Brezplačen

Hitri izračun cene

x

Edinstveni, nenavadni, velikonočni običaji, velika noč, prazniki
3
36
Zanimivosti / 14. April 2017

Nenavadni velikonočni običaji

Praznovanje velike noči v Sloveniji ni ravno nenavaden dogodek, kajne? Navsezadnje je:

  • barvanje jajc, katerih lupino potem stremo
  • in jajca, neredko zelo sumljivih barv, nato pojemo ter
  • iskanje teh jajc po grmovju okrog hiše precej vsakodnevna reč, kajne? wink

Tolažimo se lahko s tem, da v tej norosti nismo sami.

Poglejte 5 še bolj (ali vsaj enako) nenavadnih običajev iz drugih držav in se prepričajte, da je nenavadnost pogosto stvar perspektive. smiley

 

5. Češka republika

Če menite, da so časi bičanja mimo, ob veliki noči ne hodite na Češko. Tam namreč fantje ob veliki noči punco, ki jim je najbolj všeč, z bičem (ki mu pravijo pomlázka) parkrat udarijo, s čimer ji pokažejo – kako čudno – da jim je všeč. Punca jim nato podari pirh (pirhi so na Češkem kraslice) ali denar, če so dovolj stari, pa tudi šilce žganja.

Kot da to ne bi bilo dovolj, velja še za skorajda sramoto, če te ob veliki noči ne prebiča nihče. Narobe svet, kaj?

Če menite, da se norost tukaj konča, se motite. Naslednje jutro so namreč glavne punce, ki na fanta, ki jim je všeč, zlijejo vedro ledeno mrzle vode.

No, temu pa že pravimo enakopravnost spolov, kajne? smiley

 

4. Norveška

Prazniki so odlična priložnost za druženje z družino. Na Norveškem pa so očitno tudi odlična priložnost za družinsko reševanje umorov. Norvežani se namreč ob veliki noči zberejo in v družinskem krogu gledajo kriminalke in rešujejo umore, prikazane na norveških televizijskih programih.

Veliko večjih televizijskih hiš ob veliki noči namensko predvaja večinoma kriminalne serije, založniške hiše pa z objavami velikega števila kriminalk prav tako namenoma čakajo do velike noči.

Da pa prav noben trenutek ne bi bil izgubljen ali umor ostal nerazrešen, nekatera podjetja mlečnih izdelkov na embalažo mleka teden pred veliko nočjo celo nalepijo mini kriminalke, ki jih lahko Norvežani berejo kar med zajtrkom.

 

3. Madžarska

Madžari res vedo, kako ženskam pokazati, da jim ne dišijo. Dobesedno.

Dan po veliki noči (Locsoló Hétfő) se ne imenuje »Dan za zalivanje« kar tako. Moški navadno obiščejo tiste hiše, kjer živijo dekleta in ženske. Tem nato recitirajo pesem (glejte spodaj), nato pa – ne da bi počakali na njihov odgovor – punce hitro popršijo s parfumom.

Zöld erdőben jártam,

Kék ibolyát láttam

El akart hervadni

zabad-e locsolni?

(Bil sem v zelenem gozdu

Zagledal sem modro vijolico

Skoraj je že ovenela

Jo smem zaliti?)

 

2. Finska

Finci so očitno veliki oboževalci noči čarovnic, saj tudi veliko noč izkoristijo za to, da se lahko našemijo in hodijo od vrat do vrat.

Se pa šemljenje za veliko noč od tistega za noč čarovnic kljub temu malce razlikuje. Otroci še vedno hodijo od vrat do vrat, oblečeni v čarovnice (ki jim na Finskem pravijo trulli), in prosijo za sladkarije, s to razliko, da v zahvalo tistim, ki jih obdarijo, podarijo okrašeno vrbovo vejico. Slednje namreč veljajo kot blagoslov za hišo.

Sicer nismo povsem prepričani, kakšen blagoslov lahko predstavljajo neznane majhne čarovnice, ki se pojavijo na vratih in vam v roke tiščijo vrbovo vejo, toda dopuščamo možnost, da vsi pač nikoli ne bomo razumeli vsega … wink

Tipične velikonočne običaje, pretepanje, umore in čarovnice,  smo torej obdelali in zdaj je čas za popolno nasprotje – gledanje, kako trava rase. Dobesedno.

Tudi to namreč počnejo na Finskem. Travo najprej posadijo v lončke (že pred veliko nočjo) in potem vse do velike noči opazujejo, kako ta rase, ob veliki noči pa jo nato še okrasijo. No, to pa je že nekaj, kar diši po znanem, kaj? smiley

 

1. Francija

Če kdo ne mara velikonočnega zajca, so to Francozi.

V petek pred veliko nočjo vsi zvonovi v francoskih cerkvah utihnejo v spomin na Jezusovo smrt. To še razumemo, toda ali veste tudi, kako to tišino pojasnijo starši otrokom? Da so zvonovi nehali zvoniti, ker so ušli iz zvonikov in odleteli v Rim na obisk k papežu. Ko se v nedeljo vrnejo in otroke okrog hiše pričakajo pirhi in čokoladna jajčka, starši otrokom povedo, da so to iz zraka vrgli zvonovi, ko so se vračali z obiska.

Zdi se malce za lase privlečeno, toda ali je res tako drugače od starega gospoda, ki ga na saneh po zraku vozijo jeleni, od katerih ima en celo rdeč nosek? wink

Da se piše velika noč (in ne Velika noč), pa ste tako ali tako že vedeli, kajne?

Lepe praznike vsem!

 

Podobni članki

27. September 2019
Bombon ali bonbon?
Slovenski pravopis
3 MIN
107
pogled
      Slaščica, ki je zaznamovala naše otroštvo, majhen posladek po obroku ali tolažba po padcu s kolesom – bombon, ter industri...
12. Avgust 2016
Naštevanje in mala/velika začetnica
Slovenski pravopis
3 MIN
64
pogled
Dvopičje je ločilo, ki ga gotovo vsi pogosto uporabljate. Če spadate med knjižne molje, ga v knjigah lahko najpogosteje srečate v...