Mozartove kroglice, ostrige Rockefeller, Stroganov ali pečenka Wellington – obstaja veliko jedi, ki so poimenovane po slavnih osebnostih. Nekatere srečujemo redno, druge nekoliko redkeje. Katere okusne jedi in pijače poznate, ki nosijo ime slavne osebnosti? Pustite nam komentar.
Se vam začnejo cediti sline, ko slišite za Mozartove kroglice, cesarski praženec, hruško lepe Helene, carpaccio, sladoled Fürst-Pückler in nachose? Potem si za ta članek vsekakor pripravite prigrizek, saj bo slasten – vendar ne skrbite, zgolj na jezikovni ravni, saj bomo raziskovali zanimive podrobnosti o izvoru imen teh jedi. Pripravljeni? Prigrizek v roki? Gremo!
1. Nachosi
Kdo ne obožuje nachosov? Tako kot pokovka so nepogrešljivi ob dobrem filmskem večeru. Ta okusen koruzni čips navadno postrežejo s stopljenim sirom, jalapeñosi, pogosto pa še z guacamolejem, salso, pikantnim mletim mesom (Chili con Carne) ali kislo smetano. Nachose je leta 1943 v mejnem mestu Piedras Negras v Mehiki izumil Ignacio »Nacho« Anaya. Bil je natakar in nekega večera sprejel skupino ameriških vojakov iz bližnje letalske baze. Ker kuharja ni bilo nikjer, je Anaya improviziral s sestavinami, ki jih je imel na voljo.
2. Ostrige Rockefeller
Ostrige Rockefeller so ostrige, pripravljene s peteršiljem, maslom in drobtinami. Poimenovane so po Johnu D. Rockefellerju, saj so bile tako bogate kot znameniti ameriški poslovnež.
3. Carpaccio
Carpaccio je italijanska jed iz tanko narezanega surovega govejega mesa, navadno postrežena s parmezanom, rukolo in limoninim sokom. Ime je dobila po znamenitem beneškem slikarju Vittoreju Carpacciu, ki je bil znan po uporabi svetlih rdečih barv. Jed je bila izumljena leta 1950 v Harry's Baru v Benetkah, ko jo je lastnik Giuseppe Cipriani ustvaril za svojo stalno stranko, grofico Amalio Nani Mocenigo, ki ji je zdravnik odsvetoval uživanje kuhanega mesa.
4. Stroganov
Stroganov je jed, ki je tradicionalno narejena iz govejega mesa v omaki iz kisle smetane. Vendar pa obstaja veliko različic recepta, zato je težko določiti točne sestavine. Ime je dobila po bogati in vplivni ruski družini Stroganov. Prva znana omemba jedi je iz ruskega kuharskega priročnika iz leta 1871, leta 1891 pa jo je v Parizu na kuharskem tekmovanju predstavil kuhar Charles Brière. Sčasoma je pridobila priljubljenost tudi v Nemčiji, predvsem zaradi romana Johannesa Maria Simmela »Es muss nicht immer Kaviar sein« (»Pa čeprav ni zmeraj kaviar«).
5. Mozartove kroglice
Mozartove kroglice so čokoladni pralineji, polnjeni s pistacijo, marcipanom in nugatom. Leta 1890 jih je izumil salzburški slaščičar Paul Fürst, ki jih je poimenoval po skladatelju Wolfgangu Amadeusu Mozartu. Prvotno ime je bilo Mozart-bonbon. Po originalnem receptu ročno izdelane Salzburške Mozartove kroglice še danes izdeluje slaščičarna Fürst in jih prodajajo izključno v svoji trgovini in prek spleta. Zaradi pomanjkanja zaščite blagovne znamke obstaja veliko ponaredkov.
6. Jajca Benedikt
Jajca Benedikt so poširana jajca s slanino ali šunko na popečenem angleškem muffinu (ali toastu), prekrita s holandsko omako. Jed je bila poimenovana po Lemuelu Benediktu, borznem posredniku z Wall Streeta. Točen izvor jajc Benedikt ni jasen, vendar ena teorija pravi, da je Charles Ranhofer, kuhar v restavraciji Delmonico's v New Yorku, to jed ustvaril za finančnika LeGranda Benedikta, ki se je pritoževal, da ni nič »novega« za zajtrk. Recept za »Jajca à la Benedick« najdemo v Ranhoferjevi kuharski knjigi The Epicurean iz leta 1894. Druga teorija pravi, da je Lemuel Benedikt leta 1894 v hotelu Waldorf-Astoria kot zdravilo za mačka naročil to jed, ki je bila nato poimenovana po njem.
7. Bloody Mary
Bloody Mary je klasičen koktajl, pripravljen iz vodke, paradižnikovega soka in začimb. Včasih je bil znan tudi kot Red Snapper, čeprav danes ta naziv označuje drugačno pijačo. Točen izvor Bloody Mary ni znan. Ena legenda pravi, da jo je leta 1927 izumil hollywoodski igralec George Jessel, ki je po noči popivanja v baru na Floridi zmešal preostalo vodko s paradižnikovim sokom, worcestershirsko omako in limoninim sokom. Kmalu zatem je v bar vstopila njegova prijateljica Mary Brown Warburton in si uničila belo obleko s koktajlom, na kar naj bi rekla: »Zdaj me lahko kličeš Bloody Mary, George!«
Druga različica zgodbe pravi, da je bila pijača poimenovana po angleški kraljici Mariji I., znani tudi kot »Krvava Mary«, zaradi njenega preganjanja protestantov v 16. stoletju.
8. Pečenka Wellington
Pečenka Wellington je mesna jed, ki se je že okoli leta 1900 pojavila v nemških kuharskih knjigah. Gre za različico starejše francoske jedi Filet de boeuf en croûte (goveji file v testu). Pečenka Wellington je goveji file, ovit v duxelles (mešanico gob) in listnato testo. Ime naj bi dobil po Arthurju Wellesleyju, 1. vojvodi Wellingtonu. Po legendi naj bi mu po bitki pri Vitoriji postregli z mesnim filejem v testu, ki je postal njegova najljubša jed. Takrat je bilo običajno, da so po bitki jedli padle konje, zato je bil prvotno file morda narejen iz konjskega mesa.
9. Bananas Foster
Bananas Foster je okusna sladica, ki izvira iz restavracije »Commander's Palace« v New Orleansu. Recept vključuje banane in vaniljin sladoled, prelite s sladko likerjevo omako, ki je včasih tudi flambirana. Sladico je izumil lastnik restavracije Owen Brennan, poimenoval pa jo je po svojem prijatelju Richardu Fosterju, ki je bil tudi predsednik kriminalne komisije v New Orleansu.
10. Torta Battenberg
Torta Battenberg, znan tudi kot domino kolač, je biskvitna torta, ki je sestavljena iz enega neobarvanega in enega običajno roza obarvanega sloja, razporejenega v obliki šahovnice, ko ga narežemo. Kolač je prekrit s tanko plastjo marcipana. Če vam roza barva ni všeč, lahko biskvit obarvate s kakavom. Posamezne biskvitne palčke so zlepljene z marelično marmelado.
Točen izvor kolača ni znan, verjame pa se, da je bil ustvarjen leta 1884 ob poroki princese Viktorije in princa Ludvika Aleksandra Battenberškega. Štirje kvadrati naj bi predstavljali štiri Battenberške prince: Ludvika Aleksandra, Aleksandra, Henrika in Franza Jožefa. Princ Ludvik Aleksander je postal britanski državljan in si spremenil ime v »Prince Louis of Battenberg«. Leta 1917 se je odpovedal vsem nemškim naslovom in prevzel angleško različico imena »Mountbatten«
Jedi, poimenovane po osebah
- Ostrige Rockefeller – John D. Rockefeller, ameriški podjetnik
- Torta Battenberg – rodbina Battenberg
- Bešamel omaka – Louis de Béchamel, francoski bankir in dvorni oskrbnik Ludvika XIV.
- Hruška lepe Helene – po naslovni junakinji operete Jacquesa Offenbacha La Belle Hélène
- Bloody Mary – Marija I. Tudorska, angleška kraljica
- Goveji stroganov – Grigorij Aleksandrovič ali Sergej Grigorjevič Stroganov, ruska plemiča
- Carpaccio – Vittore Carpaccio, italijanski slikar
- Cezarjeva solata – Cesare Cardini, italijanski hotelir, restavrator in kuhar v Mehiki
- Jajca Benedikt – poimenovana po finančniku LeGrandu Benediktu ali borznem posredniku Lemuelu Benediktu
- Pečenka Wellington – Arthur Wellesley, 1. vojvoda Wellington, britanski feldmaršal
- Pavlova – Ana Pavlova, ruska baletna plesalka
- Sacherjeva torta – Franz Sacher, avstrijski slaščičar
- Sendvič – John Montagu, 4. grof Sandwich, britanski diplomat in državnik
- in še mnoge druge ...