Brezplačen

Hitri izračun cene

x

21
Prevajanje / 17. Januar 2012

Črkovalnik ne more nadomestiti lekture!

Današnji računalniški programi vam lahko močno olajšajo pisanje besedil, nobeden od njih pa ne more nadomestiti strokovne lekture. Vsi sodobni urejevalniki besedil vključujejo preverjanje črkovanja in so zelo koristni pri odkrivanju tipkarskih napak, vendar zelo slabi pri odkrivanju pomena.

Vsi poznamo valovito rdečo črto, ki nas v programih, kot je Microsoft Word ali OpenOffice, opozori na napačno črkovanje besede.

Na voljo so tudi številni drugi pripomočki, ki jih lahko uporabimo pri pisanju. V spletu je dostopen Slovar slovenskega knjižnega jezika, za preverjanje angleške slovnice pa lahko uporabite plačljivo spletno storitev Grammarly.

Preverjanje črkovanja deluje tudi v spletnih brskalnikih, zato se pri objavah na facebooku redkeje zatipkamo. Vendar nam to ne pove veliko o smiselnosti, slogovni ustreznosti in slovnični pravilnosti besedila.

V urejevalnik besedila Libre Office smo napisali stavek »Moj oče je šel peš na Avstralijo« ali »Obiskal sem stare starše v Ptuju«. Prvi stavek je povsem nesmiseln, drugi pa slovnično nepravilen. Kljub temu črkovalnik ni označil nobene od napak.
 

Napake v urejevalniku besedil.

Verjetno bo preteklo še precej časa, preden bodo računalniki odkrili vse napake v besedilih. Sreča za vse lektorje, ki se s tem preživljamo, in naše naročnike, ki potrebujejo brezhibna besedila.

Podobni članki

14. April 2017
Edinstveni, nenavadni, velikonočni običaji, velika noč, prazniki
Zanimivosti
3 MIN
34
pogled
Praznovanje velike noči v Sloveniji ni ravno nenavaden dogodek, kajne? Navsezadnje je: barvanje jajc, katerih lupino potem stremo...
31. Marec 2023
katalog, plakat, letako, brošura, sejem, promo, promo material, prevod, prevajanje
Prevajanje
2 MIN
10
pogled
Udeležba na mednarodnih sejmih je vstopnica, a nikakor zagotovilo za uspeh. Koliko ponudnikov ste si zapomnili na zadnjem obiskane...