 • ali bo s svojimi značajskimi lastnostmi lahko postal uspešen del njegove ekipe.

Priporočilno pismo – napotki

Značilnosti in uspehe kandidata moramo natančno opredeliti.

 • Pri marljivem kandidatu moramo marljivost natančno opisati: da se dela loti resno, trudi se, da dela hitro in dobro, pripravljen je delati nadure.
 • Pri opisu sposobnosti in uspehov izrednega kandidata uporabljajmo pridevnike odličen, izreden, najboljši …
 • Zapišimo le stvari, ki držijo. Če nas podrejeni ni v celoti prepričal, napišimo bolj mlačno priporočilo.
 • Pripravljeni moramo biti, da nas bo novi delodajalec poklical in se z nami pogovoril o kandidatu.
   

Priporočilna pisma praviloma odsevajo pravo vrednost osebe, ki jo opisujejo.

Tisti, ki jih napišejo, so to vrednost namreč skozi delo lahko dodobra spoznali. Pozabiti pa ne smemo, da hkrati avtorji priporočilnih pisem zastavijo tudi svoje dobro ime, zato ni priporočljivo vključevati dejstev, ki ne držijo. Če bi se izkazala za neresnična ali pretirana, bi s tem oblatili tudi sebe.

Priporočilno pismo – obvezen del prošnje za delo

Priporočilno pismo in tujina

Priporočilna pisma so v tujini pričakovana priloga k prošnji za zaposlitev. Mladi strokovnjaki so pripravljeni leta garati za slabo plačilo ali pa celo kot prostovoljci, da dobijo dobro priporočilo delodajalca, ki jim odpre vrata do dobro plačane službe. Tudi pozneje pri prehodu od enega delodajalca do drugega s seboj praviloma odnesejo tudi priporočilno pismo.

Priporočilno pismo doma

Priporočilna pisma se počasi uveljavljajo tudi pri nas. Delodajalci ali vodje oddelkov jih napišejo za sodelavce, ki »odhajajo novim delovnim izzivom naproti«, kot radi pravimo menjavi službe. Napišejo jih tudi v primeru, če se je njihov podrejeni pri svojem delu sicer izkazal, vendar so ga morali zaradi pomanjkanja denarja ali težav, v katere je podjetje zašlo, odpustiti. S tem mu olajšajo iskanje nove zaposlitve.

Leemetino priporočilo

Če odhajate iz podjetja in ste se pri delu izkazali ter veste, da ima nadrejeni o vas dobro mnenje, ga zaprosite za priporočilno pismo. Najbolje takoj ob odhodu, saj so vtisi še sveži in njegova pripravljenost za pisanje še velika. 

Podobni članki

05. Avgust 2022
Uporabne fraze v hrvaškem jeziku, ki pridejo prav na poslovnem sestanku, v restavraciji in pri nakupovanju.
V središču
4 MIN
37
pogled
Hrvaško najpogosteje povezujemo z dopustom, morjem in prostim časom. A gre za našo neposredno sosedo, kjer marsikdo sklepa tudi po...
15. Maj 2020
4 brezplačni webinarji in preizkus
Zanimivosti
3 MIN
29
pogled
  Ker smo v času epidemije že trikrat pospravili stanovanje, porabili zalogo straniščnega papirja, končno zamenjali žarnico v kle...