Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Silvestrovanja po svetu.
4
45
Zanimivosti / 31. December 2021

Silvestrovanja po svetu

»In, kje boste kaj za novo leto?« je verjetno najpogostejše vprašanje, ki ga slišimo decembra. Najdaljša noč v letu mora biti nekaj posebnega, saj prinaša slovo od vsega starega in prinaša upanje, da bo novo leto uspešnejše, bolj razburljivo in točno tako, kot si ga želimo. Preverili smo, kam morate oditi, da doživite spektakularno praznovanje, ki mu ni para.

 

Nazaj v prihodnost

Z malo domišljije (in precej finančne podpore) lahko novo leto doživite prvi in zadnji. Pacifiški otoki Tonga, Samoa, Božični otok ali Kiribati so destinacije, kjer novo leto dočakajo prvi. In če želite, da bi zadnji dan v letu trajal nekoliko dlje, se odpravite še v bližino Združenih držav na otoka Howland in Baker, kjer polnoč odbije nazadnje.

 

Potem pa nimate več izgovorov – čas je, da obrnete list na koledarju in se podate naproti največji pustolovščini – življenju.

 

Ognjene predstave

Novega leta si ne moremo predstavljati brez veličastnega ognjemeta, kajne?

Najbolj spektakularne predstave si lahko ogledate v velikih mestih, kot sta Sydney in Dubaj. V Avstraliji vsako leto izberejo novo temo, okrog katere se vrti ognjemet. Na zadnji večer leta pričakujejo približno 1,5 milijona obiskovalcev, za celo predstavo pa porabijo okrog 6 milijonov dolarjev. V zrak so nazadnje spustili 8,5 ton pirotehnike, hkrati s tem pa na slavnem mostu Harbour Bridge vsako leto uredijo še inštalacijo iz luči.

V tem času se v Dubaju odvija predstava, v središču katere je najvišja zgradba na svetu – Burj Khalifa. V približno pol ure trajajočem spektaklu zgori približno za 6 milijonov pirotehnike. Tak podvig se načrtuje skoraj celo leto, tehniki pa zanj porabijo približno 5000 ur, da vse poteka do zadnje milisekunde natančno.

Vsekakor pa moramo na tem mestu omeniti eno najslavnejših praznovanj. To je spust krogle na newyorškem trgu Times Square. Vsako leto se na silvestrovo ob 11.59 začne krogla spuščati po drogu na vrhu zgradbe One Times Square. Tradicija razveseljuje Newyorčane in turiste že od leta 1907 z dvema prekinitvama med 2. svetovno vojno. Danes spust krogle spremljajo zabave in dogodki po vsem trgu. Če se jih želite udeležiti, si priskrbite vstopnico, imenovano Balldrop Pass.

 

Ste vraževerni?

Prehod iz starega v novo leto po vsem svetu zaznamujejo različni običaji in vraževerja, ki naj bi prinesla mir, denar, zdravje in vse tisto, kar velja za dobro in zaželeno. Poglejmo nekaj najzanimivejših.

 

Japonska: 108 zvonov

V deželi vzhajajočega sonca novo leto pozdravijo z zvonjenjem 108 zvonov. Ta budistična navada naj bi pregnala grehe človeštva in prinašala srečo vsem ljudem. Prav tako Japonci verjamejo, da je novo leto treba pričakati z nasmehom na obrazu.

 

Italija: opremo skozi okno

Kdaj, če ne na novo leto, je čas za generalno pospravljanje? No, metanje odej, blazin in mehkih predmetov simbolizira konec starega in začetek novega. Ponekod se ljudje odločijo, da iz stanovanj in lokalov pomečejo stvari, ki jih ne potrebujejo, in tako naredijo prostor novi energiji, ki jo prinaša novo leto.

 

Nemčija: Bleigießen

Vlivanje staljenega svinca v vodo je starodavna metoda, s katero napovedujemo prihodnost. Nemci to počnejo tako, da majhen kos svinca na žlici stopijo nad svečo in ga zlijejo v mrzlo vodo. Nenavadne oblike, ki pri tem nastanejo, povedo, kakšno leto se obeta. Najbolj zaželene oblike pri tej coprniji so zvezda, ki prinaša veselje, krogla, ki simbolizira srečo, in krona, ki pomeni bogastvo.

 

Filipini: vse je okroglo

Okrogle oblike vseh vrst so pomembne spremljevalke novoletnih praznovanj, saj spominjajo na denar in zagotavljajo finančne uspehe v novem letu. Zato letos za vsak primer skočite v pikasto obleko, jejte paradižnike in jabolka, v žepu pustite par kovancev in iz omare privlecite okrogle krožnike. Nikoli ne veste – morda pa bo pomagalo.

 

Kakor koli se boste odločili praznovati prehod v leto 2022, naj bo predvsem prijetno. V krogu domačih ali na eksotični destinaciji – naj vam novo leto prinese vse, kar ste v letošnjem pogrešali, in naj ohrani vse, kar imate radi. Ena stvar je gotova – Leemetin blog ostaja. Pa srečno!

 

 

 

Podobni članki

16. September 2022
narečja, slovenska narečja, javna raba, raba jezika
Zanimivosti
3 MIN
21
pogled
Marjan se iz domače Idrije z avtomobilom odpelje v tri ure oddaljeno Lendavo na poslovni sestanek. Po nekaj uvodnih stavkih z gost...
27. Oktober 2017
Slovnica
1 MIN
29
pogled
Večurni utrujajoči dolgočasni prometni zastoji bodo v začetku naslednjega tedna marsikomu pokvarili težko pričakovane proste dni....