Brezplačen

Hitri izračun cene

x

e-knjiga, tiskana knjiga, kaj je bolje, kje brati knjigo, e-knjige, tiskane knjige
3
27
Zanimivosti / 21. September 2018

Papirnate ali e-knjige?

Nikoli razrešena dilema: so boljše papirnate knjige ali e-knjige?

Težko verjamemo, da enim niste naklonjeni bolj kot drugim (ali da druge potihoma celo malce prezirate). smiley

→ Nekateri prisegajo na papirnato različico in sveto zatrjujejo, da e-knjige ne glede na njihovo praktičnost občutka držanja knjige v rokah ne bodo nikoli nadomestile.

→ Spet drugi zatrjujejo, da je treba s časom naprej in da ni lepšega, ko s sabo na potovanje neseš tudi po 100 knjig v majhnem bralniku.

Kdo ima (bolj) prav? Tokrat vam bodo dilemo pomagale razrešiti kar naše prevajalke. Tadeja, Anja, Teja in Saša so pripravile kopico zanimivih prednosti ter slabosti papirnatih in e-knjig.

P. S. Tudi na tisto, da z e-knjigo ni mogoče podložiti mize, niso pozabile. wink

 

Papirnate knjige v 21. stoletju

Še pred samo nekaj leti ste med potovanjem z vlakom ali na avtobusni postaji zlahka opazili koga, ki je v rokah držal papirnato različico knjige. Danes je takšen prizor precej bolj redek. Če tisti poleg vas že ne brska po telefonu, pa se v njegovih rokah prej kot papirnata najbrž skriva kar sodobna e-knjiga.

Poznate tudi najpogostejša argumenta zagovornikov ene in druge različice?

Ena zelo pogostih trditev zagovornikov e-knjig je:

Zaradi pomnilnika e-knjig mi je prihranjeno tudi razmišljanje, katere knjige bi bilo najbolje vzeti s sabo na dopust. Knjigo lahko izberem kar na plaži, in če pri branju ugotovim, da mi knjiga ni všeč, preprosto izberem drugo.

→ Medtem ko je eden najpogostejših argumentov nasprotnega tabora, tabora papirnatih knjig:

Vonja po knjigi praktičnost e-knjig preprosto ne more nadomestiti.

Eni in drugi imajo pred sabo težko nalogo, da prepričajo druge, kajne? Pa poglejmo, kaj o tej žgoči temi pravijo naše punce.

 

E-knjige in papirnate knjige – prednosti in slabosti

Če smo čisto iskreni – ene in druge knjige imajo svoje prednosti in slabosti. Odvisno je le, kateri argumenti vam pomenijo več. Nekaterim je prilagoditev velikosti črk in osvetlitve zaslona vredna več kot vsak še tako skrivnosten vonj po starem papirju, spet drugi svojih številnih knjig v stanovanju ne bi zamenjali za noben drag okrasni kos pohištva.

 

Prednosti e-knjig Prednosti papirnatih knjig
V žepu lahko nosiš praktično celo knjižnico. Ne potrebujemo dodatne naprave.
Prihranek – ker obisk knjižnice ni potreben, prihranimo denar za članarino in gorivo, prav tako čas, ki bi ga porabili za obisk. Če greš v knjižnico, so knjige brezplačne (z izjemo letne članarine). Večino e-knjig je treba kupiti.
Velikost črk in svetlost zaslona lahko prilagodimo. Možna pretvorba v zvočno knjigo, če obstaja v tej obliki. Lahko služijo kot dekoracija v stanovanju.
Beremo jih lahko v temi, brez uporabe dodatne osvetlitve (čeprav to ni najbolj priporočljivo). Ni skrbi, da bi se naprava izpraznila. Pri branju knjige v fizični obliki se nam ni treba bati, da bi nam na najbolj napetem delu zmanjkalo baterije.
Bolj prijazne do okolja. Z e-knjigo ne moremo podložiti mize, s papirnato pa jo lahko.
Knjig v primeru požara ne izgubiš, saj ostanejo v virtualni knjižnici. Med poletnimi meseci je ne moremo pustiti na brisači, medtem ko skočimo v morje, saj nam jo lahko kdo ukrade ali pa nam sonce pregreje napravo.
Amazon ti predlaga knjige glede na tvoj okus (če ne veš, katere bi se naslednje lotil, takoj dobiš predlog), veliko knjig je na voljo v izvirniku. Nekateri imajo radi vonj po sveže natisnjeni knjigi ali celo po starem.
Sproti lahko v slovarju e-bralnika preveriš, kaj določena beseda pomeni. Formati e-knjig so včasih prilagojeni za uporabo samo na eni vrsti bralnika (npr. Kindle). Pri papirnatih knjigah te težave ni.
Preprosto delanje zapiskov brez vihanja listov in uporabe dodatnega papirja. Ohranjen čar branja ­– listanje, zavihani robovi, vonj papirja, zaznamovanje strani, kjer smo ostali … 
Zelo preprost nakup (sploh če imaš nastavljeno možnost enega klika). Najnovejše knjige na voljo takoj, iz domačega naslonjača. Knjižnice imajo svoj čar. Sprehajanje med policami in iskanje knjig je tako sproščujoče ...
Lažje iskanje knjig, ki jih imaš v knjižnici, in iskanje po ključnih besedah v posamezni knjigi. Vse slovenske knjige so lahko dostopne. 
Knjige so cenejše za uporabnike, prav tako tudi njihova objava. Veliko klasičnih romanov je na bralniku Kindle celo brezplačnih. Otroke lažje pritegneš k branju papirnatih knjig. Še posebej, če jih lahko sami izbirajo s polic.
Nihče ne vidi, kaj bereš. smiley So odlično darilo.

 

Najljubša (in najzabavnejša citata) naših prevajalk

Kot vidite, so naše punce navajanje prednosti in slabosti vzele zelo resno. A malce duška so si vendarle morale dati.

E-knjige:

»E-knjige so bolj higienične od knjig, izposojenih v knjižnici (pri knjigah iz knjižnice pogosto razmišljam o tem, od česa je nastal kakšen madež, kje so jih ljudje brali – morda tudi na stranišču?). Brrr!« smiley

Papirnate knjige

»Če ti na plaži sije sonce v glavo, si jo z e-bralnikom res težko pokriješ – kar verjemite mi, sem poskusila.« smiley

 

Mnenje naših sledilcev

V kateri tabor spadate vi – tabor zagovornikov papirnatih ali e-knjig? smiley

 

Podobni članki

28. September 2018
pisanje naslovov, naslovi, slovnica pri naslovih
Zanimivosti
4 MIN
23
pogled
V današnjem hitrem svetu povprečen bralec naslovu sicer nameni zgolj delček sekunde. A včasih je za to, da bralec članek ali knjig...
30. Julij 2012
Akcije in popusti
MIN
19
pogled
Za najpomembnejši razlog smo želeli poskrbeti kar sami: Če se za prevod spletne strani odločite v poletnih mesecih, vam pri...