Brezplačen

Hitri izračun cene

x

23
Prevajanje / 08. Januar 2010

Renault ali renault?

Ste se kdaj spraševali, kako pravilno zapisati nazive avtomobilskih znamk in modele avtomobilov? Večina nas sklepa, da se tako nazivi avtomobilskih tovarn kot tudi imena posameznih modelov teh tovarn zapisujejo z veliko začetnico. Vendar temu ni tako.

Npr. opel kot avtomobil se navadno piše kar z malo začetnico (Primer: »Z oplom se je pripeljal v službo.«). Enako velja za vrsto oz. model avtomobila, npr. astra. Pravilno je torej opel astra ali renault megane in ne Opel Astra oz. Renault Megane. Pravilnost tovrstnega zapisovanja potrjuje Slovenski pravopis (letnik 2001, paragraf 147), ki pravi, da se stvarna občna imena - industrijski izdelki - pišejo z majhno začetnico.

Pri tem je treba biti pozoren na podrobnost: če Opel omenjamo kot tovarno in ne avtomobil, se zapisuje z veliko začetnico (primer: »Tovarno Opel je zajel požar.«).

V večini medijev lahko namreč zasledimo nazive avtomobilov zapisane z veliko začetnico. Potrditev, da se tudi večina včasih moti.

Podobni članki

11. Februar 2020
zapisovanje datuma, zapis datuma, datum z besedo
Zanimivosti
5 MIN
76
pogled
  Pravilnih načinov zapisovanja datuma v slovenščini je veliko. Če ste pozabili, kako v uradnih dopisih pravilno zapišemo datum,...
08. September 2017
jezik dothraki, Igra prestolov, Zmajeva hiša, George R. R. Martin
Zanimivosti
1 MIN
21
pogled
Izmišljeni jeziki so po svetu prisotni že stoletja. Eden najbolj znanih je gotovo esperanto, o katerem smo se pred časom že razpis...