Brezplačen

Hitri izračun cene

x

ehrana, e-hrana, vezaj, pomišljaj, zloženke, skupaj, narazen
3
56
V središču / 10. December 2020

ehrana ali e-hrana

 

 

No, kar priznajte – tudi vas zapečejo oči, zasrbi nos in zaboli glava, ko v besedilih opazite napačno rabo vezaja (-)?

Čeprav gre za čisto »nedolžno« ločilo, nam povzroča ogromno preglavic. Ker se v uradnih dopisih velikokrat izgubi, ga lahko hudomušno poimenujemo kar vezaj, pisarniški zmaj.

Danes predstavljamo nekaj najpogostejših primerov pravilne rabe vezaja.

 

Vezaj (-) ni pomišljaj (–)

Vezaj in pomišljaj sta ločili, ki se v besedilih najpogosteje zamenjujeta. Ne ločita se samo po grafični podobi (pomišljaj je daljši od vezaja), ampak se uporabljata v različnih, točno določenih skladenjskih položajih.

V splošnem lahko zapišemo, da vezaj nadomešča veznik in ter med seboj povezuje enakovredne sestavine, pomišljaj pa najpogosteje nadomešča predlog od/do in dodaja pristavčno pojasnilo. Več o rabi pomišljaja preberite tukaj.

 

Šola je vzgojno-izobraževalna ustanova

Stični vezaj pišemo med sestavinami prirednih zloženk. Priredne zloženke so tvorjenke, ki so nastale z zlaganjem dveh ali več pomensko enakovrednih sestavih.

 

Če zapišemo, da je slovenska zastava belo-modro-rdeče barve,
to pomeni,
da je slovenska zastava sestavljena iz bele in modre in rdeče barve.

 

Če želimo poudariti, da je društvo kulturno in umetniško, to zapišemo kot kulturno-umetniško društvo.

Ker je šola ustanova, ki vzgaja in izobražuje, je vzgojno-izobraževalna ustanova.

 

Stric Kacin ne dovoli izleta v Šmarje - Sap

Nestični vezaj uporabljamo pri zloženkah, ki so sestavljeni iz sestavin, ki jih lahko uporabljamo tudi samostojno. Primer je zemljepisno ime Šmarje - Sap, ki je nastalo z združitvijo dveh naselij (Šmarje in Sap) – pri pregibanju se pregibata obe sestavini.  

  • Pet- in šestčlanska družina

Če želimo besedilo čim bolj strniti in smo v besedilo vključili zloženki ali sestavljanki, ki sta sestavljeni iz dveh istih besed, ju ni treba ponavljati. Vezaj s pridom uporabljamo tudi na koncu pisno osamosvojenega dela tvorjenke.

Poglejmo si primer!

Namesto:

⇒ Do dodatka so upravičene petčlanske in šestčlanske družine ali Na njegovo ustvarjanje so vplivale družbenoekonomske in političnoekonomske okoliščine,

lahko zapišemo:

⇒ Do dodatka so upravičene pet- in šestčlanske družine ali Na njegovo ustvarjanje so vplivale družbeno- in političnoekonomske okoliščine.

 

Danes ne kuham – kosilo naroči pri e-hrani!

Vezaj vedno pišemo tudi med zloženkami, ki so nastale iz podrednih zvez, če je prvi del števka ali črka.

⇒ Tako je prav: C-vitamin, TV-sprejemnik, c-dur, d-razred.

Tako bi bilo pravilno, da bi ime portala, ki se ukvarja s spletnim naročanjem dostave hrane, pravilno zapisali e-hrana, ne ehrana.

 

Pa je to res?

DA: ker se prvi del zloženke e navezuje na pridevnik »elektronski« (v drugem pomenu v SSKJ: »ki obstaja v digitalni obliki«). Razlog za jezikovno dilemo tiči v angleščini – večino besed, ki se začnejo z e-, Angleži zapisujejo skupaj: email, ebook.

NE: imena podjetij so zaščitena, prav tako vsi izdelki in blagovne znamke. Prav zato portalu ehrana ne smemo zameriti ali očitati, da v imenu niso uporabili vezaja.

Aha, še to – če zloženke s prvo črkovno sestavino stojijo na začetku povedi, jih zapišemo z veliko začetnico (E-pošta je dostopna vsem), razen če gre za ustaljena poimenovanja, na primer imena blagovnih znamk (iPhone lahko kupite po akcijski ceni).

 

Leemeta in ehrana vam častita …

Leemetovci se radi družimo ob odlični hrani – tudi tako, na daljavo. Zato je Miklavž (ehrana :D) za vse naše pridne bralce pustil darilce: kodo za brezplačno dostavo slastnih obrokov, ki vam jih prijazni ehranini dostavljavci pripeljejo po celotni Sloveniji.

 

Ob naročilu uporabite kupon LEEMETA, ki je veljaven do konca leta!
Koda velja do 31. 12. 2020 pri spletnem plačilu in omogoča brezplačno dostavo ehrana Live.
KODA JE POTEKLA!

 

Podobni članki

27. November 2015
Naglasna znamenja: ostrivec, krativec, strešica
Slovnica
MIN
211
pogled
Se spomnite svojih šolskih dni, ko ste pri pouku slovenščine obravnavali naglasna znamenja, torej ostrivec, krativec in strešico?...
17. December 2021
deliti, strinjati se, deliti mnenje, deljenje, deliti izkušnje, prijatelji, znanci
Slovnica
5 MIN
49
pogled
Lepo je deliti, kajne? Že v otroštvu so nas učili, da moramo deliti stvari, najlepše pa je, ko delimo veselje. Ko smo odrasli, smo...