x

gaserji, limke, tebra, ide gas, čefurji, sleng, žargon, papuče, natikači, bele nogavice
3
27
Zanimivosti / 24. Maj 2024

Kako govorijo gaserji in limke?

Če se je Magnifico v devetdesetih letih spraševal, kdo je čefur, je danes na mestu vprašanje, ali čefurji kot subkultura med mlajšo generacijo sploh še obstajajo.

Čefurjev, dizelašev in čapcev, kot smo jih poznali pripadniki generacij X in Y, danes na osnovnih in srednjih šolah ni več.

Dobili pa so naslednike: gaserje in limke.

 

Kdo so gaserji in limke?

Gaserji in limke so subkultura, ki je doma na celotnem območju nekdanje Jugoslavije.

Fante (gaserje) prepoznamo po trenirki in supergah ali natikačih (papučah) izbranih blagovnih znamk ter nogavicah, ki se obvezno nosijo preko trenirke. Dekleta (limke) pa so oblečena v oprijete hlače ali pajkice, majice priznanih blagovnih znamk, imajo dolge umetne nohte in so izstopajoče naličena.

Oboji pogosto izstopajo s svojim obnašanjem, poslušajo balkanski trap in narodnjake, naokrog pa se prevažajo na električnem skiroju, t.i. gasermobilu.

Preden se potopimo v njihovo govorico, pa si poglejmo, od kje pravzaprav izvirata oba izraza:

gaserji – fraza »ide gas« je del njihovega železnega repertoarja in po njej so tudi dobili ime
limke – svoj videz rade dopolnijo z umetnimi trepalnicami in nohti, ki jih je treba nalepiti oziroma »nalimati« 

 

Zdaj, ko vemo, kdo so, pa poglejmo še, kako govorijo. 

 

Gaserščina

Besedo gaserščina smo si morda res izmislili za potrebe tega članka. Nismo pa si izmislili slengovskega, včasih že skoraj žargonskega, izrazoslovja, ki ga ta subkultura uporablja.

Če vam je šla od rok (oziroma z jezika) čefurščina, so lahko vaše skrbi malo manjše. V veliki meri boste razumeli tudi gaserščino. Med gaserji in limkami je priljubljeno naslednje izrazoslovje, ki ima po večini svoje korenine v srbščini:

Ide gas – fraza se uporablja, ko se želi nekaj ali nekoga pohvaliti, izraža navdušenje (nadomestek za Bravo!), pogosto jo slišimo v povedi »ne ide život ali ide gas«

Buraz, tudi bato, brate, bre – dobesedno brat, sicer pa nekdo, ki je govorcu blizu, pri čemer zelo verjetno ni njegov brat

Tebra – sopomenka za buraz, ki je nastala kot besedna igra (bra-te, te-bra)

Ca mi- vseeno mi je

Kaj ma – okrajšano »kaj ima«, kako je

Šupak – dobesedno ritna odprtina, sicer pa zahrbten, neznačajen človek

Gasirati se, tudi flexati – hvaliti se, postavljati se z gaserskimi prepoznavnimi znaki, kot so draga oblačila (oba izraza se sicer uporabljata tudi med mladimi, ki ne pripadajo tej subkulturi)

Majke mi – prisega, »pri mami«

Rešiti, reši (bato) – čeprav ta izraz gaserji in limke zelo pogosto uporabljajo, nam ni uspelo v celoti razvozlati, kaj točno naj bi zanje pomenil (nismo pa niti čisto prepričani, da to vedo sami); ne boste pa zgrešili, če ga uporabite, ko ocenite, da vam je nekaj dobro uspelo in ste nekoga na nek način premagali

 

S tem se pregled najpogosteje uporabljenih izrazov zaključuje. Verjamemo pa, da je gaserščina še veliko bogatejša oziroma se kot vsaka živa govorica neprestano spreminja. Zato predlagamo, da ravnokar osvojeno znanje nadgradite v pogovoru s kakšnim najstnikom.

Če ste starejši od 25 let, se vam med gaserje in limke verjetno sicer ne bo uspelo infiltrirati. Če boste že poskušali, pa vam poleg uporabe zgornjega izrazoslovja močno priporočamo še izgovorjavo trdega L-ja.

 

Pa srečno. Ide gas!

Podobni članki

12. Junij 2009
Dogodki
MIN
19
pogled
Prvi MemoQ Fest 2009 (www.memoqfest.org) je za nami. Ekipa prevajalske agencije Leemeta je v Budimpešti preživela tri zanimive dni...
03. Junij 2016
So tudi pri vas včeraj deževali mačke in psi?
Prevajanje
3 MIN
31
pogled
Frazemi so v osnovi besedne zveze, zanje pa je značilno, da njihovega pomena ni mogoče (ali pa ga je mogoče samo delno) razbrati i...