Leemeta prevajanje

Blog

Najbolj brani kratki nasveti za učinkovito rabo jezika.

Lingua latina – nekoč kraljica, danes učiteljica
  • Zanimivosti
/
30. September 2016

Lingua latina – nekoč kraljica, danes učiteljica

Ste se kot otrok radi igrali z lego kockami? Če vas mika zlaganje lego kock na jezikovnem področju, je za vas prava izbira učenje latinščine. Pri njej stavke tvorimo besedo za besedo in skoraj pri vsaki je treba biti pozoren na katero od pravil.

Jezik starih Rimljanov

Latinščina (Lingua latina) je jezik starih Rimljanov, ki so ustvarili nekoč največji imperij. Prebivali so predvsem na ozemlju današnje Italije in svoj jezik širili v osvojene province. Ime je latinščina dobila po pokrajini Latium (slovensko Lacij), kjer je bil ustanovljen starodavni Rim. Njeno naravno nadaljevanje je danes italijanščina, obenem pa je latinščina osnova za romanske jezike. Do renesanse je bila v Evropi univerzalni jezik, podobno kot je dandanes angleščina, še vedno pa je uradni jezik Rimskokatoliške cerkve in države Vatikan.

Poleg klasične grščine je eden od dveh evropskih klasičnih jezikov in je bila v zgodovini eden od temeljev klasične izobrazbe. Zaradi velike razširjenosti v preteklosti v sodobnih jezikih najdemo veliko besed z latinskim korenom, prav tako pa se je v veliki meri ohranila v nekaterih vedah: medicini, botaniki, farmaciji, pravu.

Osnova besed in tujke

Iz latinščine izvirajo številne besede, ki se danes pogosto uporabljajo:

  • Republika (res publica – javna zadeva)
  • Socialen (socius – tovariš)
  • Servilen (servus – suženj)
  • Dominanten (dominus – gospodar)
  • Medicina (medicus – zdravnik)
  • Patriarhat (pater – oče)
  • Matriarhat (mater – mati)
  • Human (homo – človek)

Iz latinščine izhajajo tudi številni pregovori:

→ Motiti se je človeško – Errare humanum est

→ Hiti počasi – Festina lente

→ Kocka je padla – Alea iacta est

→ Ponavljanje je mati učenosti – Repetitio est mater studiorum

→ Prisluhniti je treba tudi drugi strani – Audiatur et altera pars

→ Vsak je svoje sreče kovač – Faber est suae quisque fortunae

→ Vse je dobro, kar se dobro konča – Finis et bonum idem est

→ Človek človeku volk – Homo homini lupus

V nekaterih delih Slovenije se pozdravljajo s servus ali serbus, kar izhaja iz latinske zveze Servus Dominus, sluga (suženj) Gospodov.

Zahtevna slovnica

Latinska slovnica je precej zahtevna, vsebuje tudi veliko nepravilnih glagolov. Latinščina ima sistem pregibanja precej podoben slovenščini: predvsem deluje tako, da pripenjamo pripone in obrazila nespremenljivi osnovi. Sklanjanje samostalnikov in pridevnikov se imenuje deklinacija, spreganje glagolov pa konjugacija.

Obstaja pet sklanjatev samostalnikov in štiri spregatve glagolov.

Latinica, latinska abeceda in rimske številke

Rimljani nam niso dali samo jezika, temveč tudi svojo pisavo (latinico) in latinsko abecedo, ki je široko uporabljen sistem zapisovanja po vsem svetu. Slednja je precej podobna slovenski abecedi, nima šumnikov, ima pa črke q, w, x in y. So pa Rimljani uporabljali samo velike črke, male so se pojavile šele v srednjem veku. Do danes so se ohranile tudi rimske številke.

Tečaji in študij klasične filologije

Če vas je učenje latinščine zamikalo, se lahko udeležite začetnih tečajev, ki jih organizirajo skorajda po vsej Sloveniji. Tisti, ki jo želijo spoznati še temeljiteje, pa se lahko odločijo za študij klasične filologije na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer študenti poleg latinščine spoznavajo tudi klasično grščino ter rimsko in grško kulturo.

Si užival v branju?

Prijavi se in prejmi obvestilo o novem prispevku.

Komentarji

Povsem po naključju sem našla

Povsem po naključju sem našla vaš blog, ko sem iskala nekatera pravopisna pravila. Prijavila sem se na novice in mi niti malo ni žal. Odlično vam gre in komaj čakam, da me naučite kaj novega :)

Maruša, pozdravljeni,

Maruša, pozdravljeni,

hvala za lepe besede.

Odlično, potem pa pobrskajte še po preteklih objavah, gotovo boste našli še kaj koristnega. smiley

Lep konec tedna vam želim in oglasite se še kaj!

Pozdravljeni,

Pozdravljeni,

super članek. :) Za učenje latinščine se že kar nekaj časa zanimam, ampak vidim, da ni veliko jezikovnih šol, kjer bi jo poučevali. Ali pa tečaja enostavno ne izvedejo zaradi premajhnega števila prijavljenih. Zanima me, ali morda vi veste za kakšen kontakt, kjer izvajajo latinščino? Hvala lepa in lep pozdrav!

Pozdravljeni, Valentina,

Pozdravljeni, Valentina,

ste vprašali tudi v Jezikovni šoli Panteon? Pokličete jih lahko na brezplačno številko 080 10 42.

Prav tako se lahko obrnete na Jezikovno šolo Thomas http://www.thomas-jeziki.si/ ali pa na Zavod ŠOLT. Če ne poučujejo pri njih, vas bodo pa morda vsaj znali usmeriti naprej. Škoda bi bilo, da bi ostalo samo pri želji. smiley

 

Pozdrav!

Pozdrav!

Jaz sem si pa vedno razlagal, da je "servus" mišljeno kot sluga tistega, ki ga pozdravljamo. Raba te besede se mi zdi najbolj zanimiva - to, da se v narečju in med prijatelji v našem času aktivno uporablja po izvoru latinska beseda. Kdo bi si mislil (preden se začneš učiti latinščino)! Na Celjskem uporabljamo še bolj predelano "seos".

Lep pozdrav!

Pozdravljeni, Lovro,

Pozdravljeni, Lovro,

res se je dolgo ohranila. Seos, pravite? Zanimiva različica! smiley 

Ni komentar, ampak popravek:

Ni komentar, ampak popravek: Slučajno naletel spodaj med starimi prispevki ...

Če hočete napisati Služabnik Gospodov, je treba to latinsko napisati Servus Domini (pač v rodilniku). Se pa strinjam, da je najverjetneje tu mišljeno, da sem služabnik sogovorca. (Sluga pokoren!)

Lahko pa dodate, da je iz istega pomena (a novega korena neolat. "sclavus")  nastal tudi pozdrav "Ciao". Morda pa je to sploh za kak nov blog. Slovo -> sloviti -> Slovan - > Sclavus -> Sciavo -> Ciao

Dodaj nov komentar

Prevajanje reference

»Delo vaše agencije dobro poznamo in ga sodelavci tudi največkrat pohvalijo!«

PRIDRUŽI SE!
Naše kratke nasvete za učinkovito rabo jezika bere že prek 25.000 bralcev. Pridruži se jim - brezplačno!