Brezplačen

Hitri izračun cene

x

jezik, igre, igrice, gaming, e-šport, besedišče, terminologija, xbox, playstation
3
17
Zanimivosti / 10. Marec 2023

Gejmerščina in slovar jezika oboževalcev iger

Če ste totalen n00b*, kar se tiče iger (ne igric, lepo vas prosimo), potem se vam pogovori, ki potekajo med igranjem, zdijo spakedranščina, v kateri prepoznate le nekaj slovenskih izrazov in kakšnega, ki bi lahko bil angleški, pa niste čisto prepričani, ali je res. Od kod vse te fantastične besede in kaj sploh pomenijo? Odkrijmo tančico skrivnosti, ki obdaja mojstre tipkovnic, mišk in igralnih konzol.

Za vse n00be tam nekje – tu je gejmersko besedišče s podnapisi.

* n00b, tudi noob: žaljiv izraz za novega ali neizkušenega igralca. Na primer: "Ne bodi tak noob, nauči se igrati igro, preden se pridružiš tekmi!"

 

E-šport ali igračkanje?

Igranje iger je postal resen posel oziroma šport. E-šport je namreč kratica za elektronski šport, kar pomeni igranje računalniških iger na tekmovanjih ali v živo pred občinstvom. E-šport se lahko igra v parih in skupinah. Po vrhu vsega pozna ta dejavnost tekmovanja na državnih in mednarodnih ravneh. Zmaga v e-športu je odvisna od veščin igralca, strategije in hitrosti. E-šport se lahko gleda na spletu prek različnih platform, kot sta Twitch in YouTube. Kot vsaka resna panoga, s katero se ukvarjajo ljudje, pa ima tudi e-šport kopico terminologije, ki jo je dobro poznati.

 

Slovar FTW**

Če obstajajo terminološki slovarji z različnih strokovnih področjih, si tudi igranje iger, ki iz zabave prerašča v redne službe, tekmovalno panogo in nenazadnje pravo znanost, zasluži svojega. Poglejmo nekaj zanimivih primerov.

** FTW - Okrajšava za "For The Win", ki označuje močno željo po zmagi ali doseganju nečesa. Na primer: "Združimo moči in osvojimo cilj, FTW!"

 

GLHF

To je prijazen in prijateljski izraz, ki pomeni »good luck have fun«. Z njim soigralcem zaželimo srečo in zabavno igro.

AFK

Ta kratica (»away from keyboard«) pomeni stran od tipkovnice". Igralci uporabljajo ta izraz, da drugim sporočijo, da se oddaljujejo od računalnika. Na primer: "Za trenutek moram iti AFK, BRB!"

Skin

Za igranje je včasih treba imeti trdo kožo. Toda izraz skin opisuje zunanjost lika v igri in njegovo podobo, ki jo lahko poljubno spreminjamo. Liku tako dejansko nadenemo drugo kožo.

Camper

Ekipa igralcev od svojih članov pričakuje, da so aktivni in da ves čas sodelujejo. Če se s svojim likom v igri le nekam »parkirate«, veljate za camperja, ki se skrije in upa, da bo preživel to stopnjo. Vsekakor to ni vloga, ki bi jo priporočali.

Lag

Je nekaj, česar  se igralci bojijo. Lag je zamuda, ki se pojavi med igralčevo reakcijo in tistim, kar se zgodi v igri. Če igralec strelja, potem si ne želimo laga, ki bi nam šele čez nekaj sekund pokazal, kaj se je zgodilo in če je sploh koga zadel. Pri resnem igranju seveda ne govorimo o sekundah, saj niti milisekundne zamude niso zaželene.  Za lag sta odgovorni oprema in internetna povezava, česar pa si nihče ne želi.

MP/SP

Igre se ločujejo tudi po tem, kako jih igramo. MP ali multiplayer igre omogočajo, da se v igri druži več oseb, ki si lahko pomagajo ali pa tudi ne. Medtem ko je single player (SP) igra, namenjena enemu igralcu, pred katerega je postavljen določen izziv. Kaj je boljše, je verjetno odvisno od družbe, s katero igramo, in ali si morda ne želimo celo v miru igrati sami zase.

PVP

Okrajšava za »igralec proti igralcu« (»player versus player«), ki označuje igranje, ki se osredotoča na boj proti drugim igralcem. Na primer: »Všeč mi je intenzivnost tekem PVP.«

HP

Kratica za »hit points«, ki označuje zdravje lika. Na primer: »Pred naslednjim bojem si moram izboljšati HP.«

Nerf

Oslabitev ali zmanjšanje učinkovitosti nečesa v igri. Na primer: »Upam, da bo to orožje nerfed, ker je premočno.«

K/D Ratio

Igralčevo razmerje med številom ubojev in številom smrti ali število ubojev v primerjavi s številom ubojev, ki jih je igralec dosegel, ko je bil ubit. Na primer: »Moj K/D ratio je 3:1, v tej tekmi mi gre dobro.«

OP

Se že počutite, da je nasprotnik v premoči? Potem poznate situacijo, ko je nasprotnik OP – overpowered. Ekipa ali igralec v tem primeru nimata dobrih možnosti za zmago, saj je nasprotnik lahko številčnejši, močnejši, bolje opremljen ali preprosto bolj zvit. No, sreča je na strani pogumnih, zato ne gre kar takoj odnehati. Saj poznamo zgodbo o Davidu in Goljatu, kajne?

RPG

Role playing game ali igra z igranjem vlog omogoča igralcem, da postanejo liki v igri, vplivajo na njen potek in odločajo o tem, kako se bo njihov lik razvijal. Navadno gre za fantazijske ali znanstvenofantastične žanre iger, kjer so liki še posebej dobro izdelani. S svojo osebnostjo in podobo privlačijo zveste igralce, ki neredko igro nadaljujejo v resničnem življenju kot cosplay.

DPS

Kratica za »Damage per second« (ali škoda na sekundo) pomeni količino škode, ki jo lahko igralec v igri zadane nasprotniku. Na primer: »Igram kot lik DPS, zato se osredotočam na to, da naredim čim več škode.«

F2P

Okrajšava za »Free-to-Play«, ki se nanaša na igre, ki jih je mogoče igrati brez nakupa. Na primer: »Za to igro ne bom zapravil nobenega denarja, saj je F2P.«

PWN

Namerno napačno zapisana beseda »own« (tipska napaka, saj sta O in P na računalniški tipkovnici skupaj), ki se uveljavila, uporablja pa se za izražanje prevlade nad drugim igralcem. Na primer: "Tisto sovražnikovo ekipo sem popolnoma PWN!" (PWN kot izločil, nadigral ali prevzel ozemlje).

Cheese/Cheesing

To je ena od taktik, kako končati določeno stopnjo ali opraviti nalogo v igri – brez posebnega truda. Igranje »po liniji najmanjšega odpora« ali cheesing ni posebej priljubljeno, saj se je za gledalce iger ali za status dobrega igralca vendarle treba malce bolj potruditi.

Easter Eggs

Tale jajca se ne pojavljajo samo ob veliki noči. S tem izrazom opisujemo skrite namige, dodatke ali majhna presenečenja, ki jih igralci lahko najdejo v igri. Easter eggs so elementi, ki za samo igro navadno niso bistveni, so pa prijetna popestritev igranja.

Buff

Izraz za začasno povečanje statistik ali sposobnosti lika. Na primer: »Pravkar sem prejel buff, moja moč napada se je za naslednjih nekaj minut povečala.«

Mashing

To je glagol, ki opisuje besno pritiskanje na gumb na tipkovnici ali kontrolerju. Mashing se zgodi, ko hoče igralec izvesti neko dejanje, pa mu to ne uspe, ali pa je to le taktika, da se izvije iz določene situacije. Igralca, ki se poslužuje te tehnike, je vsekakor mogoče slišati že na daleč.

 

Terminologija, povezana z igrami, je na splošno poznana vsem igralcem ne glede na to, ali igrajo na računalniku ali na konzolah. Prav tako niti Playstation niti Xbox – čeravno sta huda konkurenca kot Viole in Dragonsi – nimata razvitega povsem ločenega besedišča. Razen nekaj podrobnosti glede poimenovanja posameznih gumbov ali opreme se igralci na vseh platformah sporazumevajo z istimi izrazi. Te pa je dobro poznati, če želite v svetu iger uspešno komunicirati. Je pa pri tem izrazoslovju tako kot z drugimi jeziki – z uporabo se ga da hitro usvojiti.

 

Ker smo tik pred pomladjo, bomo rekli: »Adijo/adio, igre, živjo/živijo, pomlad!«
Kako je pravilno, razkrijemo prihodnji petek v novem članku.

 

Podobni članki

27. November 2015
Naglasna znamenja: ostrivec, krativec, strešica
Slovnica
MIN
228
pogled
Se spomnite svojih šolskih dni, ko ste pri pouku slovenščine obravnavali naglasna znamenja, torej ostrivec, krativec in strešico?...
13. Avgust 2020
Oče naš, očenaš, Zdrava Marija, imena praznikov
V središču
3 MIN
63
pogled
  Marijino vnebovzetje, ki ga kristjani obeležujejo 15. avgusta, velja za enega izmed največjih krščanskih praznikov, leta 1992 p...