Brezplačen

Hitri izračun cene

x

evfemizmi, evfemizem
3
48
Jezikovne dileme / 04. Marec 2021

Evfemizmi

 

Prepričani smo, da poznate vsaj eno »hiperultraprijazno« osebo, ki lahko z besedami olepša še tako neprijetno ali v določeni situaciji nesprejemljivo sporočilo. Recimo novice o tatvini ne sporoči takole:

 • Simona: »Pismo, ta kradljivec! Spet je vse pokradel, pobral še zadnje evre. Satan!«

Ampak tako:

 • Simonca: »Ojoj, ta dolgoprstnež! Spet je iz podjetja izginila velika količina blaga, izposodil si je še zadnje evre. Hudobni angel

Bogato besedje in dejstvo, da je slovenščina dobro razvit jezik, nam omogočata, da uporabimo besede, s katerimi omilimo sporočilo ter se tako izognemo neprijetnemu, nesprejemljivemu.

Z njimi lahko preklinjamo, ne da bi preklinjali. Strokovno jim pravimo evfemizmi.

 

Kaj so evfemizmi?

Evfemizmi so besede ali besedne zveze, ki nadomeščajo izraze, besede, ki v dani sporočanjski situaciji ne bi bile sprejemljive, kontekstu primerne ali v skladu z družbenimi normami, vrednotami.

Tako namesto besede tat raje uporabimo besedo dolgoprstnež, namesto da rečemo, da nekdo krade, rečemo, da izteguje prste po tujem imetju, in če želimo povedati, da je po dolgem času prišel iz ječe, rečemo, da so ga po dolgem času izpustili iz kletke.

 

Zakaj uporabljamo evfemizme?

Preprosto zato, da naslovnika ne bi prizadeli ali pa sebe spravili v neprijeten položaj.

 • Psihologi pojasnjujejo, da evfemizmi delujejo tudi kot ventili za sproščanje pritiska, saj nam omogočajo, da spregovorimo o tabuiziranih temah, neposredno izrazimo občutja in mnenje o sočloveku, s tem pa ne vznemirimo ostalih.

 

Katerih evfemizmov je v slovenskem jeziku največ?

Zbirka besed slovenskega jezika – Slovar slovenskega knjižnega jezika – vsebuje nekaj manj kot 300 besed, ki jih lahko uporabimo kot evfemizme.

 

Hiter pregled evfemizmov kaže, da je največ takih, ki označujejo umiranje, smrt, starost, spolnost.

Odhajati s tega sveta, biti v zadnjih izdihljajih, njen tragični konec je vse pretresel,
mož že gre v leta, ne bo dolgo, ko mu bodo luč držali, nagnil se je v prerani grob …

 

Kaj nam to pove o slovenski družbi?

 • Da so smrt, umiranje in starost še vedno tematike, o katerih se ne želimo pogovarjati – t. i. »tabu« teme – ali se o njih neposredno izražati.

 

Prepoznate te evfemizme?

Evfemizmi kažejo tudi na sposobnost govorčevega ustvarjalnega izražanja. Prepoznate pomene vseh spodaj zapisanih evfemizmov?

 • O poštenosti ima meglene pojme
 • Poklicna služabnica ljubezni
 • Pomagati komu v jamo
 • Včasih si je kaj prisvojil
 • Je kar precej okrogla
 • Hudoben je kot sam rogatec
 • Novo zdravilo ji sili na vodo
 • Ker je preveč pil, je kmalu klical urha
 • Oženil se je z bivšo vzdrževanko bogatega trgovca

 

Ste bolj podobni Simoni ali Simonci?

Sociolingvisti pravijo, da evfemizme uporabljamo pretežno spontano, ker smo hitro sposobni prepoznati situacije, v katerih moramo posebej paziti na izrečeno.

Zaupajte nam, ali ste bolj podobni Simoni – sporočila predajate neposredno, velikokrat brez olepševanja – ali Simonci – radi se izognete neprijetnim situacijam in obsojanju okolice zaradi »neprimernega« izražanja«.

 

Podobni članki

10. Julij 2020
Turistični vavčer, bon ali vrednotnica?
V središču
3 MIN
61
pogled
  Da lahko iz vsake težke situacije izluščimo nekaj dobrega, dokazujejo turistični boni/vavčerji/voucherji/vrednotnice. Od prvih...
22. Avgust 2011
Lokalizacija
MIN
19
pogled
Eurostat je tudi letos objavil podatke o spletnih nakupih v evropskih državah. Večina podatkov je dolgo znanih. Nakupov prek spl...