Brezplačen

Hitri izračun cene

x

3
39
V središču / 13. Avgust 2020

OČE NAŠ ALI OČENAŠ?

 

Marijino vnebovzetje, ki ga kristjani obeležujejo 15. avgusta, velja za enega izmed največjih krščanskih praznikov, leta 1992 pa je bil razglašen za slovenski državni praznik in dela prost dan (dobra novica za vse, ki bi morali jutri v službo). wink

Današnji blog zato posvečamo zapisovanju molitev.

Da ni vse tako preprosto, kot se vam mogoče zdi na prvi pogled, poskusite rešiti spodnjo jezikovno dilemo (izberite pravilen zapis molitve):

 • Molitvi očenaš/Očenaš/Oče naš in Zdrava marija/Zdrava Marija/zdravamarija sta po mnenju mnogih kristjanov najlepši molitvi krščanske veroizpovedi.

 

Imena praznikov – pa ne že spet!

Približno tako pogosto, kot razrešujemo jezikovno dilemo pravilnega zapisovanja predlogov s/z in kričimo, da je skladenjsko tripičje nestično ločilo, poudarjamo:

 

da imena praznikov, razen tistih, ki so izpeljani iz lastnih imen ali iz njih tvorjeni svojilni pridevniki (Prešernov dan, Marijino vnebovzetje), pišemo z malo začetnico.

 

Zdrava Marija ali zdrava Marija? Ne, zdravamarija!

Kako zapisujemo imena molitev ter drugih liturgičnih ter veroučnih obrazcev?

Verjeli ali ne: z malo začetnico (in brez presledka med posameznimi sestavinami) – ker poimenujemo samo tip besedila: apostolska vera, hvalnica, kesanje, litanije, rožni venec, hvalospev …

 • Molitev z začetkom Zdrava Marija, milosti polna … pravilno zapišemo zdravamarija,
 • molitev z začetkom Oče naš, ki si v nebesih … pa očenaš.

 

Zakaj je pravilen zapis skupaj?

 • Ker sta poimenovanji molitev očenaš in zdravamarija že zelo poljudni, začetek molitve pa sovpada z njunim poimenovanjem.
 • Ker se poimenovanji omenjenih molitev uporabljata tudi v množini, npr. Zmolil sem pet očenašev in pet zdravamarij.

Pri tem moramo paziti na molitev sveti angel, ki se začne s Sveti angel, varuh moj …, saj se ta ne zapiše skupaj (kot zdravamarija in očenaš), pač pa narazen in z malo začetnico: sveti angel. Zakaj? Ker se lahko sklanjata obe njegovi sestavini:

 • Brat je zmolil svetega angela, očenaš in pet zdravamarij.

 

Z veliko začetnico pišemo le naslov ustrezne molitve ali njene glasbene izvedbe.
Slovenski kantavtor Iztok Mlakar je uglasbil in priredil očenaš,
naslov njegove glasbene priredbe pravilno zapišemo Očenaš.

Zgoraj zapisani imeni molitve sta torej napačni.

 

Kaj pa: molitev Zdrava Marija? Ja, tudi tako je prav!

Zagotovo se spomnite znane dileme o zapisovanju imen znamk in izdelkov, ki nastanejo iz drugih lastnih imen in se čez čas poobčnoimenijo. Jih pisati z veliko ali malo začetnico?

 • Za rojstni dan sem dobila milko. (čokolado)
 • Za rojstni dan sem dobila čokolado Milka. (čokolado znamke Milka; Milka je v tem primeru imenovalni prilastek, ki se nahaja ob občnoimenskem jedru čokolada)

Če zgoraj zapisano pravilo prenesemo na današnjo jezikovno zadrego, bi lahko imena molitev očenaš, zdravamarija in sveti angel pisali z veliko začetnico in narazen. Torej:

 • molitev Oče naš
 • molitev Zdrava Marija
 • molitev Sveti angel

Molitev je v zgoraj zapisanih besednih zvezah občnoimensko jedro, Oče naš, Zdrava Marija in Sveti angel pa so imenovalni prilastki, ki nastopajo ob biološko neživem jedru.

 

Huh, OMG (ali bolje OMB)!

Tole zapisovanje imen molitev pa ni kar tako, kajne? Pomembno je, da si zapomnimo, da:

 • poimenovanji molitev očenaš in zdravamarija kot tipa liturgičnega besedila pišemo skupaj in z malo začetnico;
 • če ob njiju stoji občnoimensko jedro molitev, pa z veliko začetnico in narazen – molitev Oče naš in molitev Zdrava Marija.

 

Leemetino praznično voščilo

Vsem kristjanom, ki jutri obeležujete pomemben krščanski praznik, iskreno čestitamo, vsem Marijam, Maričkam, Mickam in Majam pa čestitamo ob godovnem prazniku! 

.

Podobni članki

17. Marec 2017
Slovenski pravopis
2 MIN
61
pogled
Številni bi rekli, da matematika in slovenščina nimata kaj dosti skupnega. A tudi besedila z matematičnimi izrazi lahko kaj hitro...
08. April 2016
Nenavadno sklanjanje nekaterih samostalnikov v slovenščini
Slovnica
MIN
8
pogled
Sklanjanje nekaterih besed preseneti celo materne govorce. Nekatere zelo splošne in vsakdanje besede nenehno sklanjamo narobe, n...