Brezplačen

Hitri izračun cene

x

BLOG

Praktični in hudomušni nasveti za učinkovito rabo jezika

1
Slovnica / 29. November 2013

Frazemi v praksi: »Gotof si, zato ne toči krokodiljih solz!«

Ste že slišali za frazeme?

Tudi, če zanje še niste slišali, jih gotovo zelo pogosto uporabljate. Frazemi so v slovenščini v uporabi skorajda na vsakem koraku. Imamo jih toliko, da smo jim celo posvetili slovar (tj. Slovar slovenskih frazemov). V slovarju avtor Janez Keber navaja, da je »frazem oz. frazeološka enota stalna besedna zveza, pomen katere ni ali je samo delno ugotovljiv iz pomenov njihovih sestavin in ki imajo praviloma stalno in samo omejeno spremenljivo sestavo«.

Frazemi so torej besedne zveze, ki v sebi skrivajo drugačen pomen od tistega, ki bi ga lahko pričakovali na prvo žogo. No, poglejte: meni nič, tebi nič, pa smo že zapisali prvi frazem. Ups, smo že pri dveh. :)

 

Oglejmo si še nekaj frazemov:

Teta je Filipu za rojstni dan podarila avtomobilček. Sicer je bil ta avtomobilček star kot Zemlja, saj se je z njim igral že njen sin, vendar pa se je malček darila vseeno razveselil in si mislil: »Bolje vrabec v roki kot golob na strehi, poleg tega pa se podarjenemu konju ne gleda v zobe.« Tudi Filipova mama se je nasmehnila ob darilu, ki pa ni bilo za blažev žegen, saj se mali Filip ni držal kot mila jera, pač pa se je z avtomobilčkom igral z večjim veseljem kot z vsemi ostalimi igračami.

En od najnovejših frazemov, ki se je hitro prijel v slovenščini, je slavni Gotof si! Med nami skorajda ni junaka, ki te besedne zveze še ne bi slišal in je priložnostno tudi uporabil. Takšni frazemi so odličen dokaz, da je jezik zares živ organizem, ki se nenehno razvija.

 

Za konec pa še zanimivost ...

Veste, kdaj pretakamo krokodilje solze? Mnogi mislijo, da krokodilje solze točimo, ko močno jokamo. Pa ne bo držalo. Krokodilje solze točimo, ko hlinimo jok, da bi nekaj dosegli. Fraza baje izhaja iz srednjeveškega prepričanja, da krokodili med žretjem plena jočejo. :) Tudi »točenje krokodiljih solz« je seveda frazem.


Želite rešiti še kakšno jezikovno zagato? Pobrskajte po naši zbirki jezikovnih dilem!

 

Podobni članki

22. Junij 2010
Prevajanje
MIN
0
pogled
Prevajalci vsake toliko bijemo težko bitko s stereotipi in napačnimi predstavami o nas in našem poklicu. V ta namen smo za vas z...
20. December 2010
Zanimivosti
MIN
5
pogled
Vesele praznike vam želi prevajalska agencija Leemeta. Za vas smo pripravili praznična voščila v 27 jezikih. Poslovna voščila...