Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Naziv izobrazbe: Potrebujete nasvet dr. Avgusta Kolariča ali nasvet Avgusta Kolariča, dr. med.?
3
44
Slovenski pravopis / 15. Julij 2016

Naziv izobrazbe: Potrebujete nasvet dr. Avgusta Kolariča ali nasvet Avgusta Kolariča, dr. med.?

Svoj strokovni naziv moramo pogosto zapisati krajše in samo predstavljajte si, da ob prijavi za službo svoj naziv narobe napišete že v življenjepisu. Kakšen vtis bi šele pustili, če bi na koncu strokovno napisanega dopisa napisali »ing.« namesto »inž.«!

Spodaj lahko torej poiščete okrajšavo za svoj naziv izobrazbe, da bodo tudi vaši podpisi tako profesionalni, kot ste vi. smiley

Preden skočimo v vodo, pa si poglejmo nekaj teorije, da bo plavanje lažje.

Strokovni in znanstveni nazivi

Nazive delimo na strokovne in znanstvene. Strokovni so npr.:

  • akad. glas. (akademski glasbenik)
  • univ. dipl. igr. (univerzitetni diplomirani igralec)
  • prof. šp. vzg. (profesor športne vzgoje)

Znanstveni pa npr.

  • mag. (magister znanosti)
  • dr. (doktor znanosti). 

Akademski nazivi:

Akademske nazive podeljujejo univerze svojim zaposlenim, če izpolnjujejo habilitacijska merila.

Velja pravilo, da se vsi nazivi, ki jih pridobimo pri višje- in visokošolskem ter univerzitetnem študiju, pišejo za imenom, od njega pa jih ločimo z vejico. Nazivi, ki jih pridobimo z znanstvenim študijem (po opravljeni diplomi) – torej magister, doktor itd. – pa se pišejo pred imenom.

Nezgoda na Triglavu – h komu po nasvet?

Če ste si med pohodom na Triglav zvili gleženj, se obrnite na Avgusta Kolariča, dr. med., če pa vas zanima Regionalna politika v Sloveniji po vključitvi v Evropsko unijo, se raje obrnite na dr. Avgusta Kolariča, ki je na to temo napisal doktorsko disertacijo (z gležnjem pa ga raje ne obremenjujte). :)

→ univerzitetni ~ univ.

→ diplomirani ~ dipl.

→ inženir ~ inž. (ne ing.).

Zdaj pa vas izzivamo, da preverite svojo zbranost med branjem in rešite naslednji test (pravilni odgovori vas čakajo na koncu objave) ter se tako mimogrede naučite pravila, ki vam bo do konca življenja (ali pa vsaj, dokler se boste podpisovali) zagotovo koristilo.

Kako bi okrajšali naziv izobrazbe:

- diplomirani politolog Borut Pahor?

- univerzitetni diplomirani inženir metalurgije Aljaž Smehalec?

- gospe po imenu Saša Šišmiš, ki je napisala doktorsko disertacijo na temo Zdravljenje multiple skleroze pri mlajših bolnikih?

Magistra ali magistrica?

Magistrica je vsaka ženska z magisterijem, magistra pa je farmacevtka s končanim študijem farmacije.

Odpletanje jezikovne kače ali strokovna izobrazba res ni mačji kašelj

Za konec pa se vrnimo še k temi akademski nazivi. Kako bi razpletli naziv izobrazbe izr. prof. (dr.) (mag.) Jože Novak, univ. dipl. inž. str.?

Gospod Jože Novak je študiral strojništvo (univerzitetna smer) in z uspešnim zaključkom študija postal univerzitetni diplomirani inženir strojništva. Nato se je odločil za nadaljevanje svojega izobraževanja in najprej pridobil naziv magister. Čez nekaj let je kot doktorand ob zaključku doktorskega študija uspešno zagovarjal svojo doktorsko disertacijo in pridobil naziv doktor. Ker je gospod Jože oba naziva pridobil po končanem primarnem študiju, sta zapisana pred njegovim imenom. Omenjeni gospod je zaposlen na fakulteti in prav danes so ga izvolili v naziv izrednega profesorja. Najvišji naziv, ki ga lahko dobi, je redni profesor

Praviloma se najvišji naziv piše najprej, nato sledijo vsi naslednji (nižji) nazivi, ki pa se lahko tudi opuščajo. Zato pravzaprav izr. prof. Jože Novak, univ. dipl. inž. str. pomeni enako kot izr. prof. (dr.) (mag.) Jože Novak, univ. dipl. inž. str.

Zdaj vam ostane le še, da ošilite svinčnik in se začnete podpisovati, kajne? smiley

Pravilni odgovori: Borut Pahor, dipl. pol., Aljaž Smehalec, univ. dipl. inž. metal., dr. Saša Šišmiš, dr. med.

Podobni članki

02. Junij 2017
Slovnica
2 MIN
31
pogled
Na televiziji ste zagotovo že zasledili oglas, na koncu katerega obvezno sledi opozorilo, naj se kupci in uporabniki »o tveganju...
19. Oktober 2011
Prevajanje
MIN
15
pogled
Ste že slišali za esperanto? Jezik, ki so ga načrtno razvili, da bi olajšali komunikacijo med ljudmi. V človeški zgodovini je bil...