x

Brezplačen

Hitri izračun cene

x

nebinarne osebe, spolno nevtralen jezik, spolno vključujoča raba jezika, podčrtaj
3
30
V središču / 19. Maj 2023

Binarnost in naslavljanje nebinarnih oseb

Jezik je živa stvar – prilagaja se spremembam v družbi. Z bojem za enakopravnost spolov so se pojavila tudi prizadevanja za spolno nevtralen jezik, jezikoslovne zagonetke pa so še posebej prisotne, ko poskušamo spoštljivo in vključujoče naslavljati nebinarne osebe.

Poglejmo najpogosteje uporabljene rešitve. Še prej pa navajamo nekaj razlag, ki vam bodo pri prebiranju spodnjega zapisa prišle prav!

 

Kaj je spolno nevtralni jezik?

Spolno nevtralni jezik je neseksističen, vključujoč jezik oziroma jezik, ki je pravičen ne glede na spol. Izogiba se besedam, ki bi bile lahko zaznane kot pristranske, diskriminacijske ali žaljive, ker nakazujejo, da je en spol ali družbeni spol standarden. (vir)

 

Kdo so transspolne in kdo nebinarne osebe?

Osebe, ki se ne identificirajo s spolom, ki so jim ga pripisali ob rojstvu, so transspolne osebe. Lahko so ženske, moški ali pa nebinarne osebe. Nebinarne osebe se ne identificirajo (izključno) kot moški ali ženske, ampak zunaj binarnega sistema. (vir)

 

Tu nastane jezikovna zagonetka: kako naslavljati nebinarne osebe v jeziku, ki je izrazito binaren?

 

Slovenščina: jezik, v katerem prevladuje moški spol

V angleščini je vse enostavneje! Občna imena so večinoma spolno nevtralna. Če niso, pa hitro lahko najdemo spolno nevtralno ustreznico (npr. policeman nadomestimo s police officer). Poleg tega spolno nevtralno rabo jezika omogoča tudi edninski they.

V slovenščini žal ne gre tako enostavno. Poznamo slovnični spol, ki ga pripišemo prav vsakemu samostalniku. Še za besedo »samostalnik« vemo, da je moškega spola.

Moški slovnični spol naj bi bil sicer nezaznamovan (prebivalci Slovenije smo npr. vsi, ki tukaj živimo, ne glede na to, ali smo v resnici prebivalke_ci, prebivalke ali prebivalci) – vendar pa je razumevanje te nezaznamovanosti vedno bolj pod vprašajem.

Poleg tega imamo v slovenščini le zaimke, s katerimi naslavljamo osebe ženskega in moškega spola (ona in on). Ob tem dodajamo, da je srednji spol (ono) za naslavljanje ljudi neustrezen. Sploh lahko najdemo slovensko ustreznico za angleški they?

Ker smo ravnokar zarisali dva vprašaja, poskusimo orisati še odgovore. wink

 

Kaj pravi praksa?

Normativne rešitve v tem trenutku še nimamo. Zato vam tokrat ne moremo ponuditi dokončne rešitve jezikovne zagate. Ponujamo pa pregled nekaterih možnosti, ki se pojavljajo v praksi. Katero uporabiti, je precej odvisno od vsakokratnih okoliščin.

  1. Raba podčrtaja

Trenutno je med vsemi rešitvami najbolj uveljavljen prav podčrtaj.

  • Ta je lahko dobra rešitev, ko pišemo prijateljem_cam.
  • Vendar pa nam ne koristi kaj dosti, ko moramo povabljenke_ce nagovoriti.*

(* Če se odločimo za to možnost v govorjeni besedi, je še najustreznejše izgovarjanje polnih oblik za ženski in moški slovnični spol s premorom, brez uporabe veznika in, ki bi lahko nakazoval, da gre le za ženski in moški spol.)

  1. Izogibanje spolno zaznamovanim besednim oblikam

Včasih se lahko (tudi v slovenščini) uporabi spolno zaznamovanih besednih oblik enostavno izognemo. Na primer:

  • Izberemo lahko besedo, ki ne izraža spola (oseba, osebnost, priča, stranka, otrok ...).
  • Namesto moške ali ženske oblike uporabimo samostalnik, ki označuje skupnost (zdravniki_ce so zdravniška stroka, policisti_ke policija ...)
  • Izpustimo samostalnik, ki označuje osebe (Lektorji_ce so pregledali članek. -> Članek je bil lektoriran.)
  • Namesto neujemalnih samostalniških prilastkov uporabimo ujemalne pridevnike (status študenta_ke je lahko študentski status, združenje pisateljev_ic pa pisateljsko združenje).

Še pogosteje tega ovinka ne moremo narediti. Zato je to lahko dopolnilna rešitev, nikakor pa univerzalna.

 

  1. Izmenjujoča raba oblik za ženski in moški slovnični spol
  • Deli ta zapis s svojimi sodelavci, prijateljicami, sorodniki, sosedami.

 

Kaj pravi zdrava pamet?

Naš glavni nasvet tokrat ne bo jezikoven, vendar vam bo v dani zagati prišel še najbolj prav: s spoštljivostjo nikoli ne udarimo mimo.

Še en praktičen nasvet pa si bomo izsposodili od Zavoda TransAkcija:

»Če ne veš, kako začeti, je odlično vprašanje: katere zaimke uporabljaš? Kako se lahko nanašam nate?«

V čakanju na normativno jezikovno rešitev zato poslušajmo, kaj nam ima o spolno vključujoči rabi jezika povedati nebinarna skupnost.

 

Če vam je bil današnji članek všeč, pokukajte še v spolno izrazoslovje.
Že prihodnji teden pa bomo spregovorili o Vikanju in vikanju.

 

Podobni članki

22. Marec 2019
Predlogi
Slovenski pravopis
3 MIN
70
pogled
Slovnica je ena taka zvita gospodična. Že se naučimo, da je s predlogom NA vedno povezan predlog S/Z in s predlogom V predlog IZ,...
31. Januar 2024
prevajanje za pravo, sodni tolmači, prevajanje mednarodnega prava, pravni jezik, celovitost pravnega prevajanja
Prevajanje
3 MIN
2
pogled
V posvečenih dvoranah mednarodnega prava, kjer ima vsak stavek težo precedensa in lahko vsaka klavzula odloči o izidu primera, vlo...