Brezplačen

Hitri izračun cene

x

BLOG

Praktični in hudomušni nasveti za učinkovito rabo jezika

Prevcanje s Petrom Prevcem!
0
Slovenski pravopis / 07. Januar 2016

Kdor ne prevca, ni Sloven'c!

Ste tudi vi včeraj prevcali? smiley

Prevcanje s Petrom Prevcem!


Vsi poznamo izraz »Kdor ne skače, ni Sloven'c!«. Ker pa dandanes skorajda ni omembe vrednega skoka brez Petra Prevca, tudi smučarski skoki niso več to, kar so bili.


Kaj pa »prevcanje« sploh je?

Če gremo prevcat, seveda ne pomeni, da se bomo s smučmi podali na najbližnjo skakalnico. Tudi ne, da se bomo na vrat in nos spustili po skakalnici v upanju, da to ne bo zadnje, kar bomo storili v življenju.

Izpeljava glagola iz priimka (v našem primeru Prevc) se uporablja za izražanje dejavnosti ali čustev, ki jih vzbuja priimek ali ki jim ta botruje. Če gremo prevcat, s tem zgolj izrazimo podporo nekomu s priimkom Prevc. Prevcanje je torej v tem primeru poklon našemu skakalnemu asu.
 

Miklavževanje, prešernovanje ...

Podobno velja za izraze »miklavževanje«, torej praznovanje Sv. Nikolaja oz. Miklavža, o čemer smo pisali v blogu Kako pravilno postaviti začetnice v prazničnem voščilu. Zasledimo lahko tudi izraz »prešernovanje«, s katerim označujemo praznovanje rojstva ali smrti Franceta Prešerna.

Takšne besede seveda zapisujemo z malo, saj gre praviloma za glagole, čeprav so izpeljani iz lastnih imen.


Čestitke Petru Prevcu in naj se prevcanje nadaljuje vse do konca letošnje skakalne sezone!

Podobni članki

24. Februar 2017
Slovenski pravopis
3 MIN
2
pogled
Superživila, ki so se začela uveljavljati v svetu, smo začeli vključevati v svojo prehrano tudi pri nas. A če želimo imena vseh te...
26. Junij 2010
Prevajanje
MIN
0
pogled
Zakaj ne bi najeli prevajalca, ki bo prevod opravil po nižji ceni in prihranili. Predstavljajte si, da v vašem podjetju potrebuj...