Brezplačen

Hitri izračun cene

x

končno preverjanje, zagotavljanje kakovosti prevodov, preverjanje prevodov, pregled prevodov, preverjanje jezikovne točnosti
5
3
Za podjetja / 10. April 2024

Končni pregled – zakaj ga potrebujete?

Končni pregled ni le pregled, temveč tudi natančna ekspedicija v osrčje jezikovne in kulturne natančnosti.

Pravkar ste končali prevajanje svojega spletnega mesta v španščino, da bi osvojili španski trg. Vse se zdi brezhibno, dokler ne ugotovite, da je vaš privlačni slogan »Imate mleko?« preveden v »Ali dojite?«. Le malo manjka, da bi se zgodil piarovski fiasko, vendar spretna lokalna oglaševalska agencija pravočasno ujame napako.

Ta skorajšnji spodrsljaj poudarja izjemen pomen končnega preverjanja pri prevajanju spletnih strani, ki ni le pregled, temveč temeljito raziskovanje jezikovne natančnosti in kulturnih odtenkov.

Potopimo se v zanimiv svet prevajanja spletnih strani in ključno vlogo končnega pregleda.

 

Prevajanje in preoblikovanje

Prevajanje spletnega mesta je več kot le dobesedno prevajanje; gre za zagotavljanje ustreznosti v novem kulturnem kontekstu. Ta zapleten proces vključuje več kot le tekoče znanje jezika; zahteva razumevanje vrednot, norm in občutljivosti ciljne kulture.

Vzemimo na primer britansko blagovno znamko čaja, ki se širi na Kitajsko. Pri prevajanju ne gre le za jezik, temveč za razumevanje kulture čaja na Kitajskem in prilagajanje vsebine kitajskim poznavalcem čaja. Gre za tkanje zgodbe o britanskem čaju na način, ki se ujema z bogato čajno dediščino Kitajske in združuje tradicijo s pridihom britanskega šarma.

Naša naloga kot vrhunska prevajalska agencija je zagotoviti, da bo vaše sporočilo v novem jeziku odmevalo enako močno kot v izvirniku.

 

SEO v prevodu: nevidni prvak spletne prepoznavnosti

Prepoznavnost je enaka uspehu, SEO pa je katalizator. Ključnega pomena je prilagojena strategija SEO za vsak jezik in regijo. Ne gre za to, da bi ponovili svoja prizadevanja za lokalni SEO, temveč za oblikovanje večjezične strategije po meri, ki upošteva edinstveno spletno vedenje ter vzorce iskanja vsake ciljne skupine.

Razmislite o prodajalcu modnih oblačil, ki se iz Londona širi v Francijo. Ključne besede, ki spodbujajo promet v Združenem kraljestvu, morda ne bodo imele enakega učinka v Franciji. SEO v prevodu pomeni raziskovanje, kako francoski trg išče modo, katere izraze uporablja in kako se ukvarja s spletno vsebino. Spletno mesto je treba prilagoditi ne le z jezikovnega vidika, temveč tudi v skladu z digitalnim vedenjem francoskega občinstva.

 

Onkraj besedila: sprejemanje raznolikosti večjezičnih vsebin

Prevajanje spletnih strani ne zajema le besedila. Ko gremo onkraj besedilo, se nam odpre celoten spekter komunikacije. Na primer izobraževalna platforma s sedežem v Združenem kraljestvu, ki ponuja spletne tečaje, mora za špansko občinstvo prevesti ne le gradivo za tečaje, temveč tudi videoposnetke z navodili. To vključuje podnaslavljanje videoposnetkov v španščini, prilagajanje grafike, da bi bila kulturno ustrezna, in zagotavljanje, da so uporabljeni primeri zanimivi za tiste, ki se učijo španščino. Gre za celovit pristop k prevajanju, ki upošteva raznolikost vsebine in njen vpliv na učno izkušnjo.

Ukvarjamo se z izzivi prevajanja in urejanja tega raznolikega gradiva na način, ki je vizualno ter kontekstualno privlačen za mednarodno občinstvo.

 

Spoprijemanje s kompleksnostjo prevajalskega procesa

Postopek prevajanja in lokalizacije spletnega mesta vključuje številne zainteresirane osebe in faze. Z izzivi, ki so neločljivo povezani s tem, se spopadamo takoj, vzpostavljamo jasne komunikacijske kanale, določamo realne roke ter pripravljamo celovita orodja in dokumente za zagotovitev nemotenega postopka.

Vodenje postopka prevajanja je kot vodenje orkestra; vsak element mora biti popolnoma usklajen. Recimo, da tehnološko podjetje iz Manchestra lokalizira svojo programsko opremo za nemški trg. Pri tem ne gre le za prevajanje vmesnika, temveč tudi za usklajevanje z razvijalci programske opreme, tržniki, pravnimi ekipami in nemškimi kulturnimi svetovalci. Gre za večplasten proces, ki vključuje skrbno načrtovanje, jasno komunikacijo ter poglobljeno razumevanje izdelka in novega trga. Vsak korak, od prevajanja do testiranja, je skrbno organiziran, da končni izdelek govori jezik svojih uporabnikov – dobesedno in kulturno.

 

Testiranje, testiranje, testiranje: neopaženi junak prevajanja

Končni pregled je ključna zaščitna mreža. Tudi pri najbolj temeljitem prevajanju lahko pride do napak. S celovitim testiranjem odkrijemo in odpravimo težave, ki bi sicer lahko ušle, od manjkajočih prevodov do tehničnih napak.

 1. Detektivsko delo v prevodu: poglobimo se v podrobnosti in poskrbimo, da je vsak element, od gumbov za družbene medije do možnosti plačila, usklajen z željami in dostopnostjo vašega ciljnega trga.
 2. Hudič se skriva v podrobnostih: osredotočamo se tudi na pogosto spregledane vidike, kot so glave, noge in strani z napakami – elementi, ki so ključni za SEO in dostopnost za uporabnike.
 3. Vizualna in funkcionalna harmonija: zagotovimo, da se besedilo pravilno prikaže v različnih jezikih in formatih ter ohrani celovitost zasnove in funkcionalnosti vašega spletnega mesta.
 4. Zagotavljanje brezhibne navigacije: s svojim temeljitim pregledom zagotovimo, da vse povezave in navigacijski elementi delujejo pravilno ter uporabnike vodijo na ustrezne prevedene strani.
 5. Oblika in funkcija sta popolnoma usklajeni: preverimo, ali so vsi obrazci in samodejna sporočila natančno prevedeni ter kontekstualno ustrezni, pri čemer upoštevamo kulturne odtenke oblik naslavljanja in komunikacijskih slogov.

 

Zakaj je končni pregled nepogrešljiv:

 1. zagotavljanje jezikovne natančnosti: skrbno preverjamo jezikovne nianse, ki bi lahko spremenile predvideni pomen, in tako zagotovimo, da je bistvo vašega sporočila natančno ujeto.
 2. Ohranjanje glasu blagovne znamke: s svojim zaključnim preverjanjem zagotovimo, da se edinstveni glas in ton vaše blagovne znamke dosledno odražata v različnih jezikih in kulturah.
 3. Kulturna občutljivost in ustreznost: vsebino prilagodimo tako, da ustreza kulturnim vrednotam in normam vaše ciljne skupine, ter se izognemo morebitnim kulturnim spodrsljajem.
 4. Tehnična skladnost: zagotovimo, da vsi tehnični elementi, kot so povezave, gumbi in obrazci, delujejo pravilno in so usklajeni z izvirno zasnovo.
 5. Celovitost oblikovanja in postavitve: s svojimi pregledi zagotovimo, da se prevedeno besedilo brezhibno ujema z zasnovo in postavitvijo vašega spletnega mesta.
 6. Optimizacija SEO: prevedeno vsebino optimiziramo za iskalnike v ciljnem jeziku, vključno s prilagoditvijo ključnih besed in metaopisov.
 7. Uporabniška izkušnja in dostopnost: poskrbimo, da bo vaše spletno mesto uporabniku prijazno in dostopno vaši ciljni skupini.
 8. Pravna in regulativna skladnost: preverimo, ali prevod ustreza zakonskim in regulativnim zahtevam ciljne regije.
 9. Splošno zagotavljanje kakovosti: naš postopek celovitega pregleda zagotavlja, da vaše prevedeno spletno mesto izpolnjuje najvišje standarde kakovosti.

 

Na spletni strani prevajalske agencije Leemeta smo se zavezali, da bomo pri vsakem projektu, ki se ga lotimo, zagotovili takšno raven natančnosti in zaupanja. Ne glede na to, ali gre za natančen prevod za nov trg, prilagojeno strategijo SEO za večjezični doseg ali zagotavljanje funkcionalnosti in privlačnosti vašega spletnega mesta v različnih kulturah, je naša ekipa predana temu, da bo vaša globalna prisotnost nemotena in izjemna.

 

Ne dovolite, da bi jezikovne ovire ovirale vaše globalne želje.
Obrnite se na nas še danes.
Ne glede na to, ali imate v mislih
določen projekt ali pa želite le raziskati možnosti, smo tu,
da vas strokovno in skrbno vodimo skozi vsak korak prevajalskega postopka.
Povežite se z nami prek naše kontaktne strani in
začnimo uresničevati vašo vizijo o globalni zgodbi o uspehu.

 

Podobni članki

04. Junij 2021
jezikovni priročnik, slovenščina, Slovar slovenskega knjižnega jezika, Slovenski pravopis
Zanimivosti
4 MIN
49
pogled
Danes so naša tema jezikovni priročniki slovenskega jezika. Čisto na kratko vam bomo razložili, v čem se razlikujejo, kdo jih sest...
15. Oktober 2020
naglas, naglaševanje, strešica, ostrivec, krativec
Slovnica
3 MIN
65
pogled
»Pret in, ste pozabli vejico!« »Ne, ne, beseda konj mora biti v rotilniku« »A nisi ti slovenistka? Ti pa bi že mogla vedet, da se...