x

Brezplačen

Hitri izračun cene

x

1
22
Zanimivosti / 29. September 2017

Imena orkanov

Katrina povzročila najhujšo naravno katastrofo v ameriški zgodovini!

Irma na Floridi za seboj pustila najmanj 5 mrtvih!

Maria nadaljuje svojo uničujočo pot po Karibskem morju!

Zveni kot naštevanje imen serijskih morilk skozi zgodovino, a kot vemo, so zgoraj omenjena imena imena uničujočih orkanov, ki so s hitrostjo tudi do 300 km/h pustošili naselja in otoke vse do danes.

Ste se kdaj vprašali, kako orkani dobijo svoja imena, zakaj ima večina orkanov ženska imena oz. zakaj jih sploh poimenujemo? Odgovor na zadnje vprašanje je precej preprost. Če orkane poimenujemo, se o njih namreč lažje pogovarjamo, jih lažje preučujemo in si jih tudi lažje zapomnimo. Druga dva odgovora in številne druge zanimivosti o izbiri imen pa bomo z vami delili v nadaljevanju.

Imena orkanov – izvor

Skozi zgodovino so ljudje poimenovali tropske nevihte glede na različna prepričanja: po svetnikih, ki so godovali na dan divjanja orkana, mornarji po svojih dekletih, ki so jih čakala doma, itd.

Danes so imena orkanov izbrana vnaprej. Za to skrbi Svetovna meteorološka organizacija, ki hrani poseben seznam z imeni orkanov za obdobje šestih let. Po tem obdobju se imena orkanov lahko ponovijo, razen v primeru orkanov, ki so še posebej uničujoči. Orkana Katrina ali Irma tako najverjetneje ni več za pričakovati.

Poimenovanja za leto 2017

Imena si sledijo po abecednem redu in se glede na spol izmenjujejo:

Imena orkanov na Atlantiku za sezono 2017: Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irma, Jose, Katia, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince,  Whitney.
Imena orkanov na Pacifiku za sezono 2017: Adrian, Beatriz, Calvin, Dora, Eugene, Fernanda, Greg, Hilary, Irwin, Jova, Kenneth, Lidia, Max, Norma, Otis, Pilar, Ramon, Selma, Todd, Veronica, Wiley, Xina, York, Zelda.

So orkani z ženskimi imeni res nevarnejši?

Med letoma 1950 in 1970 so orkane poimenovali zgolj z ženskimi imeni, saj naj bi bili ti podobno nepredvidljivi, kot so nepredvidljive ženske. Posledično so vremenoslovci začeli orkane nagovarjati kot ženske, v slogu: »Ta pa je bila temperamentna!«. Slednje je razjarilo vremenoslovke in feministke.

Obstajala je tudi teorija, da naj bi orkani z ženskimi imeni v preteklosti ubili več ljudi, ker jih ti zaradi imena niso jemali dovolj resno, a so to teorijo znanstveniki pozneje zavrgli.

Ko so orkani končno začeli dobivati tudi moška imena, pa so številni menili, da slednja nimajo dovolj močne sporočilne vrednosti. No, kljub temu se danes uporabljajo tako ženska kot moška imena.

Kaj se zgodi, če kakšno leto imen zmanjka?

Če na vnaprej določenem seznamu zmanjka imen, kar bi se letos morda tudi znalo zgoditi, dobi nov orkan ime glede na vrstni red grške abecede, začenši z Alfa.

Kaj pa menite vi? Se tudi vi bolj ustrašite imen Irma in Maria kot Greg ali Irwinsmiley

Podobni članki

16. Julij 2021
V središču
3 MIN
48
pogled
Kdo bi si mislil, da lahko pisanje povzroča takšno stisko – tako prostorsko kot časovno! Če smo v časovni stiski, besede okrajšamo...
14. April 2023
novotvorjenke, neologizmi, brbotalnik, fačuzi, bankster, nove besede, nova beseda
Jezikovne dileme
3 MIN
30
pogled
»Smo v obdobju norih inovacij. Stalno je treba iskati nove besede, da z njimi poimenujemo pojme, ki jih pred petimi leti še nismo...