Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Bi upognili trup ali naredili kar »trebušnjak«?
4
40
Zanimivosti / 06. Januar 2022

»Dips«, »plank« ali »bench«?

Kako naj bodo slovenski izrazi v fitnesu, če že sama beseda fitnes ni slovenska? Ste se kdaj vprašali, kaj pomeni vesa v zgibi, čeprav smo jo vsi izvajali pri testiranjih za šolski karton? In zakaj »plank« zelo težko postane deska?

 

Pravopis fitnes opisuje kot športno dejavnost, drugi slovarji pa kot telesne vaje, zlasti na posebnih rekreacijskih napravah, za razvijanje, ohranjanje telesnih sposobnosti in zmogljivosti, pa tudi kot prostor, opremljen s posebnimi rekreacijskimi napravami za take vaje.

 

Karkoli tam počnemo, je povezano s kopico angleških in drugih izrazov, ki jim včasih težko najdemo slovenske ustreznice. A smo kljub temu poskusili.

 

»Skipping«, »dips« in »bench«

Medtem ko lahko »skipping« še nekako opisno prevedemo kot tek na mestu z dvigom kolen, »dipse« kot sklece v opori zadaj, nam »bench« predstavlja težji zalogaj. Gre namreč za vajo »potisk s prsi«, kjer ležimo na klopi (bench), breme (torej utež) spustimo na prsi in ga nato s potiskom dvignemo s prsi, torej navzgor.

Pri zelo priljubljeni in zahtevni vaji »plank«, ki ima številne različice, smo v opori na podlakteh in na konicah prstov stopal, telo pa je ravno kot deska in s stiskanjem mišic trupa držimo položaj čim dlje. Svetovni rekord v tej vaji ima 28-letni Daniel Scali, ki je svojo desko držal reci in piši devet ur, 30 minut in eno sekundo. Njegov rekord je vpisan tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

 

Švedska skrinja, romunski mrtvi dvig in bolgarski izpadni korak

Kaj imajo Švedi in Bolgari s slovensko telovadbo, se sprašujete? Bore malo, pa imamo kljub temu nekaj poimenovanj, povezanih z njimi.

Romunski mrtvi dvig je ena od različic mrtvega dviga, pri katerem s čim bolj ravnim hrbtom in le za spoznanje upognjenimi koleni spuščamo breme proti tlom. Od običajnega mrtvega dviga se razlikuje v začetnem položaju, ko je trup izravnan, v izvedbo pa so bolj kot pri običajni različici vaje vključene zadnjične mišice in zadnje stegenske mišice, medtem ko so pri navadnem bolj vključene sprednje stegenske mišice in mišice hrbta. Bolgarski izpadni korak je vaja, kjer je zadnja noga pokrčena in dvignjena na podlago, na sprednji nogi pa delamo počep.

 

Zdaj razumete, zakaj je lažje reči Naredi 20 romunov in 10 bolgarov, kot vse to opisovati na dolgo in široko?

 

Švedska skrinja je lesena skrinja, namenjena preskokom ali postavitvi ovir v telovadnici, pokrov pa je prevlečen z umetnim usnjem. V podobno skupino sodi tudi medicinka – težka žoga iz usnja ali gume, ki jo navadno zalučamo daleč predse (morda so s takšno zabavo prvi začeli študentje medicine – kdo ve?).

 

Slavna vesa v zgibi

Se spomnite testiranj v osnovni šoli, kjer smo, rdeči v obraz, viseli na drogu s skrčenimi rokami in brado nad drogom, kolikor dolgo smo mogli? Vsi smo vedeli, da delamo veso v zgibi in to je bilo tudi edinokrat v življenju, ko smo te tri besede uporabili.

Zgiba je starinsko ime za gubo, vesa pa pomeni viseči položaj; veso lahko delamo na drogu, krogih, v vesi lahko naredimo tudi koleb, torej nihaj. Vesa v zgibi je torej nekakšno visenje v gubi s skrčenimi rokami, s katerimi se držimo za drog, in prosto visečimi nogami. Če roke iztegujemo in potem krčimo ter to večkrat ponovimo, gre po domače za »štemanje«, strokovno pa bi temu lahko rekli vertikalni priteg trupa (ali zgibe v vesi).

Vas že vleče v telovadnico, kajne? wink

 

 

Kviz

 

Poskušajte ugotoviti, kaj pomenijo nekateri izrazi iz telovadnic in nemalo boste začudeni, ko boste ugotovili, da to morda že dolgo počnete, le da za to uporabljate drugačno poimenovanje.

1 . Kaj so upogib trupa, skrčka in gorski tekač?

2 . Veste, kaj je ribstol in kaj agilnostna lestev?

3. Kaj delamo, ko izvajamo izteg komolcev ali kolen?

 

Rešitve:

  1. Te vaje poznate kot trebušnjake, preskok v skrčenem položaju in mountain climber, kjer v opori na rokah pritegujete kolena proti glavi.
  2. Ribstol je letvenik, torej lesena lestev, postavljena vertikalno ob steno. Agilnostna lestev pa je lestev, ki jo položimo na tla in se uporablja za trening koordinacije in agilnosti, na primer poskoke in tek med letvicami na tleh.
  3. Koleno in komolec sta sklepa, ki ju ne moremo iztegniti. Gre za to, da iztegujemo roko v komolcu ali nogo v kolenu, ko na primer držimo uteži in ob tem krčimo in iztezamo roki ali ko se iz počepa dvignemo v zravnan položaj.

 

* Za pomoč pri razvozlavanju izrazov iz telovadnice se zahvaljujemo Lucijanu Cigaletu, prof. šp. vzg., CSCS in trenerju fitnesa FZS.

 

 

 

Podobni članki

11. Februar 2021
valentinovo, sveti Valentin, sv. Valentin, gregorjevo, ljubezen, zaljubljeni
V središču
3 MIN
63
pogled
  Nekateri boste zamahnili z roko in si mislili, joj, so tile Leemetovci »pocukrani«, teden za Prešernovim dnem že opevajo valent...
11. Marec 2016
Prsti na nogah se v angleščini imenujejo toes. Kako jim rečemo v slovenščini in kako v španščini?
Prevajanje
MIN
18
pogled
Ste kdaj razmišljali o tem, da so jeziki med sabo tako različni, da imajo nekateri poimenovanje za določeno stvar, nekateri pa spl...