Brezplačen

Hitri izračun cene

x

BLOG

Praktični in hudomušni nasveti za učinkovito rabo jezika

5
V središču / 13. Junij 2011

Koliko jezikov govorijo v Afriki?

Ste se kdaj vprašali, koliko jezikov govorijo v Afriki in kateri jeziki so najpogostejši? Afrika vsekakor ni jezikovno homogena celina. Znanih je namreč približno 1500 afriških jezikov. Večina jih spada v tri velike afriške jezikovne družine.

 

Afriško-azijska jezikovna družina

Afriško-azijski jeziki so razširjeni predvsem na severu in severovzhodu Afrike ter združujejo več kot 300 milijonov govorcev. Med skoraj 400 jeziki prednjači arabščina z več kot 280 milijoni govorcev v Afriki in Aziji.
 

Nilsko-saharska jezikovna družina

Nilsko-saharska družina obsega jezike, ki jih govorijo ob zgornjem toku rek Nil in Šari. Jeziki se med seboj močno razlikujejo, govorijo pa v najmanj 17 državah. Vseh govorcev nilsko-saharskih jezikov je bilo še leta 1987 zgolj 11 milijonov, ocene za leto 2010 pa govorijo o več kot 45 milijonih govorcev. Za večino teh jezikov najbrž še nikoli niste slišali in prav tako najbrž ne poznate veliko ljudi, ki govorijo Luo ali Kalenjin.
 

Nigrsko-kongovska jezikovna družina

To je največja jezikovna družina v Afriki - po številu govorcev (približno 400 milijonov) in tudi po številu jezikov. Večina jezikov v podsaharski Afriki spada v to družino, med njimi Zulu, Igbo, Yaruba in Svahili.
 

Drugi afriški jeziki

Poleg treh glavnih jezikovnih družin obstaja v Afriki še precej drugih. Med afriškimi jeziki ste najbrž že slišali za afrikanščino, ki spada med indoevropske jezike in je afriška različica nizozemščine. Govorijo jo zlasti v Južnoafriški republiki in Namibiji.

Podobni članki

28. December 2018
Zanimivosti
3 MIN
5
pogled
Leto se izteka in čas je, da tudi mi, tako kot Božiček, preverimo, kako pridni ste bili. V nadaljevanju vas čaka 10 zanimivih vpr...
23. Junij 2010
Sodni prevodi
MIN
0
pogled
Kaj obsega delo sodnega tolmača? Sodni tolmači so kvalificirani strokovnjaki, imenovani s strani ministra za pravosodje, ki pr...