Brezplačen

Hitri izračun cene

x

3
49
V središču / 01. April 2022

Leemetovci smo ustanovili stranko!

14. februarja 2022 smo v Leemeti ustanovili svojo politično stranko. Čeprav je ideja zorela vse od leta 2020, smo na strankarski parket prišli združeni pod geslom Dovolj je bilo napak! Stranka Leemeta je od sredine februarja zbirala tudi podpise za nastop na državnozborskih volitvah, ki bodo 24. aprila 2022. Do predvidenega roka smo vseh 1936 zbranih podpisov in kandidatno listo dostavili Državni volilni komisiji.

Več o našem programu

Dovolj je bilo napak! je slogan, ki smo ga izbrali predvsem, ker smo predani prevajalski kakovosti, pravopisu in slovnici. Verjamemo, da lahko visoko kakovost dosežemo tudi kot sestavni del zakonodajnega telesa. Kot poslanci v državnem zboru se bomo zavzemali za številne ukrepe na socialnem, ekonomskem in političnem področju.

A ne verjemite vsega, kar preberete. Danes je namreč poseben dan – 1. april.

 

Smo vas nahecali?

Majhne potegavščine – veliko smeha! To nam prinaša prvi april, dan norcev. Da smo lahko za en dan dvorni norčki prav vsi: otroci, odrasli in celo mediji, se moramo menda zahvaliti Sončnemu kralju.

Začelo se je namreč kje drugje kot na dvoru. Drzni dvorni norček francoskega kralja Ludvika XIV. naj bi pripravil takšno potegavščino, da je kralj skoraj izgubil svoj prestol. Kaj točno se je zgodilo, ne vemo, znano pa je, da je kralj ohranil smisel za humor in prvi april leta 1713 razglasil za dan norcev.

No, obstajajo tudi druge teorije, kako se je prvi april prelevil v dan norcev. Ena od njih omenja zamenjavo julijanskega koledarja z gregorijanskim v 16. stoletju, ki je praznovanje novega leta prestavil s prvega aprila na prvi januar. Tisti, ki spremembe niso poznali, so prejemali lažna darila in posmeh. Še zdaj se Asirci prvega aprila veselijo novega leta.

Kakor koli je že bilo, pomembno je, da se je smeh hitro razširil po vsej Evropi in pozneje tudi zunaj meja naše celine.

 

Kdo je aprilska riba in kje en dan ni dovolj?

A pozor: prvoaprilske potegavščine se razlikujejo po državah. Ponekod se je dovoljeno šaliti samo do poldneva, popoldanske šale pa naj bi prinašale nesrečo. Na Škotskem in v Veliki Britaniji so se v 18. stoletju na račun neprevidnih pozabljivcev šalili kar dva dni.

Med najstarejšimi potegavščinami je t. i. lovljenje kukavice. Šaljivec je svoji »žrtvi« naložil nepotreben opravek ali pa je ta dobil na hrbet napis »brcni me«. Podobnih šal se gotovo spomnite iz navihanih otroških dni. V Franciji so tistemu, ki so ga naplahtali, na hrbet privezali mrtvo ribo, od koder je še zdaj ostal izraz aprilska riba, s katerim poimenujejo »žrtev« potegavščine. Medtem pa naši zahodni sosedje svojim otrokom navadno pripovedujejo zgodbice o neznanih letečih predmetih. »Pazi, nekaj leti nad tvojo glavo!« wink

Prvič so mediji potegavščino uporabili leta 1957, ko je televizijski program BBC objavil prispevek o pobiranju špagetov z dreves. To čudo naj bi se zgodilo v južni Švici.

 

Ne hecamo se, ponekod praznujejo prvega aprila resen praznik

Brez heca pa je lahko prvi april tudi čisto pravi, resen praznik. Na Cipru praznujejo prvega aprila državni praznik v spomin na bojevnike za Ciper, nastanka svoje države pa se na ta dan spominjajo v indijski zvezni državi Orisa. V Tanzaniji imajo na ta dan t. i. »Arbor Day«, s katerim spodbujajo k sajenju dreves. Na Tajskem pa zaznamujejo dan državne službe.

Iranski islamski republiški dan lahko pade na prvi april, če je enakonočje 21. marca. Okrog prvega aprila pa se po nekaterih državah odvija festival, na katerem so razstavljene knjige, ki jih lahko pojeste.

Prvega aprila si lahko privoščimo več norčavosti. Če pa boste pozabili na to, boste gotovo slišali vzklik »Prvi april!«, ki navadno sledi razkritju potegavščine. Previdno prebirajte tudi medije, saj med svoje novice včasih skrijejo tudi kakšno prvoaprilsko šalo. Kot lažno novico jo razkrijejo dan pozneje. No, previdnost pri branju novic velja za vsak dan, kajne? Le da je razkritje nekoliko težje.

Ameriški pisatelj Mark Twain, ki nas je s svojimi deli velikokrat nasmejal, saj so njegovi romani prevedeni tudi v slovenščino (pomislite na Toma Sawyerja in Huckleberryja Finna) je o prvem aprilu dejal:

 

»Prvi april je dan, ko se spomnimo, kaj smo ostalih 364 dni v letu.«

 

 

 

Podobni članki

09. Februar 2024
glagoli, slovenščina, slovnica, glagol, neosebna glagolska oblika, glagolske oblike, nedoločnik, namenilnik
Slovnica
3 MIN
28
pogled
Zdi se, kot da je razlika med delat in delati le v tem, da je tista daljša pravilna, krajša pa le pogovorna in v knjižnem jeziku n...
20. September 2019
Zanimivosti
3 MIN
68
pogled
  Še tako jezika vešč posameznik se včasih znajde pred izzivom – kako zapisati zvok vode, ki vre? Ali zvok ptice, ki zamahne s kri...