Brezplačen

Hitri izračun cene

x

BLOG

Praktični in hudomušni nasveti za učinkovito rabo jezika

2
Slovnica / 31. Maj 2013

Prilastek: prodajate DVD ploščo ali ploščo DVD?

V današnjem prispevku bo na tnalu prilastek. Podrobneje si bomo ogledali pravilno zapisovanje kratic v levih prilastkih in kako te kratice spremenimo v desne prilastke. Na prvi pogled morda malce dolgočasna tema, pa vendar se z njo vede ali nevede srečujemo prav vsak dan.

Najprej si oglejmo, kaj sploh je prilastek: je nesamostoječa slovnična enota, ki se vedno pojavlja v paru in dopolnjuje svoje jedro. Prilastek nam pomaga pri natančnejšem izražanju in hkrati bogati naš jezik. Lepo dekle se sliši veliko bolj zanimivo in vredno pozornosti kot samo dekle, kajne? ;-) V tem primeru je dekle jedro (kot samostalnik), lepo pa levi ujemajoči prilastek (ker ji daje neko lastnost, kakovost, opis, pridevnik pa se ujema s samostalnikom v sklonu, številu in spolu).

Poznamo levi prilastek in desni prilastek. Leve prilastke v slovenščini sestavljajo pridevniške besede (torej pridevniki - lep, števniki - trije, in pridevniški zaimki - najin). Desnih prilastkov je več vrst in presegajo namen tega prispevka, zato jih tukaj samo naštejmo: ujemalni ali neujemalni samostalnik, neujemalni prilastek v rodilniku, neujemalni prilastek v dajalniku, neujemalni prilastek s predlogom, neujemalni prislovni prilastek, polstavčni prilastek in stavčni prilastek - prilastkov odvisnik.
 

Kaj torej prodajamo v naslovu tega prispevka: DVD ploščo ali ploščo DVD?

Uporabimo lahko obe različici, seveda pa ju zapišimo pravilno. Pri tem nam je lahko v pomoč preprosto pravilo: kratice, ki jih želimo pustiti pred jedrom, zapišemo z vezajem in s tem dobimo levi prilastek (torej DVD-plošča, CD-predvajalnik), lahko pa jih prestavimo za jedro in dobimo desni neujemajoči prilastek (plošča DVD, predvajalnik CD).

Po slovenski slovnici je desni prilastek pri kraticah sicer ustreznejši, vendar pa nam zapisa kratice na levi strani, če bomo pri tem uporabili vezaj, ne bodo zamerili niti najstrožji slavisti. Ali pač? :)

Podobni članki

13. December 2019
Zanimivosti
4 MIN
73
pogled
    V decembru nam vsaj tri stvari zagotovo ne uidejo: vonj po medenjakih in cimetu, film Sam doma 1, 2, 3 … in pošiljanje vošči...
26. Oktober 2018
Slovnica
3 MIN
4
pogled
Tako kot vsak oboževalec boksa ve, kdo je Mike Tyson, ve vsak oboževalec Beatlov, kdo je bil George Harrison. Pa vedo tudi, kako s...